Noppert wint van Messi

Foto: Noppert wint van Messi

Andries Noppert was even de meest besproken speler op het WK. Argentinië bracht daar verandering in. Niet Lionel Messi, maar Salem Al-Dawsari werd de verlosser van zijn land. Na afloop gingen er berekeningen de wereld over dat dit de grootste WK-stunt ooit was, maar daar doet een 2,03 meter lange debuterende doelman toch aan twijfelen.

Louis van Gaal en Andries Noppert kunnen voorlopig geen aanspraak meer maken op de grootste stunt van het WK. Die openingswedstrijd van derde WK-dag stak daar een stokje voor. In de eerste helft leek het wel een thuiswedstrijd voor de Zuid-Amerikanen. Hoewel de Arabieren een veel minder lange reis hoefden te maken, domineerden de Argentijnen niet alleen op het veld in de eerste vijfenveertig minuten. De mannen van Lionel Messi speelden met de tegenstander, dat ondanks de zware tegenstander er niet voor terugdeinsde om vooruit te verdedigen, ruimtes te laten vallen tussen de linies en – al dan niet onbewust – op de buitenspelval te spelen.

Lionel Messi

Dat kan op het moment dat je zoals Hervé Renard een defensie hebt die bij hun club in dezelfde personele bezetting speelt – Al Hilal en Al Nassr verzorgen bijna de hele selectie. Dat kan eigenlijk niet tegen een team waar de aanval bestaat uit spelers zoals Messi, Angel di Maria en Lautaro Martínez of waar een Rodrigo de Paul op het middenveld de lijnen uitzet.

Bekijk je de statistieken van de wedstrijd, is het nog steeds onmogelijk dat Argentinië nog op nul punten staat in de WK-groep. Zeventig procent balbezit. Zes schoten op doel, twee schoten op doel tegen. Bijna zeshonderd keer speelden de Argentijnen naar elkaar over en met 266 passes zorgden Renard en zijn mannen ervoor dat de zon in het westen op kwam.

Zo werd het de dag dat Dawud Goliath versloeg. Dat deed de aanvoerder van de nationale ploeg hoogstpersoonlijk, maar dat schitterende doelpunt was niet eens het mooiste moment van die wedstrijd. In de eerste helft was het stil in het stadion. De mensen zagen Argentinië domineren. Maar met het buitenspeldoelpunt dat werd afgekeurd van de Argentijnen, nam het rumoer toe. Alleen die rake strafschop van Messi bleef overeind staan na vijfenveertig minuten.

Twee flitsen waren in de tweed helft genoeg. Diego Maradona had de hand van God al eens op een eindtoernooi nodig gehad, dus ook die kon Messi en de zijnen niet verdedigen tegen twee momenten van Saoedische verstandsverbijstering. Die 1-1 was al ongeloofwaardig, maar dat kwam de geloofwaardigheid van het aantal fans in het stadion wel ten goede. Het begon te kolken, te stomen en nog voordat de ploeg van Renard op voorsprong kwam, kreeg het al de vleugels om voetbalolifant Argentinië de grootste vraag uit hun voetbalbestaan te leveren.

De treffer waarmee Al-Dawsari het lot van de Argentijnen bezegelde, maakte van Saoedi-Arabië even het sportieve centrale punt van de wereld. Salman, de grote baas in Saoedi-Arabië, kondigde een nationale feestdag af na de overwinning op de Argentijnen. Daarmee is het WK ook écht begonnen: zelfs een man met al het geld van de wereld, is na negentig minuten voetbal de koning te rijk.

Andries Noppert

In Nederland staat er iets anders in voetbalbeeld. Die 2,03 meter aan onbevangen nuchterheid. Houdt net zo gemakkelijk ballen tegen als dat ´ie vragen van journalisten uit het doelmond houdt en zorgt daarmee voor unieke beelden. De doelman van sc Heerenveen was niet alleen in Nederland wereldnieuws en dat Van Gaal direct na afloop van de interland tegen Senegal de doelman tot eerste keuze uitriep, kan zomaar eens de trap naar Nopperts nieuwe voetbalhemel betekenen. Voor de rest van de wereld is het bijzonder dat de 28-jarige doelman op deze leeftijd debuteert – in de basis je haasje verdienen op het WK lijkt echter alleen uit de koker van Louis van Gaal te kunnen komen.

Net zoals met de penaltyreekswissel tussen Jasper Cillessen en Tim Krul, bleken Van Gaal en Frans Hoek opnieuw een juiste inschatting gemaakt te hebben. De no-nonsense-mentaliteit van de doelman is, helemaal wanneer je dit aftekent tegen elite-spelers zoals Matthijs de Ligt, Jurriën Timber en Nathan Aké, iets wat alléén Virgil van Dijk door zijn voetbalbloed heeft stromen. Dat zijn mannen die, net zoals bijvoorbeeld Van Gaal, niet de hoogste voetbalopleiding hebben genoten of te boek stonden als de grootste talenten van hun generatie.

Dat zijn spelers die weten dat voetbal inderdaad de sport is geworden waar Messi miljoenen euro’s binnenharkt als posterboy van het toerisme van Saoedi-Arabië en waar Cristiano Ronaldo tijdens een WK (!) zijn contract ontbindt. Dat zijn spelers die ook weten dat Kylian Mbappé in de eerste wedstrijd van Frankrijk in de schaduw verdween van een voetbaltechnisch véél groter fenomeen: Olivier Giroud. De 36-jarige spits heeft de grootste opdracht van het WK – Gouden Bal-winnaar Karim Benzema vervangen bij de nationale ploeg – en leidde de Fransen langs Australië zoals de ster van Real Madrid dat vorig seizoen voor zijn club deed.

Dat zijn vooral spelers die jarenlang genoegen nemen met een plek buiten de spotlights, trainen en beter worden zodat ze die ene kans kunnen benutten.

Edwin van der Sar

Noppert loopt lang genoeg in de voetbalwereld mee om te weten dat dit WK eigenlijk het begin van zijn carrière is. Hij is nog jong. Denk aan keepers zoals Oliver Kahn, David Lehman, David Seaman, Rüstü Reçber, Maarten Stekelenburg en vooral Edwin van der Sar. Doelmannen is weer een aparte tak van sport binnen het voetbal. Maar in het huidige voetbal, maakt het niet uit of de doelman of de spits uitblinkt, dan is de kans groot dat je wordt weggekocht door een grotere club. Dat zal voor Noppert niet anders zijn, helemaal als de doelman van Heerenveen zijn goal ook tegen Ecuador schoon houdt.

De kans dat Noppert zich laat verleiden door grote bedragen, commerciële activiteiten buiten het veld en andere zaken dan “ballen tegenhouden”, lijkt net zo groot als zijn overtuiging dat hij nu eerste keeper kan worden bij clubs als Real Madrid, Manchester City en Paris Saint-Germain. Afgaande op het bovenstaande lijstje, de carrière die Noppert tot nu toe gehad heeft en de manier waarop de keeper als mens in elkaar steekt, is zijn vervolgstap misschien eerder een persoon dan een club.

Als er iemand in Nederland weet hoe het is om op late leeftijd je kunsten te vertonen op wereldniveau, dan is dat Van der Sar. Toevallig ook nog keeper geweest. Iemand die de 28-jarige doelman wegwijs kan maken op het veld en in de wereld die de Toren van Joure vanuit het hoogste podium aan het ontdekken is. Dat maakt van Noppert nog geen wereldkeeper of een topspeler. Dat maakt hem de meest bizarre belichaming van het WK-cliché dat kleine spelers door één bal (even) grotere sterren zijn dan de Messi’s van deze wereld.  

Maakt Noppert een toptransfer?

  • Ja, naar Ajax
  • Ja, naar PSV
  • Ja, naar Feyenoord
  • Ja, naar buitenlandse club
  • Nee, blijft bij Heerenveen
189+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:22
20+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
17+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
35+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
112+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
12:00
255+
Waarom het mogelijke vertrek van Ziggo een ramp is voor Ajax
11:48
191+
‘Beoogde Vitesse-eigenaar staat reddingsoperatie in de weg’
11:35
106+
Eredivisie-held flirt met terugkeer naar PEC Zwolle
11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor WK
10:50
32+
Spotify-playlists AZ: straatrap en salsa
10:30
155+
‘Depay moet vrezen voor Atlético-exit’
10:15
0+
‘PSV-sterkhouder in belangstelling van drie topclubs’
09:50
156+
‘Feyenoord-plaaggeest staat voor megatransfer’
09:30
125+
Stadion Feijenoord mag miljoenen bijschrijven na besluit van gemeente
09:15
122+
Spaanse pers looft ‘magisch’ Real: ‘Madrid sterft nooit’
08:41
85+
‘Xavi moet snel definitief beslissen over Barça-toekomst’
08:21
990+
City accepteert CL-uitschakeling: ‘Cruijff zei ooit…’
07:50
2364+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
07:30
1840+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
07:10
886+
‘ManCity wil Premier League-ster als vervanger De Bruyne’
23:45
36+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie