Portugal komt met schrik vrij tijdens unicum Ronaldo

Portugal is het WK begonnen met een overwinning op Ghana. Na een gezapig eerste uur van de wedstrijd brak het daarna helemaal los. Cristiano Ronaldo pakte een fraai record, na een discutabel moment. De Ghanezen hoopten in de slotfase tevergeefs nog op een stunt.

Niet voor het eerst draaide het bij Portugal ook deze dagen om maar één man: Cristiano Ronaldo. Dit keer was daar wel een hele speciale reden voor: de vedette heeft momenteel geen club meer. Woensdag werd bekend dat de samenwerking tussen Manchester United en Ronaldo onhoudbaar is geworden. Hij zal na het WK op zoek gaan naar een nieuwe club. Bij de Portugezen stond hij uiteraard wel aan de aftrap. Ajacied Mohammed Kudus werd op het Ghanese middenveld geposteerd.

Opvallend waren de emoties bij Ronaldo tijdens het Portugese volkslied. De aanvaller vocht tegen de tranen en hield het nauwelijks droog. Na een minuut of tien kreeg CR7 zijn eerste kans, maar stuitte op Lawrence Ati-Zigi. Portugal had het meeste balbezit, al creëerde het daar niet veel mogelijkheden mee. Ghana plooide terug en hield met de vijfmans defensie vooral tegen. Kudus begon vrij slordig, maar werd beter naar mate het spel vorderde. Na een ruim half uur vond Ronaldo het net, hij maakte ervoor echter een overtreding op Alexander Djiku waardoor het feestje niet doorging.

Discutabel moment breekt wedstrijd open

Kudus waagde nog een poging, Bruno Fernandes kon echter reddend optreden. Vlak voor rust kreeg de Eredivisie-speler nog geel voor een charge op João Cancelo. Kudus bleef de gevaarlijkste man aan Ghanese zijde, hij zag een inzet na rust net voorlangs gaan. Halverwege het tweede bedrijf een discutabel moment dat de wedstrijd openbrak. Ronaldo ging makkelijk naar de grond in het vijandelijke strafschopgebied. Hij kreeg echter de penalty en de VAR greep niet in. De vedette schoot overtuigend binnen en werd zo de eerste speler ooit die op vijf verschillende WK’s scoort.

Het bleek de opmaat voor een spectaculaire fase. Acht minuten later brak Kudus door aan de andere kant en bereikte André Ayew die van dichtbij binnen kon tikken: 1-1. Nu was het weer aan Portugal om te reageren en dat gebeurde ook. Fernandes stuurde João Félix werd die koel afrondde oog in oog met de keeper. Slechts twee minuten later zou met een bijna identieke goal de wedstrijd in het slot gegooid worden. Die keer vond Fernandes aan de andere kant invaller Rafael Leão die binnenschoot. De aanvaller mikte raak, waardoor Portugal op rozen zat.

Onverwachte wending

Na heel wat Portugese wissel kwam er in de slotfase onverwacht nog spanning. Invaller Osman Bukari dook op en knikte raak. Hij vierde het wat provocerende met de bekende ‘Ronaldo-juich’. Met negen minuten blessuretijd leek er nog wat mogelijk, maar kansen bleven in eerste instantie uit. In de laatste seconde ging Diogo Costa nog geweldig in de fout, hij kwam er echter goed mee weg. Portugal deed zo alsnog goede zaken, na het gelijkspel tussen Uruguay en Zuid-Korea. In een bewogen wedstrijd realiseerde Ronaldo zijn ultieme record.

Scoreverloop: 1-0 (65′) C.Ronaldo, 1-1 (73′) A.Ayew, 2-1 (78′) J.Félix, 3-1 (80′) R.Leão, 3-2 (89′) O.Bukari