Historisch eigen doelpunt én rode kaart bezorgen Slowakije winst op Polen

Slowakije is het EK uitstekend begonnen, met een zege op Polen. De Slowaken werden in Sint-Petersburg wel in het zadel geholpen door de tegenstander. Zo produceerde men het eerste eigen doelpunt ooit van een doelman op een EK en in de tweede helft kwamen de Polen ook nog met tien man te staan.

Maandag begon dan ook groep E met Polen – Slowakije aan het begin van de avond en later nog Spanje – Zweden. Bij de Polen draait het natuurlijk allemaal om Robert Lewandowski, die dit jaar tot beste spits ter wereld werd uitgeroepen. Bij de tegenstander hoefde Feyenoorder Robert Bozenik niet op speelminuten te rekenen: hij werd op de tribune gelaten. FC Groningen-talent Thomas Suslov zat wel op de bank en kwam in de slotfase nog binnen de lijnen.

Polen had aanvankelijk het meest de bal, maar kon aanvallend weinig creëren. Slowakije kwam er af en toe gevaarlijk uit en zou ook de openingsgoal maken. In de achttienden minuut ging Robert Mak er aan de linkerkant vandoor en dolde de verdediging. Hij schoot in de korte hoek, waar de bal via de paal terugkwam op het hoofd van doelman Wojciech Szczesny en alsnog erin ging. Enorm zuur voor de Juventus-goalie, die nu de enige keeper ooit is met een eigen goal op een EK.

Polen probeerde nog wel voor rust iets terug te doen, toch kwam het weer niet tot echt grote kansen. Een donderspeech heeft waarschijnlijk wonderen verricht, want na een halve minuut in de tweede helft was de gelijkmaker een feit. Na een knappe aanval stond middenvelder Karol Linetty op de goede plaats om de 1-1- binnen te schieten. Polen leek klaar om erop en erover te gaan, maar er volgde niet veel later een enorme tegenvaller.

De ervaren Grzegorz Krychowiak kreeg na een duidelijke overtreding zijn tweede gele kaart, waardoor zijn land met tien man verder moest. Tot overmaat van ramp knalde Milan Skriniar een paar minuten later uit een hoekschop ook nog de 1-2 tegen de touwen. In de slotfase drong Polen nog wel aan, maar had bij een aantal kansen het geluk niet aan zijn zijde, terwijl ook Lewandowski niet de vorm liet zien die we dit seizoen van hem gewend waren. Een uitstekende start voor Slowakije, terwijl het voor de Polen nu wel heel lastig gaat worden.

Scoreverloop: 0-1 Szczesny (e.d) (18′) 1-1 Linetty (46′) 1-2 Skriniar (69′)