‘Oranje-drama door Van Gaal’

Foto: ‘Oranje-drama door Van Gaal’

Het Nederlands elftal bereikte gisteravond de achtste finale van het WK als koploper uit de poule, maar om nou te zeggen dat er vertrouwen is gekweekt.. Het spel was zelfs tegen een onthutsend Qatar toch behoorlijk pover, zo oordelen de kranten op de day-after.

Zo kopt De Telegraaf over ‘slaapwandelen richting Amerika’, de volgende tegenstander van Oranje. Volgens de ochtendkrant ‘blijft het aanmodderen en zullen andere landen zeker geen knikkende knieën krijgen van dit inspiratieloze Oranje’. Daarbij ‘koos de bondscoach er vooral voor om niet te verliezen’, luidt de kritiek.

‘Meer reputatieschade dan bewondering’

“Door krampachtig vast te houden aan zijn behoudende tactiek en veel principes van de Hollandse School te verloochenen, neemt de bondscoach een risico. Alleen bij een klinkend eindresultaat zal dit toernooi worden herinnerd, maar door het voetbal tot dusver zeker niet. Verdwijnt Nederland roemloos van het WK-toneel, dan gaat Van Gaals carrière als een nachtkaars uit en heeft hij de KNVB in Qatar meer reputatieschade bezorgd dan wereldwijde bewondering.”

Gakpo lichtpuntje

Cody Gakpo was het licht in de donkere tunnel. “De Oranje-hoofdrolspeler tot op dit moment speelt ‘gewoon’ nog in de Eredivisie, in het Philips Stadion bij PSV, want net als de voorgaande twee duels was Cody Gakpo trefzeker.” En ook het Algemeen Dagblad stelt dat Gakpo ‘nog enige kleur aan Oranje geeft’. “Het goede nieuws zat ‘m vooral in details, maar óók in Cody Gakpo, die op dit WK de wereld verovert.”

Dankzij een gunstige loting lijkt de weg richting een kwart- of zelfs halve finale toch redelijk open te liggen. “Los daarvan zegt het niveau in groepsduels doorgaans weinig over het vervolg, zo leert de geschiedenis. De voorbeelden zijn eindeloos, zoals op het afgelopen EK in 2021 nog, toen Oranje in zijn groepswedstrijden beter speelde dan nu in Qatar, maar daarna prompt onderuitging tegen Tsjechië.”

Oersaai

Tot slot constateert de Trouw dat ‘alle frivoliteit uit dit elftal is geperst’. “Bondscoach Louis van Gaal kon zich na afloop weer op de borst kloppen. Zijn elftal bleef voor de achttiende keer op rij ongeslagen, had de wedstrijd gecontroleerd en geen goal tegen gekregen. Oerdegelijk speelde Oranje, maar ook oersaai.”

Haalt Oranje de halve finale?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Is Van Gaal wel de juiste man voor Oranje?

  • Ja
  • Nee
481+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:35
7+
Mossou verdedigt Vitesse-besluit: “Wees trots”
20:23
16+
‘Almere City onthult Maduro-standpunt’
20:13
41+
‘Keiharde Vandaag Inside-clash’
20:00
33+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
70+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
95+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
335+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
239+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
32+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
91+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
83+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
122+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
147+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
7+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
131+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
755+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
742+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
32+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
90+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
32+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie