Martina mist bruiloft om tegen Messi te spelen: “Maak je maar één keer mee”

Foto: Martina mist bruiloft om tegen Messi te spelen: “Maak je maar één keer mee”

Cuco Martina bereidt zich met Curaçao voor op twee bijzondere interlands. Eerst een belangrijk duel met Canada en daarna een vriendschappelijke ontmoeting met wereldkampioen Argentinië. De verdediger van NAC Breda verkoos de wedstrijd tegen Lionel Messi zelfs boven de bruiloft van zijn zus. “Ik dacht dat het fake news was”, zegt Martina tegen SoccerNews.nl.

De selectie van Curaçao verzamelde zich begin deze week en is in voorbereiding op het duel van Canada op zaterdag. Er vlogen zoals gebruikelijk aardig wat internationals over vanuit Nederland, onder wie aanvoerder Cuco Martina. “Het is altijd lekker om even terug te gaan naar het vaderland. Het weer is hier beter dan in Nederland”, zegt Martina over de telefoon. Het warme weer lijkt een nietszeggend detail, maar het zou Curaçao wel eens kunnen helpen tegen Canada. In juni verloor Curaçao de uitwedstrijd nog met 4-0, maar in hun eigen tropische klimaat hebben ze volgens Martina een groot voordeel. “Op Curaçao spelen is heel anders. We spelen thuis, op kunstgras en het klimaat is veel warmer. Wij zijn gewend aan de hitte, zij niet. Daar kunnen we gebruik van maken. Canada gaat het niet makkelijk krijgen, dat kan ik je nu al zeggen.”

Curaçao moet de wedstrijd in de CONCACAF Nations League winnen om zicht te houden op kwalificatie voor de Gold Cup. Als Honduras vervolgens ook van Canada wint, gaat Curaçao rechtstreeks naar dat toernooi. Anders moeten ze nog twee kwalificatiewedstrijden spelen tegen een kleiner voetballand, bijvoorbeeld Aruba of Bonaire. Wat is het strijdplan om nu wél te winnen? “Dat ga ik natuurlijk niet helemaal prijsgeven”, zegt Martina. “Ik denk dat ik wel speel, als aanvoerder. Het verschilde de laatste wedstrijden wie er naast mij stond in het centrum, maar deze week hebben we gericht getraind.”

“We zijn beter voorbereid dan de vorige keer. Bij de uitwedstrijd in Canada moesten we drie keer overstappen en hadden we geen goede voorbereiding. We kwamen in de wedstrijd niet echt tot voetballen en kregen weinig kansen. Alphonso Davies scoorde twee keer, die maakte het verschil. Ik zie hem als één van de beste linksbacks van de wereld. Het is voor ons leuk om met hem op het veld te staan, maar het is niet makkelijk om hem te stoppen.”

Legendes
De kern van dit Curaçao is al acht jaar bij elkaar, maar de laatste periodes zijn er jongere spelers bijgekomen. Martina speelt als ervaren leider achterin een belangrijke rol in de overgangsfase. “We willen het elftal op hetzelfde niveau houden. Daarom moeten we stap voor stap jonge spelers inpassen. Als ik daar met mijn ervaring bij kan helpen, doe ik dat graag. Ik ben vroeger ook geholpen door Angelo Cijntje, één van de legendes van Curaçao. Hij was lange tijd aanvoerder en heeft het voetbal naar een hoger niveau gebracht. Het is mooi dat hij er nu als performance coach weer bij is. De jonge jongens kenden hem niet allemaal, maar ik heb ze gezegd dat Cijnte een hele grote meneer is. Hij kan met zijn ervaring veel leren aan de talenten.”

Het is volgens Martina van groot belang dat jonge spelers voor het eiland willen uitkomen. Hij baalt dat sommige grote talenten lang wachten met het maken van de keuze tussen Curaçao of Nederland. “Het is natuurlijk aan die jongens zelf. Ik kan ze moeilijk overhalen, maar als wij goede wedstrijden spelen tegen Canada of Argentinië kunnen ze zien dat het voetbal hier wat voorstelt. Ik snap dat iedereen liever voor het Nederlands elftal speelt. Dan speel je op een hoger niveau en ga je naar de eindtoernooien. Maar dat is niet voor elke speler realistisch. Het is zonde als ze lang wachten op iets dat niet gaat komen. Dan kunnen ze beter hun wedstrijden bij Curaçao spelen. Daar wordt je een betere speler van.”

Feyenoorders
Riechedly Bazoer, Tahith Chong en Sontje Hansen zijn enkele voorbeelden van spelers die nog voor Curaçao kunnen kiezen. Feyenoorders Lutsharel Geertruida en Quilindschy Hartman waren in beeld, maar het tweetal zit bij de selectie van Oranje. “Natuurlijk had ik stiekem gehoopt dat zij erbij zouden komen. Maar als zij voor het Nederlands elftal kunnen spelen, snap ik die keuze heel goed. Dat is ze van harte gegund. We supporten ze ook als ze niet voor ons spelen. Heel Curaçao is trots op ze. Ze hebben Antilliaanse roots en we laten ze niet vallen. Ze hebben het helemaal zelf afgedwongen met hun goede prestaties bij Feyenoord. Jammer voor Curaçao, maar zo is de situatie.”

Het WK van 2026 is voor Curaçao een stip op de horizon. Doordat er 48 landen deelnemen en gastlanden Mexico, de Verenigde Staten en Canada automatisch geplaatst zijn, blijven er drie extra plekken over voor ploegen van de CONCACAF. “Dit is onze grootste kans om het WK te halen. Daarom wil ik dat deze groep talenten er straks klaar voor is. Zij moeten het gaan doen.”

Strijd met Messi
Maandag kan Curaçao zich in de tweede interland van deze periode alvast meten met een internationale grootmacht. Argentinië heeft de ploeg uit de Cariben namelijk uitgenodigd voor een vriendschappelijke wedstrijd. “We gaan weer een wereldreis maken. Het vliegen is het minst leuk, maar spelen tegen Argentinië is een jongensdroom. Wie wil er nou niet tegen Messi spelen?”

Martina kon zijn oren aanvankelijk niet geloven toen hij hoorde van de oefenwedstrijd tegen de wereldkampioen. “Ik dacht dat het fake news was. Pas toen de bond het op social media zette en de media het overnamen, geloofde ik het. De pech is dat het trouwfeest van mijn zusje deze week gepland stond. Ik was haar getuige, maar moest met pijn in mijn hart afzeggen. Zoveel heb ik ervoor over om tegen Messi te spelen. Mijn zusje was teleurgesteld, maar ze begreep het wel. Dit maak je maar één keer meer. De kans om tegen de beste van de wereld te spelen komt niet vaak voorbij. Straks weet ik of ik Messi kan stoppen of niet.”

Zien we Curaçao op het WK van 2026?

  • Ja, moet lukken
  • Nee, wordt lastig
169+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:00
55+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
3+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
5+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
63+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
15:23
0+
AZ-keepster Femke Liefting met ambulance afgevoerd
14:48
94+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
26+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
25+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
66+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
197+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
218+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
194+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
92+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
348+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
749+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
233+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
361+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
118+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
31+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
29+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie