Internationale voorbeschouwingen: De Belgische Jupiler Pro League

Soccernews

[i]Soccernews.nl[/i] zal de komende periode de voorbeschouwingen gaan plaatsen van de grotere en belangrijkere internationale competities. Italië, Spanje, Engeland en Duitsland komen langs. Vandaag (donderdag 28 juli) zal worden begonnen met de clubs uit de Belgische competitie, de Jupiler Pro League, ook wel Eerste Klasse genoemd. Vrijdag gaat de competitie in België alweer van start.

[b]1. KRC Genk[/b]
Genk eindigde het vorige seizoen de competitie als tweede, achter Anderlecht. Het verschil was voordat de play-offs begonnen slechts een enkel punt. De play-offs werden echter voor Genk een gedenkwaardige competitie, want in die wedstrijden werd het kampioenschap veiliggesteld. Ook voor komend seizoen zal Genk weer willen strijden om het kampioenschap in België. Dit zal het wel moeten doen zonder doelman Thibaut Courtois, die naar Chelsea vertrok. Steunpilaren Jelle Vossen en Kevin De Bruyne blijven vooralsnog wel in dienst van Genk. Nieuwe spelers zijn er nog niet aangetrokken.

[img]//uploads/jelle-vossen%28racing-genk%29%28tekst%29%281%29.jpg[/img]

[b]2. Standard Luik[/b]
Standard Luik eindigde het vorige seizoen op een zesde plaats in de competitie. De ploeg van trainer Dominique D’Onofrio wist zich in de play-offs nog wel op te werken naar de tweede plaats en stelde daarmee voorronde Champions League veilig. Voor komend seizoen zal de doelstelling ongetwijfeld strijden om de landstitel zijn. De nieuwe trainer José Riga krijgt de taak een team te smeden. Tom De Mul keerde terug naar Sevilla en steunpilaar Axel Witsel vertrok naar Benfica. Voor Les Rouches zijn er vooralsnog geen grote versterkingen binnengehaald.

[b]3. Anderlecht[/b]
Voor Anderlecht eindigde het afgelopen seizoen in een deceptie. De ploeg van trainer Ariël Jacobs eindigde op een eerste plaats en leek de meeste kans te maken op het kampioenschap. [i]Paars-Wit[/i] was echter niet in staat om die eerste plek vast te houden en zakte af naar een teleurstellende derde plaats. Jacobs moet dat komend seizoen proberen goed te maken en heeft daarvoor een belangrijke nieuwe speler binnen weten te halen. Doelpuntenmaker Ronald Vargas kwam over van Club Brugge. Belangrijke spelers zag de keuzeheer niet vertrekken.

[img]//uploads/romelu-lukaku%28anderlecht%29%28tekst%29%281%29.jpg[/img]

[b]4. Club Brugge[/b]
Club Brugge-trainer Adrie Koster leidde zijn ploeg vorig seizoen naar een vierde eindklassering. De Nederlander stond ter discussie, maar mocht aanblijven. De verwachtingen voor het komende seizoen zullen hoog gespannen zijn, want de ploeg trok een aantal ‘grote’ versterkingen aan. Zo werd de topschutter van de Eredivisie Björn Vleminckx binnengehaald, net als FC Barcelona-talent Victor Vasquez. De clubleiding houdt de druk nu volledig op Koster en eist zo ongeveer het kampioenschap.

[img]//uploads/adrie-koster%28club-brugge%29%28tekst%29%281%29.jpg[/img]

[b]5. AA Gent[/b]
Vorig seizoen leek AA Gent op weg naar een goede eindklassering en Europees voetbal. In de competitie eindigde het als derde, maar die plek werd uit handen gegeven en uiteindelijk greep de ploeg op een vijfde plaats. Voor Trond Sollied, die zijn eerste seizoen ingaat als trainer van Gent, zal de taak zijn om minimaal Europees voetbal te halen. Er veranderde weinig en de bekendste aankoop van de [i]Buffalo’s[/i] is Sergio Padt, die overkwam van Ajax.

[b]6. KSC Lokeren
Lokeren was misschien [/b]wel de verrassing van het afgelopen seizoen. De ploeg eindigde op een keurige vijfde plaats in de competitie en dwong daarmee een plek in de play-offs I af. In die play-offs werd de goede lijn van de competitie niet doorgezet en eindigde het laatste in de kampioensgroep. Op transfergebied is de club uit Oost-Vlaanderen niet erg actief geweest. Het zag wel Sanharib Malki naar Roda JC Kerkrade verkassen.

[b]7. Cercle Brugge[/b]
Cercle Brugge kwam het vorige seizoen niet verder dan een negende plaats in de competitie. De ploeg, die zich graag wil meten met stadsgenoot Club, kon dit in de play-offs II nog wel rechtzetten. Want in Groep A van die play-offs eindigde het op de eerste plaats. Voor komend seizoen gaat proberen om wel de play-offs I te halen, maar waarschijnlijk moet Cercle het gewoon doen met een plaats tussen de achtste en de twaalfde.

[b]8. Lierse SK[/b]
Lierse SK is een ambitieuze club. Met spits Wesley Sonck hoopt de ploeg net als Cercle Brugge op een plaats tussen de achtste en twaalfde. De club heeft een ambitieuze Egyptische eigenaar, maar heeft voor het komende seizoen nog geen echte versterkingen weten te halen. Lierse SK eindigde vorig jaar op een veertiende plaats en eindigde daarmee nipt boven de degradatiestreep. Die plaats zal Lierse niet weer willen halen, ondanks het feit dat in Groep A van play-offs II nog knap als tweede geëindigd werd.

[img]//uploads/wesley-sonck%28lierse-sk%29%28tekst%29%281%29.jpg[/img]

[b]9. KV Mechelen[/b]
Net als Lierse SK en Cercle Brugge hoopt ook KV Mechelen het komende seizoen mee te strijden rond de tiende plaats. De ploeg hoopt stiekem zelfs op meer, gezien de zevende eindklassering van vorig seizoen. In Groep A van de play-offs II werd echter weer teleurstellend gepresteerd. Het hopen is vooral op een stabiel en constant seizoen. Met voormalig FC Utrecht-spits Kevin Vandenbergh is wel een goalgetter in huis gehaald.

[b]10. Sint-Truiden VV[/b]
Sint-Truiden kwam vorig seizoen niet verder dan een twaalfde plaats. In de play-offs II van Groep A werd de club echter laatste. Voor komend seizoen zal Sint-Truiden opnieuw gaan strijden rond de plaatsen twaalf tot en met veertien. Degradatie ontlopen is de belangrijkste doelstelling voor trainer Guido Brepoels en zijn mannen. Met Reza Ghoochannejhad heeft Sint-Truiden een spits die kan zorgen voor de doelpunten.

[b]11. KVC Westerlo[/b]
Voor KVC Westerlo zal een plaats bij de eerste tien er net als vorig jaar weer inzitten. In Groep B van play-offs II werd er een eenvoudige eerste plaats behaald. Voor komend seizoen is de doelstelling misschien wel meestrijden om plaatsen bij de play-offs I. De ploeg haalde zes versterkingen binnen, maar verloor een belangrijke speler. Voormalig sc Heerenveen-spits Paulo Henrique verliet Westerlo voor een Turks avontuur bij Trabzonspor.

[b]12. SV Zulte-Waregem[/b]
Voor Zulte-Waregem is het nog onduidelijk wat het seizoen zal brengen. De club hoopt zich te kunnen mengen in de strijd om de play-offs I, maar lijkt dit niet te gaan halen. Op basis van vorig seizoen, waarin de ploeg elfde werd op ruime achterstand van plaats zes, lijkt het een moeilijke zaak om de play-offs I te gaan halen. Gezien de versterkingen kan er wel een verrassing inzitten. De nieuwe trainer Darije Kalezic krijgt de ruimte. Voormalig Utrecht-spits Guiseppe Rossini en de van Roda JC Kerkrade overgekomen verdediger Davy De Fauw versterkten onder meer de ploeg.

[b]13. Beerschot AC[/b]
Beerschot AC zal het seizoen gaan beginnen met een nieuwe naam. Germinal Beerschot werd veranderd in Beerschot AC. Vorig seizoen werd het dertiende in de competitie en in de play-offs ging het nog niet denderend. Voor komend seizoen moet de ploeg talent Mats Rits missen, hij vertrok naar Ajax. Ook Daniel Cruz en Martijn Monteyne (Roda JC) gingen weg. Daarvoor terug kwamen onder meer Dries Wuytens van PSV en voormalig Heerenveen-speler Hernan Losada. Waarschijnlijk gaat Beerschot strijden om de onderste plaatsen

[b]14. KV Kortrijk[/b]
Voor KV Kortrijk is het nog onduidelijk wat er komend seizoen gaat gebeuren. De club is ambitieus, maar weet ook dat het niet meteen een plaats in de play-offs I gaat halen. Waarschijnlijk zal Kortrijk tussen de plaatsen zeven en tien gaan eindigen. De ploeg raakte twee belangrijke schakels kwijt. David Monteyne vertrok naar Roda JC en Giuseppe Rossini naar SV Zulte-Waregem.

[b]15. OH Leuven[/b]
Ook promovendus OH Leuven zal gaan strijden om de onderste plaatsen. De ploeg werd met overmacht kampioen van de Tweede Klasse en promoveerde daardoor naar de Eerste Klasse. De verwachting is niet dat Leuven zich eenvoudig zal handhaven. De ploeg trok wel een aantal spelers met ervaring op het hoogste niveau aan, maar daardoor zal het alsnog niet eenvoudig zijn om erin te blijven. De bekendste speler is Jordan Remacle, die in Nederland bij onder meer RBC Roosendaal en RKC Waalwijk speelde.

[b]16. RAEC Bergen[/b]
Ook RAEC Bergen is promovendus. De ploeg eindigde op een derde plaats, maar kwam via de play-offs alsnog over vanuit de Tweede Klasse. De verwachting is dat zij net als Beerschot en Leuven zullen strijden om de onderste plaatsen. De ploeg heeft een hoop nieuwe spelers, maar moet vooral de belangrijke schakel Jamaïque Van Damme voor komend seizoen gaan missen. Van Damme speelde onder meer voor Roda JC en was een van de spelers met de meeste ervaring op het hoogste niveau.

[b]Programma eerste speelronde:[/b]
[b]Vrijdag 29 juli:[/b]
OH Leuven – Anderlecht
[b]Zaterdag 30 juli:[/b]
Bergen – Standard Luik
KV Mechelen – Sint-Truiden
AA Gent – Cercle Brugge
SC Lokeren – Zulte-Waregem
Racing Genk – Beerschot AC
Kortrijk – Lierse SK
[b]Zondag 31 juli:[/b]
Club Brugge – Westerlo

0 Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
17+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
22+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
9+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
77+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
52+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
131+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
224+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
741+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
260+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
56+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
95+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
115+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
257+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
139+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
215+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
245+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
471+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie