Nostradamus-tranen van Jack van Gelder en onzichtbare Kees

Foto: Nostradamus-tranen van Jack van Gelder en onzichtbare Kees

In het land waar het cancellen van mensen een begrip is geworden de laatste jaren, was menigeen er weer als de kippen bij toen éminence grise van het journaille Jack van Gelder op tv in tranen uitbrak. Om het Nederlands elftal. Aansteller, klonk het. Nu, vele weken later, (b)lijkt hij een voorspellende gave te hebben gehad. En ik wil meer van hem horen, net zoals van die andere kale klasbak.

Opinie: Jack van Gelder en Kees Jansma zijn de talismannen voor verder Oranje-succes

De zon en Jack van Gelder is één. Niks zonnebankje gepakt, zo verklapte hij eens, maar gewoon zoveel als mogelijk met zijn kopje in de buitenlucht contact maken met die grote vuurbal. De zeventiger oogde gezond, zag ik de laatste tijd weer toen hij gast was bij het uitzwaaiprogramma ‘Wij houden van Oranje’ in een grote feesttent in Zeist.

Geen krullen meer als haardos, maar inmiddels al geruime tijd een glimmend hoofd. Eigenlijk leeftijdstechnisch met pensioen, maar toch ook weer niet. Omdat sommige journalisten maar moeilijk afscheid kunnen nemen, want hun vak is hun passie. Ik snap dat heel goed, hoewel pas 46 jaartjes jong.

Tv-tranen om Oranje

Jack van Gelder vindt zijn werk veel te mooi. Praten over voetbal, op de een of andere manier er toch nog steeds bij kunnen horen. Zal hij vast een aardig centje voor vangen, maar daar is niks mis mee. Van Gelder is niet meer de jongste, en daardoor misschien ook wel wat emotioneler. Precies dát dacht ik een seconde toen ik hem met betraande ogen hoorde prevelen.

Met trillende stem hoorde zeggen dat de selectie van het Nederlands elftal, vlak voordat deze naar Duitsland zou gaan vertrekken, “Ik heb natuurlijk zoveel van die groepen van het Nederlands elftal gezien. (…) Ik krijg van deze gasten kippenvel. We hebben zo’n mooie selectie, ik heb zoveel vertrouwen in jullie. Ik ben echt onder de indruk.”

Meestervoorspeller

Die Van Gelder. Even werden alle emoties hem teveel. Hadden we overigens al kunnen weten, gezien zijn verleden als brulkoning met microfoon op de radio. In die hoedanigheid verloor hij zichzelf vaker in het orakelen van vreugde. Maar onze Jack blijkt warempel ook iets van meestervoorspeller Nostradamus in zijn genen te hebben.

Zou hij écht aan zijn water gevoeld hebben dat er voor Oranje iets moois aan zat te komen tijdens het EK? En dat dáárdoor de waterlanders over zijn wangen biggelden? Halve finale. Twee woorden die eigenlijk wat minimalistisch klinken. Half lijkt immers altijd te weinig namelijk. Maar voor de manschappen van bondsbaas Ronald Koeman zijn die elf letters o zo belangrijk. Merkte je ook wel na de krappe winst op Turkije. Zelfs de trainer stond door alle ontlading voor het vak met duizenden Oranje-supporters mee te dansen.

Waar is Keesie?

Hoewel het vertoonde voetbal tot op heden zeker niet altijd oogstrelend was, heeft Oranje die laatste tussenstap naar de finale toch maar mooi bereikt. Neemt niemand hen meer af. Aartsrivaal van vroeger Duitsland is al uitgespeeld. Mooie bijkomstigheid. Maar ik mis één iemand tijdens het EK tot nu toe: Kees Jansma. Ooit als journalist een soort van rechterhand van Rinus Michels.

Normaliter niet van de tv weg te slaan als kundig analist, nu zo onzichtbaar als maar wat. Misschien dat hij als een soort talisman na 1988 toch nog even ergens kan opduiken. Alle beetjes zouden immers kunnen helpen op weg naar een Nederlands zomersprookje. En beste Jack, vanaf deze plek, doe me een klein plezier: kijk alsjeblieft even in je eigen zongebruinde bol.

Worden we Europees kampioen? Ja, Jack?

Ik voorvoel in ieder geval al traantjes bij menig landgenoot opkomen, indien dié oranjedroom daadwerkelijk bewaarheid wordt.

Moeten Van Gelder en Jansma vaker op tv?

  • Ja, goed plan
  • Nee, niet nodig
31+ Votes

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Moeten Van Gelder en Jansma vaker op tv?

  • Ja, goed plan
  • Nee, niet nodig
31+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie