Nieuwe buitenspeltechnologie mogelijk al beschikbaar tijdens WK in Qatar

Foto: Nieuwe buitenspeltechnologie mogelijk al beschikbaar tijdens WK in Qatar

Ondanks de aanwezigheid van de VAR tegenwoordig blijft de buitenspelval voor de nodige problematiek zorgen in het mondiale voetbal. De FIFA wil daar verandering in brengen en mikt op het gebruik van een nieuw systeem tijdens het WK in Qatar.

Pierluigi Collina, oud-arbiter en tegenwoordig de scheidsrechtersbaas bij de FIFA, legt in La Gazzetta dello Sport de plannen uit voor een ‘semiautomatisch buitenspel-systeem’. Hoog in het stadion zullen tien tot twaalf extra camera’s geplaatst worden, die de VAR (en arbitrage op het veld) moeten gaan ondersteunen.

Fouten sterk teruggebracht

“De VAR heeft een zeer positieve impact gehad op het voetbal en het aantal fouten is sterk teruggebracht”, aldus de Italiaan. “Maar er zijn bepaalde gebieden waar de VAR zich nog kan verbeteren en buitenspel is een van die gebieden. We weten dat het soms lang kan duren om buitenspel te checken, zeker als het héél close is. Ook weten we dat de lijnen die getrokken worden niet altijd honderd procent accuraat zijn. Daarom werken we bij de FIFA aan een technologie die sneller en betere antwoorden kan geven. Dit staat bekend als semiautomatisch buitenspel.”

Als deze technologie goed werkt, lijkt de rol van de scheidsrechter stevig minder cruciaal. Collina is het daar echter niet mee eens. “Bij de beslissing of het buitenspel is of niet gaat het niet alleen om waar een speler staat, maar ook of hij betrokken is bij het spel. De technologie kan een lijn trekken, maar de beoordeling blijft in handen van de scheidsrechter. Dit blijft cruciaal”, stelt Collina.

Inzetten op het WK in Qatar? Dat doe je bij bet365!

Is dit dé oplossing voor de problemen rond buitenspel?

  • Zeker weten
  • Denk het niet
31+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie