Mark Flekken: van groentje in een dorp der aartsvijanden tot Bundesliga-topkeeper

Foto: Mark Flekken: van groentje in een dorp der aartsvijanden tot Bundesliga-topkeeper

Bij SC Freiburg in de Duitse Schwarzwald loopt iedereen met hem weg: Mark Flekken. Boomlange doelman van dé verrassing in de Bundesliga die heerst over zijn strafschopgebied als een leeuw over zijn prooi. Opgegroeid in een Zuid-Limburgs dorpje waar de plaatselijke Ajax en Feyenoord op vijf meter naast elkaar liggen.

Bocholtz. Een Limburgs plaatsje dat je vliegensvlug aan je rechterhand passeert als je in het diepe zuiden van Nederland de grens met onze oosterburen over rijdt. Hier groeide sinds zijn geboorte op 13 juni 1993 Mark Flekken (29) op. Tussen de omringende weilanden en bijbehorende koeien en in de buurt van de kleine dorpskern.

Al vrij vroeg in zijn jongste jeugd maakte hij een keuze om te gaan voetballen. Maar bij welke club? Dát wil in zijn woonplaats namelijk nog weleens een heikel punt zijn: WDZ of Sportclub’25. Twee verenigingen die met hun complex inmiddels aan de rand van het dorp pal naast elkaar liggen. Allebei hebben zij vele honderden leden.

Aartsvijanden zijn het, al is de rauwe randje er de laatste jaren wel een beetje vanaf. Dit is iets wat meer bij de oudere garde nog leeft. Flekken koos als kleine man om in het verleden voor WDZ, waar vader René een voorliefde voor heeft, te gaan voetballen. Voetballen ja, want van de keeper Mark was in den beginne nog geen sprake.

Uiteindelijk kwam hij toch onder de lat terecht. En later ging hij keepen in de jeugd van Roda JC, waarna hij verkaste naar het roemruchte Duitse Alemannia Aachen. Via Greuther Fürth en MSV Duisburg, streek Flekken uiteindelijk neer bij SC Freiburg. Aldaar ontpopte hij zich tot één van de beste keepers van Duitsland.

Geen kapsones

Enige tijd geleden speelde het eerste elftal van zijn jeugdliefde Wilskracht Doet Zegevieren (WDZ) een oefenwedstrijd tegen Roda JC. Even was Mark Flekken als bezoeker terug op de velden waar hij in zijn jongste jeugd had rond gerend. Wars van enige kapsones begaf hij zich tussen de mensen en begroette hier en daar vriendelijk een bekende.

Toen wist hij nog niet dat hij in 2022 zijn debuut zou maken in het Nederlands elftal. Een jongensdroom kwam uit. Plots kende heel Nederland hem. Gaat Flekken nóg een stapje hogerop maken vanuit de zeer succesvol presterende provincieclub Freiburg? Voor wat betreft zijn keeperskwaliteiten en zijn meevoetballen zou dát zomaar kunnen.

Kan Mark Flekken naar een absolute topclub?

  • Ja
  • nee
179+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
55+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
19+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
56+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
571+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
328+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
363+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
352+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
122+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
428+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
649+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
266+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
639+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
407+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1517+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie