Oekraïne spoelt Oranjekater weg met krappe zege op Noord-Macedonië

Oekraïne heeft de tweede groepswedstrijd in de poule met Oranje wél weten te winnen. De ploeg van Andriy Shevchenko versloeg Noord-Macedonië. Na een comfortabele eerste helft kregen de Oekraïners het vervolgens nog knap lastig.

Beide ploegen begonnen het EK met een nederlaag. Het verhaal van Oekraïne zal bij iedereen bekend zijn: zij kwamen terug van een 2-0 achterstand tegen Nederland, maar Denzel Dumfries dompelde de Oost-Europeanen alsnog rouw. Noord-Macedonië mocht lang hopen op een stunt tegen Oostenrijk, al ging het ook voor hen in de slotfase nog mis. Oekraïne schoot uit de startblokken en greep de tegenstander meteen bij de keel. Na al de nodige kansen gemist te hebben werd de ban voor het eerste half uur nog gebroken. Uit een hoekschop mistte een aantal spelers de bal, waarna Andrii Yarmolenko de bal van dichtbij kon binnenwerken.

Vijf minuten later was het weer raak. Roman Yaremchuk werd weggestoken en stond niet in buitenspelpositie. De aanvaller van AA Gent hield het hoofd koel en zette zijn land op 2-0. De Noord-Macedoniërs leken snel iets terug te doen, maar een goal van Goran Pandev werd wél geannuleerd vanwege buitenspel. Na rust bleef de underdog jagen op de aansluitingstreffer: na een bal op de lat werd er een overtreding gemaakt op Pandev. Penaltynemer Ezgjan Alioski miste in eerste instantie nog, maar kon de rebound rustig binnenschuiven.

Van een echt offensief richting de gelijkmaker was geen sprake. Oekraïne pakte het initiatief terug en hoopte de marge weer op twee te brengen. Na een grote gemiste kans kreeg het ook een penalty, nadat de VAR ingreep bij een lastige handssituatie. Ruslan Malinovskyi verzuimde echter te profiteren: doelman Stole Dimitrievski redde knap.

Scoreverloop: (29′) Yarmolenko 1-0 (34′) Yaremchuk 2-0 (57′) Alioski 2-1