Oranje slaat modderfiguur tegen Ecuador

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om ook de tweede wedstrijd op dit WK te winnen. Sterker nog: Oranje mocht nog van geluk spreken dat het bij 1-1 is gebleven, tegen Ecuador.

In de opstelling koos Louis van Gaal er vandaag voor om Jurriën Timber de voorkeur te geven boven Matthijs de Ligt, na diens zwakke optreden tegen Senegal. Verder namen Teun Koopmeiners en Davy Klaassen de stokjes over van Steven Berghuis en Vincent Janssen, maar achteraf kan toch moeilijk gezegd worden dat die keuzes heel gelukkig uitpakten.

Nochtans begon het Nederlands elftal vlammend. Dé man in vorm, Cody Gakpo, vuurde al in de eerste tien minuten snoeihard met zijn ‘zwakke’ linker raak. Er leek geen vuiltje aan de lucht tegen de onmachtige Ecuadorianen, totdat linksback Pervis Estupinan op slag van rust uit het niets een afgeslagen corner binnenschoot; de goal werd echter afgekeurd omdat een Ecuadoriaan in buitenspelpositie het zicht van doelman Andries Noppert wegnam.

Onthutsend zwakke tweede helft

Na de theepauze, met Memphis Depay in de ploeg in plaats van de wederom onzichtbare Steven Bergwijn, toonde Oranje dat de afgekeurde goal bepaald geen wake up-call was. In minuut 49 scoorde Enner Valencia (tegen Qatar eerder ook al de maker van twee goals) namelijk de gelijkmaker. Na zeer slordig balverlies van Timber, die een zwakke tweede helft speelde, kon Andries Noppert een eerste Ecuadoraanse poging nog wel stoppen, maar de rebound was voor Valencia.

De mannen van Van Gaal leken in de resterende vijftig minuten amper aanstalten te willen maken voor het binnenslepen van drie punten, die definitief plaatsing voor de knock out-fase zouden betekenen. Sterker nog; Noppert moest nog meermaals reddend optreden door onoplettendheden bij onder meer Virgil van Dijk. Resultaat was een bloedeloos en teleurstellend 1-1 gelijkspel.

Scoreverloop: 1-0 (08′) Cody Gakpo, 1-1 (49′) Enner Valencia