Ajax verdient Van Nistelrooij-scenario na trieste behandeling Heitinga

Foto: Ajax verdient Van Nistelrooij-scenario na trieste behandeling Heitinga

John Heitinga beleeft zondagmiddag zijn belangrijkste wedstrijd uit zijn nog prille trainerscarrière. Bij een overwinning van Ajax in Enschede en een nederlaag van PSV op bezoek bij AZ plaatsen de Amsterdammers zich namelijk alsnog voor de voorronde van de Champions League. Het zou de schade van het huidige seizoen beperken en de kansen voor Heitinga om hoofdtrainer van Ajax te blijven groter maken. De oefenmeester kan echter beter zelf bedanken voor de vaste aanstelling. Mocht hij nog twijfelen, dan kan hij het beste naar Eindhoven kijken.

Helpende hand voor Ajax

Bij PSV besloot Ruud van Nistelrooij namelijk per direct te stoppen als hoofdtrainer. De eveneens beginnende oefenmeester, en oud-speler van onder meer Manchester United en Real Madrid, bleek het managementgedeelte van het trainerschap nog niet geheel onder de knie te hebben en had het daarom met verschillende afdelingen binnen de club aan de stok. Ironisch genoeg was het Van Nistelrooij zélf die in het voorjaar van 2022 aan het bestuur van PSV in eerste instantie aangaf geen trek te hebben in de functie en liever nog een tijdlang te leren bij Jong PSV. Dat hij uiteindelijk als een beschadigd man op zoek moet naar de volgende uitdaging, valt PSV te verwijten.

Ajax kan echter moeilijk op- en aanmerkingen hebben over de handelswijze van de grote concurrent van deze eeuw. De Amsterdammers gaan vooralsnog namelijk exact hetzelfde om met Heitinga. Na het ontslag van Alfred Schreuder in januari moest Edwin van der Sar, die op dat moment Sven Mislintat nog niet naast zich had zitten, halsoverkop op zoek naar een interim-trainer. De algemeen directeur besloot vervolgens bij clubman Heitinga aan te kloppen, die evenals Van Nistelrooij het Jong-team onder zijn hoede had. Waar Heitinga in eerste instantie assistent zou worden van Schreuder, hoopte Van der Sar hem door te schuiven.

Ook Heitinga zag het nog niet zitten om de druk nu al op zijn schouders te voelen. De talentvolle trainer had zijn trainersloopbaan in de jeugdafdeling van Ajax langzaam opgebouwd en wilde dat tempo vasthouden. Het antwoord was in eerste instantie daarom ‘nee’. Hoewel Ajax het antwoord enigszins accepteerde, keerde de club al snel terug met een smeekbede. Heitinga was voor Ajax simpelweg een van de weinige en beste opties voor de tijdelijke functie, waarna het in de zomer eventueel op zoek zou gaan naar een opvolger. Het liet daarbij open of de hoofdtrainer ook komend seizoen voor de groep zou staan.

Onduidelijkheid over Heitinga

Inmiddels zijn we 11 zeges, 2 gelijke spelen en 2 nederlagen in de competitie verder, en nog altijd is het niet duidelijk wat Ajax wil. Waar Heitinga de indruk wekt dat hij dolgraag wil doorgaan met de uitdaging, weigert de club om het vertrouwen uit te spreken in de hoofdtrainer. Daarbij gaan er twee geluiden op. Enerzijds is er het kamp dat stelt dat Heitinga vergeleken met Schreuder niets aan het team heeft toegevoegd, waardoor hij voorlopig niet geschikt zou zijn voor de functie. Aan de andere kant stelt een groep dat we niet kunnen oordelen hoe goed Heitinga daadwerkelijk is, omdat hij niet zijn eigen staf en spelersgroep heeft mogen samenstellen.

Reactie Ruud van Nistelrooij-PSV-Ajax

Beide partijen hebben enigszins gelijk. Wat echter als een paal boven water staat is dat Ajax met Heitinga minstens evenzo dramatisch omgaat als PSV deed met Van Nistelrooij. Van der Sar besloot aan het begin van dit kalenderjaar zélf om hem te overtuigen de loodzware taak op zich te nemen en verschuilt zich nu alweer maanden achter het feit dat Ajax alle opties openhoudt. Daarmee zorgt het er niet alleen voor dat Heitinga zich tegenover de media steeds moet verantwoorden voor een onderwerp waarop hij op geen enkele manier grip heeft, maar eveneens dat hij zelf geen plannen kan maken voor zijn nabije toekomst.

In dat opzicht kan Heitinga daarom het beste het voorbeeld van Van Nistelrooij volgen door te stoppen. Als Ajax namelijk het volste vertrouwen in de trainer had gehad, dan had het al lang en breed zijn langere verblijf aangekondigd. Indien Heitinga daarom volgend seizoen voor de groep staat, is dat omdat het geen betere oefenmeester kon krijgen. Hij staat daarmee direct met 0-2 achter en zal bij een moeilijke fase in het seizoen weinig steun kunnen verwachten. Heitinga kan volgend seizoen dan ook uitsluitend verliezen en voor dat spelletje is de clubicoon met zijn rijke voetballoopbaan evenals Van Nistelrooij veel te groot.

Moet Ajax met Heitinga als hoofdtrainer doorgaan?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
884+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:00
4+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
3+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
55+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
141+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
110+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
486+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1987+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
758+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
175+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
74+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
116+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
628+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
148+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
651+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
809+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
488+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
53+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
170+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie