Pereira lost Feyenoord-crisis op

Er kon na het enige doelpunt van Feyenoord tegen Lazio Roma vrijwel geen lach af bij Danilo Pereira. De spits was ongetwijfeld blij met het doelpunt van Santiago Giménez en de groepswinst in de Europa League. Het doelpunt van de Mexicaan zorgde niet alleen voor een (broodnodige) boost voor de Rotterdammers, maar tekent ook het scenario waar Pereira juist voor vertrok uit Amsterdam.

De Kuip ging los na het laatste fluitsignaal van Feyenoord – Lazio Roma. Het Legioen wist dat er weinig momenten waren dit seizoen dat het elftal van Arne Slot hun steun meer nodig had. De Rotterdammers speelden een alles-of-niets-wedstrijd tegen Lazio, waar in Rome nog met 4-2 werd verloren. Het lukte de Braziliaanse aanvaller niet om zichzelf op het scorebord te werken. Zijn vervanger Giménez had daar minder moeite mee.

Feyenoord

Dat Slot er voor koos om Danilo Pereira in de basisopstelling te zetten, pakte niet helemaal uit zoals gehoopt. Desalniettemin kan het spel van de Braziliaan als een assist voor het het doelpunt van concurrent Giménez gezien worden. De gewisselde spits kon daar, vlak na het doelpunt van de Mexicaanse aanvaller, vrij weinig mee. Blij met de voorsprong, maar lachend als een boer met kiespijn keek de zomeraanwinst naar boven. Alsof ‘ie al wist dat iemand anders zijn kans pakte.

Dat terwijl aan het begin van het seizoen de transfer van de spits een voltreffer bleek. Bij zijn competitiedebuut tegen Vitesse was Danilo meteen goed voor twee doelpunten, in het 0-0 gelijke spel tegen sc Heerenveen kwam hij vanzelfsprekend niet tot scoren, maar een week later maakte de oud-speler Vasco da Gama, Santos en Ajax de winnende treffer tegen RKC Waalwijk (0-1).

De spits startte daardoor vliegend aan zijn periode bij Feyenoord. Dat Arne Slot in de eerste fase van de competitie ook niet veel te kiezen had, speelde wellicht ook mee bij de sterke start van Pereira. Bij Ajax miste hij het vertrouwen van de trainer – in totaal kwam hij tot twintig duels voor de club. Pereira was bij Feyenoord lang de eerste spits, dus Slot kon ook niet anders.

Tot nu toe speelde de Braziliaan zeventien keer in het eerste van Feyenoord. Met acht doelpunten en één assist is het moeilijk te stellen dat de spits niet goed bij zijn nieuwe club begonnen is. Dat is op basis van het aantal doelpunten per negentig Eredivisie-minuten ook te stellen: met gemiddeld één doelpunt blijkt Danilo uiterst effectief voor de goal.

In dat opzicht is het ook te verklaren waarom Slot voor Pereira blijft kiezen. Gimenez is in de Eredivisie goed voor 0,2 doelpunten per negentig minuten. In de Europa League blijkt de Mexicaan echter wel rendabeler dan Pereira: de Braziliaan komt met zijn 0,2 doelpunt per negentig minuten niet in de buurt van de 0,7 doelpunt per negentig minuten waar Giménez op Europees niveau goed voor is.

Danilo Pereira

Dat Pereira voorlopig nog de voorkeur lijkt te krijgen in de grote wedstrijden, heeft ook te maken met de manier waarop Slot graag wil voetballen. De trainer van de Rotterdammers bewees vorig seizoen meer dan eens een paar opties achter de hand te houden voor verschillende spelsituaties. Neem nu de wedstrijd tegen Lazio Roma.

De Rotterdammers hadden aanvallende intenties, in de eerste helft was Lazio de baas op het veld. De Romeinen kwamen via Felipe Anderson tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer, iets waar David Hancko nog wel een video-analyse aan kan besteden. Dat Giménez zo’n impact kon hebben, had echter ook te maken met het spel van Danilo. De Braziliaanse spits is geen aanvaller die een groot aantal duels uitvecht met zijn tegenstander of als luchtmacht op zichzelf dient. De spits is een killer in de zestien en kan door zijn techniek en snelheid ook buiten het strafschopgebied van waarde zijn.

De aanvaller heeft in zijn spitsenspel wat weg van Bryan Linssen, die vorig seizoen een soortgelijke rol vertolkte. De aanvaller, die tegenwoordig bij Urawa Red Diamonds in Japan voetbalt, zorgde ervoor dat de centrale verdedigers in de eerste zestig à zeventig minuten meer meters maakten dan (bij wijzen van spreken) in twee normale Eredivisie-duels.

Een kleine(re) spits moet immers uit een ander vaatje tappen om aanspeelbaar te zijn en dan zijn in de breedte bewegen en je terug laten zakken vaak de effectiefste optie. Danilo kiest ook vanuit die posities in de Eredivisie vaak voor het schot (4,6 per negentig minuten). Met één doelpunt per negentig minuten (22% van de schoten in juiste positie om te scoren) in de Eredivisie je moeilijk stellen dat het niet rendabel is.

Het neemt niet weg dat de spits op belangrijke momenten ook niet thuis geeft, kansen mist of dezelfde ‘nét-niet’-symptomen laat zien die hem een serieuze kans in het eerste elftal van Ajax kostte. Dat Feyenoord met Giménez dan nog steeds een ‘Dessers’ in de selectie heeft, kwam niet alleen tegen Lazio Roma goed uit.

In de Europa League is de Mexicaanse aanvaller met gemiddeld 2,1 doelpunt per negentig minuten bijna een Haaland, vier doelpunten in 172 minuten geven in dezen een zeer vertekend beeld. Dat de Mexicaanse zomeraanwinst in de Europa League gemiddeld 4,7 per negentig minuten schiet, zegt iets over het opportunisme van het team én de kwaliteiten van de spits. Giménez krijgt het toch voor elkaar om in de Europa League dit seizoen bij 45% van zijn doelpogingen in de juiste positie te staan om de bal tegen het net te jagen.

Oplossing

Een reden om Giménez (nog) niet vanaf het startsignaal te laten beginnen, kan het gebrek van aanvoer vanuit de vleugels zijn. Danilo is door zijn speelstijl een stuk meer betrokken in het veldspel dan Giménez. De Braziliaanse spits is in de Eredivisie goed voor 22,4 passes per negentig minuten. De spits lukt het in de vaderlandse competitie ook om één kans per negentig minuten te creëren (4,5% van zijn totale passing). In de Europa League passt Danilo minder (22 passes), creëert hij minder kansen (0,7) en is hij ook minder effectief met zijn passing (3,2% van passes eindigt in kans/is belangrijk).

Danilo is in sommige opzichten een te kleine spits met te weinig kracht in zijn lichaam om op te kunnen beuken tegen grote, sterke verdedigers uit de Serie A. Dat hij met zijn spel nog steeds voor veel dreiging zorgt, enorm hard werkt en ook daarmee belangrijk is voor het team, zorgt er voor dat je binnen de huidige samenstelling van Feyenoord gaat kijken waar de Brazliaan nog meer zou kunnen spelen. Feyenoord werd vorig seizoen vaak gevaarlijk door een crosspass vanuit de laatste linie(s) naar de vleugels. Dat wapen is nu zowel met Luis Sinisterra als Reiss Nelson van beide flanken vertrokken. Igor Paixão kreeg de kans tegen Lazio, maar verder dan één exposief schot kwam hij niet.

Dat terwijl Pereira, helemaal wanneer er met Giménez een grote sterke bliksemafleider op het veld staat, vanaf de linkerflank niet alleen het aanspeelpunt kan zijn voor de crosspasses van achteruit. De Braziliaan kan vanuit die positie de bal vlug voor zijn sterke rechter leggen, uithalen en Giménez aan het werk zetten voor een mogelijke rebound. Ook het inzicht en het passend vermogen van Pereira kon vanuit die positie beter tot zijn recht, al is dat voor Feyenoord misschien nog rendabeler als Pereira op tien gaat spelen. Dan kan hij, helemaal als technische variatie op de succesvolle Guus Til-variant van vorig seizoen, ook op het veld de aangever zijn op een doelpunt van Giménez én zelf ook verder werken aan zijn productie van dit seizoen.