Hoe vaak speelden Engeland en Nederland tegen elkaar?

Foto: Hoe vaak speelden Engeland en Nederland tegen elkaar?

Nederland en Engeland staan woensdagavond in de halve finale van het Europees kampioenschap in Duitsland tegenover elkaar. Het is voor de 33ste keer dat dit gebeurt. Veelal ging het om oefenwedstrijden, viermaal was het op een eindtoernooi. Daarin houden beide landen elkaar aardig in evenwicht.

SN legt uit: Onderlinge ontmoetingen tussen Nederland en Engeland

Als we naar de 32 voorgaande wedstrijden kijken, dan zien we 13 overwinningen voor Engeland, 10 gelijke spelen en negenmaal een zege voor het Nederlands elftal. Tot 1988 ging het uitsluitend om vriendschappelijke duels. In Duitsland kwam daar verandering in. Oranje stond, onder leiding van Rinus Michels, in de poulefase tegenover het land en wist met 3-1 te winnen. Marco van Basten was de grote man van het veld met een hattrick.

Acht jaar later stonden beide landen opnieuw tegenover elkaar op EK. Het Nederlands elftal raakte verstrikt in een interne ruzie, waardoor het een dramatisch toernooi werd. Oranje verloor met 1-4, maar dankzij het late doelpunt van Patrick Kluivert plaatste het zich wel voor de volgende ronde. Tegen Frankrijk speelde Nederland al een stuk beter, maar het kon tijdens de strafschoppen niet voorkomen dat het tegen een nederlaag aanliep.

Wedstrijden buiten het EK om

Ook op het wereldkampioenschap waren Nederland en Engeland al eens tegenstanders van elkaar, al was het slechts eenmaal. Het gaat om het eindtoernooi van 1990 in Italië. Oranje was, aangezien het in 1988 het EK winnend afsloot, de grote favoriet om het WK te winnen, maar het eindigde in een deceptie. Leo Beenhakker kreeg zijn ploeg niet aan de praat en in de poulefase kwamen de landen niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

De laatste ontmoeting was vijf jaar geleden, toen de eerste Nations League werd gehouden. Nederland eindigde als eerste in de poule en plaatste zich voor de finaleronde, waarin het in de halve finale tegenover Engeland kwam te staan. Ronald Koeman was ook toen de bondscoach en zag zijn team met 3-1 winnen na verlenging. Namens Nederland scoorden Matthijs de Ligt, Kyle Walker (eigen doelpunt) en Quincy Promes. De oefenmeester liet daarmee zien dat hij Engeland kan verslaan.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews (ingewikkelde) voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Wint Nederland van Engeland?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, Engeland wint
460+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie