Memphis-advies goud waard voor Van de Beek

Foto: Memphis-advies goud waard voor Van de Beek

Donny van de Beek heeft het na anderhalf jaar nog altijd niet voor elkaar om een basisplaats bij Manchester United te bemachtigen. Waar de aanvallende middenvelder op weinig speeltijd kan rekenen, heeft hij in de minuten die hij mocht spelen ook weinig laten zien. Donderdagavond krijgt hij hoogstwaarschijnlijk zijn laatste kans tegen Burnley. Zien we dan eindelijk de echte Van de Beek terug?

Toen de Oranje-international in de zomer van 2020 de overstap maakte naar Manchester, was vrijwel iedereen enthousiast. Van de Beek toonde bij Ajax een toe te zijn aan de volgende stap in zijn loopbaan en leek onder Ole Gunnar Solskjaer de juiste trainer voor zich te hebben. Niets was echter minder waar, want Van de Beek wist de oefenmeester maar niet te overtuigen van zijn kwaliteiten. Tegelijkertijd wilde Solskjaer hem niet laten gaan, waardoor van beide kanten veel boosheid loskwam. Het veranderde echter niets aan de situatie.

Ralf Rangnick moest verandering in de zaak brengen. De opvolger van Solskjaer liet in het verleden zien uitstekend met jonge spelers te kunnen werken en leek daarom de geschikte man om Van de Beek weer aan het voetballen te krijgen. Na een aantal trainingen en wedstrijden lijkt ook Rangnick ervan af te stappen dat Van de Beek nog te redden is. De afgelopen duels kreeg de middenvelder slechts een handjevol speelminuten van zijn trainer. Van de Beek lijkt donderdagavond echter de situatie te kunnen omdraaien.

Afwezigen

Manchester United heeft tegen Burnley namelijk te maken met een aantal afwezigen. Zo kunnen Paul Pogba en Bruno Fernandes niet bij de selectie aanwezig zijn, waardoor Rangnick de laatste dagen op zoek ging naar een vervanger. Aangezien beide mannen de concurrent zijn van Van de Beek, lijkt het voor de hoofdtrainer de meest logische keuze te zijn om de Nederlander op te stellen. Dit is echter nog lang geen uitgemaakte zaak, omdat Rangnick ook een aantal andere keuzes kan maken. De oplossing van Rangnick zal de situatie voor Van de Beek helder maken.

Indien Van de Beek in het basisteam terechtkomt, dan is het de vraag op welke positie de oefenmeester hem gaat gebruiken. De Engelsen spelen sinds de komst van Rangnick in een 4-2-2 formatie, waardoor het voor Van de Beek onmogelijk is om op zijn vaste positie van aanvallende middenvelder terecht te komen. Als controlerende middenvelder kwam de oud-Ajacied eerder al niet goed uit de verf, aangezien zijn kwaliteiten voornamelijk aanwezig zijn wanneer hij de vrije ruimtes kan opzoeken en in het strafschopgebied kan opduiken.

Het is voor Rangnick eveneens mogelijk om Van de Beek als een van de twee aanvallende middenvelders te gebruiken. In het systeem van de hoofdtrainer komen de vleugelverdedigers voortdurend op, waardoor de twee aanvallende middenvelders de kans krijgen om naar het centrum te trekken. Het zal voor Van de Beek ruimte geven om te voetballen, anderzijds heeft hij wel te maken met een teamgenoot die in dezelfde ruimte duikt. Voor een speler die al anderhalf jaar niet in vorm is, lijkt het kortom een grote uitdaging om te overwinnen.

Vertrek

Aangezien Rangnick hem eveneens nauwelijks lijkt te gebruiken, is de kans groot dat Van de Beek aankomende maand op zoek gaat naar een nieuwe club. Niet alleen is het voor de ontwikkeling van de middenvelder niet goed om zolang op de reservebank te zitten, ook raakte hij inmiddels zijn plek kwijt in de selectie van het Nederlands elftal. Van de Beek kan rekenen op een hoop interesse uit Europese topcompetities, maar moet daarbij rekening houden dat het erop of eronder is voor hem. Nóg een verkeerde keuze en zijn loopbaan is nagenoeg voorbij.

Van de Beek kan daarbij een voorbeeld nemen aan Memphis Depay. De aanvaller stapte in 2014 op jonge leeftijd over naar Manchester United, maar wist het daar nooit waar te maken. Waar Louis van Gaal met man en macht probeerde om Memphis aan het voetballen te krijgen, bleek de Nederlander niet goed bij de club te passen. Memphis besloot ervan te leren en investeerde tijd om de juiste club te vinden. Uit onderzoeken kwam naar voren dat het spelsysteem van Olympique Lyon uitstekend bij de kwaliteiten van Memphis zouden passen en dat bleek ook te kloppen.

Van de Beek hoeft zeker niet hetzelfde onderzoek uit te voeren, maar doet er vooral verstandig aan om goed na te denken wat de juiste stap is. Bij Ajax bewees hij specifieke kwaliteiten in huis te hebben waarmee hij elke topclub beter kan maken, maar dan moet de club deze wel volledig benutten. Wanneer dit niet het geval is en Van de Beek aan zijn lot wordt overgelaten, blijkt dat de Oranje-international niet bij machte is om dit om te draaien en zijn rol op te eisen. En dat gaat met zijn 24-jarige leeftijd waarschijnlijk niet meer veranderen.

Maakt Van de Beek de openingstreffer tegen Burnley? Pak 15 keer je inleg!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Welke competitie past het beste bij Van de Beek?

  • Premier League
  • Bundesliga
  • La Liga
  • Serie A
761+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie