Kökcü krijgt transfer-vrijbrief van Feyenoord

Foto: Kökcü krijgt transfer-vrijbrief van Feyenoord

Als je de geruchtenstromen van de afgelopen jaren mag geloven, ligt het plafond van Orkun Kökcü niet bij Feyenoord. De Turks international wordt al jaren met clubs als Arsenal en AC Milan in verband gebracht. Zijn Feyenoord-hart en de positionele ontwikkeling die Kökcü doormaakte, zorgen voor nieuwe geruchten. Dat hij zelf die stap wil maken, is algemeen bekend. Dat ´ie deze zomer waarschijnlijk mag vertrekken, verraadt de naderende Feyenoord-komst van Thomas van den Belt.

Orkun Köckü, Feyenoord en Thomas van den Belt

Orkun Kökcü heeft onder Arne Slot een gedaantewisseling ondergaan. De grillige aanvallende middenvelder werd aan de hand van de succestrainer van de Rotterdammers een middenvelder die zich negentig minuten staande houdt  in het voetbalgeweld. In plaats van de laatste pass, is hij meer de man van de voor-assist. In plaats van een dribbel, kiest hij nu voor balbezit. En toch, wanneer het moment daar is, staat die aanvallende middenvelder van een paar jaar geleden weer op.

In gesprek met Voetbal International gaf Kökcü toe dat een vertrek afgelopen zomer nabij was. Een situatie die zich in 2020 ook al voordeed. Destijds was de nog aanvallende middenvelder doorgebroken in het eerste van Feyenoord en werd het talent nog niet verweten dat de keuzes die Kökcü maakte, lang niet altijd de juiste waren. Bij Feyenoord waren ze destijds niet de enige: Arsenal wilde het jonge Turkse talent destijds graag overnemen.

Destijds koos Kökcü ervoor om zijn contract tot aan de zomer van 2025 te verlengen. De twintigvoudig international van Turkije tekende tussentijds geen nieuw contract, waardoor er een interessante tijd aanbreekt aankomende zomer. De middenvelder heeft dan nog een contract voor twee seizoenen – en dan komt het moment voor Feyenoord om te verkopen of verlengen ook dichterbij.

Transferwaardeboosts

Als een club Kökcü aankomende zomer wil overnemen, zal het een grote zak geld nodig hebben. De Turkse middenvelder heeft op dit moment een geschatte marktwaarde van 30 miljoen euro (Transfermarkt.nl). Dat is evenveel als de transfersom die Leeds United aan Feyenoord zou hebben betaald voor Luis Sinisterra – 25 miljoen euro + vijf miljoen aan bonussen. Daarmee loste de Colombiaanse buitenspeler Dirk Kuyt af als recordverkoop van de club.

Daar kan de club, net als bij Kökcü de afgelopen seizoenen, de prestaties in Europa voor danken. In de ontwikkeling van de transferwaarde van Kökcü is goed te zien hoe (structureel) Europees succes de waarde van een belangrijke speler kan verhogen. Op 25 mei 2021, dus vóór de komst van Slot, noteerde de Turks internationale een waarde van twaalf miljoen euro. Op 8 juni 2022, na de finaleplek in de Conference League, was Kökcu al meer waard dan zijn doorbraakjaren (maximaal 17,5 miljoen, red.) bij Feyenoord: 22 miljoen euro.

Kökcu liep naar eigen zeggen afgelopen zomer een transfer mis. Dat extra seizoen Feyenoord heeft hem echter geen windeieren gelegd. De middenvelder  is een spil in de titelstrijden van de Rotterdammers, die nog op drie prijzen meedoen om eremetaal. Daardoor kan Feyenoord niet alleen profiteren van de boost die het kreeg met spelers als Sinisterra, Fredrik Aursnes (SL Benfica) en Tyrell Malacia (Manchester United).

Recordtransfer voor Feyenoord?

In het geval van Köckü kunnen de Rotterdammers dubbel profiteren. De Europa League-campagne dit seizoen leidt weer tot de kwartfinale. Met Kökcü als aanvoerder strijdt Feyenoord ook om het kampioenschap en de KNVB Beker. Dat zijn prijzen die niet alleen mooi staan in de vitrinekast van de prijzenzaal in De Kuip, maar ook extra miljoenen aan een transfersom kunnen toevoegen. Zo ligt het in de lijn der verwachting dat de stijgende lijn van in de waarde toeneemt. Dat is goed nieuws voor Feyenoord, maar ondertussen begint dat ook steeds beter voor Kökcü te worden. Hoe hoger hij wordt in transferwaarde, hoe minder clubs in beeld komen die hem überhaupt kunnen betalen…

SL Benfica kan wel één van die partijen zijn. De club van Roger Schmidt shopte afgelopen zomer al bij Feyenoord. Fredrik Aursnes werd voor vijftien miljoen euro weggekocht. Aankomende zomer zouden de Portugezen opnieuw met de Rotterdammers aan de onderhandelingstafel willen plaatsnemen. Dit keer zal vijftien miljoen euro echter lang niet genoeg zijn. Inmiddels wordt er gesproken over een nieuw transferrecord voor de Rotterdammers.

Aan geld voor een hoge transfersom zal het voorlopig niet liggen bij Benfica. De club cashte al tachtig miljoen met de verkoop van Darwin Nuñez aan Liverpool. De Portugezen contracteerden afgelopen zomer ook nog ene Enzo Fernandez. De tegenwoordig middenvelder van Chelsea maakte aan het begin van dit seizoen nog voor 44,5 miljoen euro de overstap vanuit River Plate. Na een succesvol WK werd de zomeraanwinst op de laatste dag van de transfermarkt voor 121 miljoen euro doorverkocht. Aan budget zal het dus waarschijnlijk niet liggen bij de Portugese topclub.

Thomas van der Belt

Feyenoord lijkt zich dit seizoen al voor te bereiden op het vertrek van de Nederlandse Turk. Afgelopen zomer kwam Ezequiel Ballaude, een middenvelder die begon in de beloften en inmiddels op twaalf wedstrijden in  de ploeg van Arne Slot staat, al over van Godoy Cruz uit Argentinië. Een Kökcü-route (van aanvallende middenvelder naar een meer controlerende rol, red.) is daarom mogelijk, al komt Ballaude ook in Feyenoord 1 vooral als aanvallende middenvelder in actie.

Slot en Feyenoord wilden er nog een ‘ontwikkelingsaankoop’ zoals Mats Wieffer bij. Dit keer shopte Feyenoord niet bij stadsgenoot Excelsior, maar Slots oude club PEC Zwolle. Thomas van den Belt, een middenvelder die dit seizoen in alle zones van het middenveld te vinden is, maakt aan het begin van volgend seizoen de (langverwachte) overstap naar Rotterdam. Slot kent de middenvelder nog uit de jeugd van PEC, waar de destijds jeugdtrainer de middenvelder al overhevelde naar zijn team.

Van den Belt laat op de Keuken Kampioen Divisie-velden waarom Slot hem ook als trainer van Feyenoord bij zijn ploeg haalde. Daar komt ook meteen naar voren welke toegevoegde waarde Van den Belt heeft tegenover de huidige aanvoerder van Feyenoord: Van den Belt speelt van nature in dezelfde posities als de huidige rol van de Turks international, heeft net als Wieffer een functionele basistechniek en koppelt deze aan een sterker lichaam en daardoor iets minder soepele kappen en draaien dan Köckü.

Daar komt één Feyenoord-voordeel nog bij: de speler wiens spelersprofiel het meest overeenkomt met de Turks international speelt dit seizoen al mee (Quinten Timber, red.). En misschien, mochten de voetbalgoden de Rotterdammers gunstig gezind zijn met het aanpassingsproces van de PEC Zwolle-middenvelder, hoeft Feyenoord de financiële gevolgen van deze Kökcü transfer-vrijbrief niet eens in een opvolger te steken – het geld voor de transfer van Ramiz Zerrouki of een andere speler rond de acht miljoen euro was er dit seizoen immers al.

Gaat Köckü deze zomer vertrekken?

  • Ik denk het wel
  • Ik denk het niet
1985+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
432+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1793+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
719+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
140+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
55+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
100+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
608+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
145+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
541+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
553+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
435+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
45+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
153+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
37+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
491+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
111+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
667+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
372+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie