Onder vuur liggende Marciniak blijft scheidsrechter in CL-finale

Foto: Onder vuur liggende Marciniak blijft scheidsrechter in CL-finale

Szymon Marciniak blijft op 10 juni de scheidsrechter in de finale van de Champions League tussen Manchester City en Internazionale. De scheidsrechter lag een tijdlang onder vuur, maar de UEFA houdt na excuses vertrouwen in hem.

Bijeenkomst Mentzen

De Pool was onderdeel van een extreemrechtse bijeenkomst van politicus Slawomir Mentzen, die zich openlijk uitspreekt tegen homoseksuelen, joden, abortus, belastingen en de Europese Unie. Marciniak sprak bovendien tijdens het evenement, waardoor de Europese voetbalbond overwoog om hem voor de finale te vervangen.

Excuses van Marciniak

De arbiter biedt op de officiële website zijn welgemeende excuses aan voor zijn aanwezigheid en stelt dat hij juist een persoon is die strijd tegen racisme. Volgens hem was hij een van de eerste scheidsrechters die met de driestapsprocedure kwam om iets tegen discriminatie te doen. Hij herkent zich dan ook niet in de uitspraken van Marciniak.

“Ik wil mijn grote spijt betuigen voor mijn betrokkenheid en de onrust die het mogelijk veroorzaakt heeft. Nadat ik meer onderzoek heb gedaan, is het duidelijk geworden dat ik ben misleid en me niet bewust was van de ware aard achter de bijeenkomst. Ik wist niet dat het geassocieerd werd met een extreemrechtse politieke beweging”, zo vertelt hij.

“Had ik dit geweten, dan was ik niet op de uitnodiging ingegaan”, vervolgt Marciniak. “Het is belangrijk om te benoemen dat de normen en waarden die door deze beweging gepromoot worden, ingaan tegen mijn persoonlijke overtuigingen en principes.” Vanwege zijn spijtbetuiging is hij alsnog de leidsman in de Europese eindstrijd.

Wint Internazionale van Manchester City?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Heeft de UEFA de juiste beslissing genomen?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
73+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie