Hoe zit de geschiedenis van het EK in elkaar?

Foto: Hoe zit de geschiedenis van het EK in elkaar?

Het Europees kampioenschap voetbal die deze zomer in Duitsland van start gaat, wordt de zeventiende editie van het vierjaarlijkse voetbaltoernooi. Maar hoe ziet de geschiedenis eruit van dit prestigieuze Europese toernooi?

Wat is de geschiedenis van het Europees Kampioenschap?

In het jaar 1960 wordt de eerste editie van het EK georganiseerd. In Frankrijk deden er destijds maar vier landen mee aan het eindtoernooi. Oorspronkelijk waren er zeventien landen die meededen, die landen speelden uit- en thuis tot aan de halve finales. Vanaf daar werd het toernooi gespeeld in Frankrijk. De Sovjet-Unie was eerste eindwinnaar van het Europees kampioenschap, dat in de finale Joegoslavië versloeg.

Recordkampioen

Van de zeventien edities die werden georganiseerd, zijn er twee landen die allebei even vaak de eindwinnaar waren. Duitsland en Spanje hebben beide drie keer het EK gewonnen. De eerste titel van de Duitsers was in 1972, toen ze de Sovjet-Unie versloegen in de finale, De tweede titel werd veroverd in 1980 en de laatste wonnen ze in 1996. Spanje won de tweede editie van het Europees kampioenschap in 1964. Ook is Spanje het enige land die twee keer achter elkaar het toernooi heeft gewonnen: in 2008 en in 2012.

Topscorers

De geschiedenis van het EK voetbal heeft enkele van de meest legendarische namen voortgebracht die op het hoogste niveau hebben geschitterd. Als we kijken naar de topscorers in de geschiedenis van het toernooi, is Cristiano Ronaldo de topscorer met een aantal van veertien doelpunten. Dat is een stuk meer dan de nummer twee op de lijst: Michel Platini met negen goals en nummers drie Alan Shearer en Antoine Griezmann met acht treffers.

Nederland

Nederland heeft in totaal, met aankomende zomer meegeteld, elf keer deelgenomen aan het EK. Sinds het debuut op het toernooi in 1976 heeft Oranje vaak een rol van betekenis gespeeld, met als hoogtepunt het legendarische toernooi van 1988, toen het EK werd gewonnen. Destijds werd onder leiding van aanvoerder Ruud Gullit en topscorer Marco van Basten de titel veroverd. Deze triomf symboliseerde de piek van het Nederlandse voetbal en staat nog steeds in het geheugen gegrift van fans over de hele wereld. Echter, ondanks goede optredens in latere edities, waaronder halve finaleplaatsen in 1992 en 2000, bleef het kampioenschap buiten bereik.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:40
0+
‘Ajax verkoopt Mislintat-miskoop deze winter’
20:20
0+
‘Drastische VI-maatregel rond René van der Gijp’
20:20
0+
FIFA krijgt wind van voren na dramatisch WK-besluit
20:12
0+
Johan Derksen onthult: ‘Dit zei John de Mol tegen Wilfred Genee’
20:00
0+
Grootste Eredivisie-concurrent van PSV genoemd
19:50
0+
Opstelling Feyenoord: Priske deelt verrassende basisplaats uit
19:40
0+
‘Manchester United zet halve selectie op straat’
19:40
0+
Japanners zetten Feyenoord-jeugdwedstrijd op zijn kop
19:22
0+
‘Ex-Ajacied voor 100 miljoen naar Arsenal’
19:20
0+
‘Absolute toptransfer lonkt voor Verbruggen’
18:48
0+
“PSV was niet ‘slordig’, maar slecht, waardeloos, arrogant en onvoorbereid”
18:34
0+
Brobbey onthult wie zijn favoriete Eredivisie-scheids is
18:19
0+
‘Dusan Tadic hakt knoop over Ajax-terugkeer door’
18:04
0+
Farioli legt Ajacieden ‘verboden woord’ op, anders volgt boete
17:47
0+
Sparta-directeur: ‘Zeker geen spijt van ontslaan Rijsdijk’
17:33
0+
Farioli verrast met uitspraak over fitheid Brobbey
17:19
0+
‘Zorgen bij PSV om Luuk de Jong’
17:00
0+
Vermoedelijke opstelling Ajax tegen Lazio: Farioli wisselt 6 keer
16:45
0+
‘PSV-terugkeer voor Philip Cocu’
16:30
0+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Sparta Praag?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie