Oranje-internationals luisteren naar de verkeerde dingen

Foto: Oranje-internationals luisteren naar de verkeerde dingen

Het Nederlands elftal heeft een slechte wedstrijd afgeleverd op het EK, maar mag dinsdag gewoon strijden om de kwartfinales. Het zeer uitgebreide Europese toernooi, waaraan bijna alle landen aan mee mogen doen, heeft enkele sluiproutes zodat je ook met vier punten en soms zelfs met drie punten verder kan komen en zelfs Europees kampioen kan worden. Ondertussen zijn de Oranje-internationals met van alles bezig, behalve met Roemenië. Het wordt tijd dat de spelers van Nederland gaan luisteren naar de juiste dingen.

Opinie: Oranje-internationals moeten luisteren en Oost-Indisch doof worden

Zoals naar een tactiek bijvoorbeeld. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat een tactische coach als Ronald Koeman, zo heb ik van dichtbij ervaren bij Feyenoord, zijn spelers zonder plan de wei instuurt. Toch leek dat wel zo tegen Oostenrijk. Misschien dacht de spelers van: we zijn er toch al. Geplaatst is geplaatst en misschien was er wel een sterke rekenaar binnen de Oranje-selectie die wist dat Nederland op papier beter derde kon worden.

Alle basisregels van het voetbal werden aan de laars gelapt en Nederland schutterde zo dat de neutrale (en Oostenrijkse) kijker een geweldige avond had. Voor het EK zou het misschien nog wel mooi zijn als de Oranje-spelers Koeman blijven negeren. Ook de reacties daarna waren best wel onthutsend. Het zou volgens aanvoerder Virgil van Dijk liggen aan de mentaliteit, de wil om te winnen, de zo bekende honger. Zeker niet aan de tactiek of het volgen van zo’n wedstrijdplan. Bijzonder dat een leider als Van Dijk dat zegt. Hij zou juist die mentaliteit en honger moeten overbrengen. Ook is het vrij bizar dat als je voor je land uitkomt je geen honger hebt. Het is immers niet zo dat wij al tig prijzen aaneen hebben geregen in ons mooie oranje shirt.

Van Dijk en journalisten moeten beter weten

Van Dijk en anderen gaan gelijk door. Zij nemen bijvoorbeeld Joey Veerman in bescherming. Stellen dat sommige media veel te ver gaan in het ‘neerhalen’ van de PSV-middenvelder. Ach, na zoveel ervaring in de voetballerij moet je als Van Dijk toch weten dat je sommige dingen moet negeren. Zeker als je de Engelse boulevardpers gewend bent. Ook journalisten mogen zeker wat kritisch en vooral minder hypocriet zijn. Waaien met elke wind die voorbijkomt. Je kan niet een week eerder Veerman nog de hemel inprijzen om hem daarna de teloorgang van Oranje te verwijten. Gebrek aan kennis en kunde of even de principes aan de kant schuiven om maar lezers te trekken?

Eens dus met Van Dijk en consorten dat ‘de media’ wel wat rechtlijniger zou kunnen zijn. Maar ik gun die jongens echt wat Oost-Indische doofheid. Concentreer je op de juiste dingen. De tactiek, ga terug naar je roots om dan toch maar die honger te vinden en luister eens naar aanwijzingen van coach en medespelers.

Allemaal eilandjes, maar niemand denkt aan het Koninkrijk der Nederlanden

Het was triest om te zien tegen Oostenrijk hoe elke speler een eilandje was dat druk aan het regeren was over dat eigen eilandje, maar zich niet bekommerden om de andere eilandjes, laat staan om het Koninkrijk der Nederlanden. Ik weet uit ervaring dat het erg lastig luisteren is in de voetballerij, maar de wijsheid komt met de jaren en op een EK moet je alles aan de kant zetten voor dat ene doel. Dan moet je niet denken aan een transfer of hoe jij het beste een doelpunt kan maken. Denk aan hoe jij kan bijdragen om het team het beste te laten functioneren.

Oranje heeft nou eenmaal geen vedettes die we de bal kunnen geven en dat zij het wel oplossen. Dus moeten we een team zijn. De door ons bestempelde ‘kleine landen’ hebben dat allemaal. Eerst strijden als een team en dan komt het resultaat vanzelf. We hebben nog even, maar het volgende dient zich alweer aan. Memphis Depay heeft een nieuw (fris en leuk) kapsel en dus weet ik al weer hoe laat het is. Iedereen gaat zich daar over beklagen.

Van Dijk en ploeggenoten en zeker Depay zelf, trek er alsjeblieft niets van aan. Kijk de andere kant op, doe desnoods die vingers weer in je oren, Memphis. Ga terug naar de kern en luister naar waar je naar moet luisteren. Je hart en de tactiek. Dan zou het zowaar nog een prachtig EK kunnen worden.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Wat is het belangrijkste om een EK-wedstrijd te winnen?

  • Kwaliteit
  • Mentaliteit
  • Tactiek
182+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:50
5+
Enorme dreun voor Wilfred Genee: ‘Het is definitief over en uit’
10:37
33+
Feyenoord slaat enorme slag: contract tot 2028
10:23
31+
Taylor onthult wat zijn eerste indruk van Farioli is
10:07
690+
‘Fortuna Sittard bereikt akkoord met Michael Ballack’
09:54
29+
Ancelotti ziet nieuwe Real-ster: “Kan niet anders dan een geschenk zijn”
09:39
214+
‘Wéér Frenkie de Jong-tegenvaller voor Barcelona’
09:24
28+
Mourinho uit frustratie na zege: “Onbegrijpelijk UEFA-besluit”
09:09
416+
‘Van Gelder-rel krijgt staartje’
08:55
111+
Fraaie prijs lonkt voor Santiago Giménez
08:40
578+
‘Ontslag voor Ajax-kop’
08:25
168+
‘Dit is waarom Ajax en Feyenoord voor een buitenlandse trainer kiezen’
08:10
234+
Hendriks doet boekje open over Ajax-tijd en ‘bizarre’ Mislintat-aanstelling
23:46
128+
FIFA voor de rechter gesleept wegens volle speelagenda’s
23:18
225+
Feyenoord verklaart veelbesproken ‘nieuwe’ logo
22:50
146+
Woede na ESPN-lijst met beste voetballers: ‘Pelé speelde zeker golf?’
22:30
155+
Real Madrid presenteert jaarcijfers met recordomzet
22:15
274+
‘Bayern wuift laf United-bod voor De Ligt weg’
21:52
36+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – SK Brann: de Deventenaren zijn terug in Europa
21:50
31+
Officieel: Dallinga gaat bij Bologna spelen
21:30
203+
Vitesse-update: ‘Nog één hindernis te overwinnen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie