EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Loting en dansende Spanjaarden zorgen voor gestreste Duitsers op EK

Foto: Loting en dansende Spanjaarden zorgen voor gestreste Duitsers op EK

Wat vooraf al lichtelijk voorspeld werd is waarheid geworden. We krijgen in de kwartfinales van het EK in Duitsland al de finale. De twee absolute smaakmakers tot nu toe: Duitsland en Spanje gaan vrijdagavond de degens kruisen. Op de opgeleefde Spanjaarden hadden de Duitsers niet gerekend en nu kan die loting pijnlijk uitpakken. Is het EK voor het gastland en de grote favoriet vrijdag al over?

Inside: Spanje overklast zichzelf en ontpopt zich tot smaakmaker en topfavoriet op EK

De Duitsers zaten met een stiekeme hoop te juichen toen Georgië via een eigen doelpunt van Robin Le Normand verrassend op voorsprong kwam. Spanje richtte zich al snel op, bleef zijn spelletje spelen en zette de wedstrijd naar zijn hand. Via doelpunten van Rodri, Fabián Ruiz, Nico Williams en Dani Olmo kwam de eindstand van 4-1 op het scorebord. Bam.

De ochtendkranten in Spanje vielen over elkaar heen. Een greep uit de koppen: ‘Dansend naar de kwartfinale’, ‘Een voetbalfestival’ en ‘Duitsland heeft een probleem’. Vooral dat laatste is wat ze in Spanje al roepen. Niet Duitsland, niet Frankrijk, niet Portugal, maar wij Spanje zijn nu de topfavoriet om het EK te winnen.

Spaanse furie is terug met veel voetbaltalent

Niet heel onlogisch als je kijkt hoe het elftal, dat in drie van de vier wedstrijden hetzelfde begon, zich presenteert aan Europa. Een geolied elftal vol spirit en passie. De Spaanse furie is weer terug en dan is de Spaanse degelijkheid ook nog aangevuld met groot voetbaltalent. De Bask Williams op links sprankelt met de bal aan zijn voet, bij de tiener Lamine Yamal gebeurt altijd iets onverwachts en vanuit het middenveld vind je geen betere passers dan de dri: Rodri en Pedri.

Met Álvaro Morata heeft Spanje ook nog een erkende doelpuntenmaker, maar die heeft een beetje de Robin van Persie-rol aangenomen als hij niet scoort. Het aanspeelpunt, de bliksemafleider en de kapstok. Daaromheen kunnen de snelle vleugelflitsers en handige passers profiteren. Het leverde niet alleen de maximale score op na vier wedstrijden (3-0 Kroatië, 1-0 Italië, 1-0 Albanië en 4-1 Georgië), het gaat ook gepaard met aantrekkelijk voetbal. De combinatie waar zoveel ploegen naar hunkeren. Als in de goede oude tijd domineerden de Spanjaarden met 76 procent balbezit, 792 passes en 94 procent passnauwkeurigheid. Liefst 35 doelpogingen en 13 schoten op doel. Een zeldzaamheid voor een EK-wedstrijd.

Bondscoach Luis de la Fuente heeft van Spanje een geolied elftal vol passie gesmeed.

Spanje laat over langere periode beter spel zien dan Duitsland

Bij Spanje hebben ze het erin geslepen en hetzelfde moet nu getoond worden tegen Duitsland. Het gastland dat na de eerste wedstrijd gelijk gebombardeerd werd tot topfavoriet, maar het daarna niet even vaak meer heeft laten zien. Waar Spanje grote delen van de wedstrijd domineert heeft Duitsland dat vooral bij vlagen. Neemt niet weg dat we vrijdag een historische wedstrijd kunnen verwachten in Stuttgart.

Want Duitsland heeft wel degelijk een probleem. Op basis van de vorm kan het namelijk zo maar over zijn voor de Duitsers aanstaande vrijdag. Het stugge Denemarken had zeker wat in te brokkelen en het sluwe Zwitserland liet al zien dat Duitsland te pakken is. Dat zag ook de Spaanse bondscoach Luis de la Fuente die in tegenstelling tot de algemene opinie in Spanje zijn ploeg niet gelijk als favoriet ziet tegen de Duitsers.

Spanje groeit en wil blijven genieten

Terug naar die avond in Keulen, waar Spanje zijn topstatus bevestigde, Duitsland knikkende knieën gaf en de voetbalfan het kwijl al in de mond liet lopen. “Het resultaat is bedrieglijk”, vindt De La Fuente. “Het had namelijk ook makkelijk 8-1 of 9-1 kunnen zijn.” Waar andere ploegen moeite hebben om tot kansen te komen en die ook af te maken heeft Spanje nu ook laten zien dat allebei te kunnen. “We zijn erg blij want we weten nu hoe het moet en groeien met de dag.”

Op naar Duitsland. Op naar Stuttgart. In een misschien op het oog niet zo’n fraaie locatie is het sowieso over voor één van de smaakmakers van het EK. De Spanjaarden hebben na alle overwinningen het vertrouwen, maar de kern is iets wat je niet vaak van een bondscoach hoort. “We moeten tegen Duitsland onszelf zijn. We moeten ons beste spel laten zien, er is geen andere manier voor ons om de Duitsers te verslaan. Dat doen we door te genieten. We moeten van het voetbal blijven genieten.”

Van welk land geniet jij het meeste op dit EK?

  • Spanje
  • Duitsland
  • Nederland
  • Portugal
  • Frankrijk
  • Ander land
388+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie