Het plan van Peter Bosz is ‘plan B’ niét

Foto: Het plan van Peter Bosz is ‘plan B’ niét

Peter Bosz heeft sinds zijn aantreden als trainer van PSV vaker verkondigd dat hij meer ervaren is geworden in zijn vak. Met andere woorden: hij is niet meer zo naïef in zijn aanvalstactiek, vooral tegen sterke(re) tegenstanders. Tegen Arsenal bleek hier echter niets van waar. Heeft hij wel een plan B?

Trainer van PSV zal tegen Spaanse Sevilla tactisch uit een ander vaatje moeten tappen, maar wil hij dat wel?

Bosz kreeg in het verleden meer dan eens het verwijt dat hij met zijn hoge-druk-voetbal het complete vizier op aanvallen had gericht staan en daarbij dan de poorten in de verdediging voor de tegenstanders in kwestie helemaal openzette. De ruimtes achter zijn laatste achterhoedespelers waren hierdoor zó groot geworden, dat tegendoelpunten voor Bosz en zijn toenmalige teams als bijvoorbeeld Ajax en Borussia Dortmund niet uit konden blijven.

Na zijn aantreden als nieuwe voetbalarchitect in Eindhoven, met als doel om PSV weer naar het podium van échte prijzen winnen te tillen, prevelde de oud-prof al vaak genoeg dat het “vooral erom gaat hoé je druk zet”. Bosz gaf hierbij overigens niét aan dat hij echt het voornemen had om zijn aanvalsdrang in ieder geval iets meer af te gaan zwakken.

Dat vond de oud-aanvoerder van Feyenoord kennelijk niet nodig. Hij gelooft nog altijd heilig in zijn eigen spelopvatting. In de competitie heeft de coach van de Eindhovense club tot op heden gelijk gekregen. Alle zes de wedstrijden werden met een zege afgesloten, al heeft PSV tot op heden nog niet tegen de grote concurrenten Feyenoord, AZ, FC Twente en – ondanks de malaise aldaar is dit natuurlijk nog steeds een topclub – Ajax gespeeld. PSV heeft een relatief makkelijk programma tot nu toe.

Slechte start

In de kwalificatieduels voor de Champions League tegen de zwakkere broeders in Europa, trokken Bosz en zijn mannen – ondanks een mindere pot in Schotland tegen Rangers FC qua resultaat (1-1) – ook nog aan het langste eind. Maar toen de PSV-formatie in het hoofdtoernooi in de allereerste wedstrijd op bezoek moest bij het grotere Arsenal, volgde meteen een ferm pak slaag: 4-0.

De Eindhovenaren speelden in Londen qua tactiek alsof men in de competitie tegen pakweg RKC aan het ballen was. Er was echter zeker één groot verschil: Arsenal heeft een kwalitatief véél sterkere selectie dan de Brabanders, waardoor PSV in Engeland eigenlijk dik negentig minuten lang geen enkele vuist wist te maken.

Anders gezegd: ze werden van het welbekende kastje naar de muur getikt. Het elftal van Bosz wilde maar al te graag de, zoals altijd, druk naar voren zetten, maar die tactiek werd door de tegenstander uit de Premier League vakkundig naar de prullenbak verwezen. Daarom viel na afloop meerdere malen, wederom, het woordje ‘naïviteit’.

Van PSV-architect Peter Bosz welteverstaan. Een verwijt over zijn gekozen spelopvatting dat hij overigens in de voorbije jaren al veel vaker heeft gekregen. Vandaar ook dat hij, tijdens zijn aanstelling in Eindhoven eerder dit jaar, aangaf dat hij ervarener is geworden als trainer. De vraag is echter of dit ook daadwerkelijk zo ís als je zijn gekozen tactiek in topwedstrijden bekijkt.

Tweede kans

Tijdens de Champions League-ouverture bij Arsenal was dit namelijk niet zo. Bosz krijgt echter nu een nieuwe kans, als hij met zijn ploeg dinsdag 3 oktober het Spaanse FC Sevilla, de oude werkgever van PSV-frontman Luuk de Jong, op bezoek krijgt. De aanvaller zal daarom naar alle waarschijnlijkheid even met zijn eigen trainer van nu op De Herdgang over de komende opponent hebben gesproken.

Over het feit dat Sevilla zeker een club is om rekening mee te houden, net zoals The Gunners over behoorlijk wat kwaliteit beschikt. Niet van de orde van grootte van Arsenal, maar toch. De Spanjaarden komen immers in eigen land uit in één van de sterkste competities ter wereld, La Liga, en hebben zich afgelopen seizoen zeker niet zomaar ‘even’ weten te plaatsen voor de Champions League.

Waarschuwing

PSV is dus allesomvattend gewaarschuwd. Het heeft er echter alle schijn van dat Peter Bosz nog altijd denkt dat hij met zijn tactiek waarin ‘vol op de aanval kiezen’ nog steeds hoog in het vaandel staat. Ook al predikte hij onlangs na de gemakkelijke thuiszege in de Nederlandse competitie tegen Go Ahead Eagles nog dat zijn ploeg “weer de nul had gehouden” en “dat je dat mij niet zou verwachten”.

Is er überhaupt wel een plan B bij Bosz, dus niet blind naar voren rennen en in de achterste linie tegelijkertijd grote ruimtes vrijmaken voor de loerende tegenstanders, wanneer er sterkere tegenstanders in Europa op het programma staan? Het lijkt er in ieder geval op dat dit niet zo is, terwijl er bij het zeer ambitieuze PSV wel degelijk de wil is om verder te gaan komen in het miljoenenbal.

PSV gaat winnen tegen Sevilla?

  • Ja
  • Nee
131+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:52
19+
Slot ziet groot pijnpunt bij Feyenoord
12:39
10+
Clubs zijn klaar met rellen: geen uitsupporters meer bij derby
12:38
0+
Schok door België: international neergeschoten
12:15
64+
‘Oranje-international moet Ten Hag helpen’
12:00
61+
Ten Hag bereikt in Manchester nieuw dieptepunt
11:45
29+
‘Juventus aast op prijzige Oranje-international’
11:30
71+
Ten Hag kreeg negatief United-advies: “Iedereen zei tegen mij…”
11:15
320+
Slot doet boekje open over winterse transferplannen Feyenoord
10:59
103+
Feyenoord-publiek verwend: “Je mag fluiten, maar…”
10:44
156+
Bergkamp spreekt zich uit over Ajax-sollicitatie
10:29
110+
Driessen kraakt voormalig Ajax-topman: “In zes maanden…”
10:14
133+
‘Anderlecht klopt aan voor Ajax-talent’
10:00
75+
Hoe Cruijff en Van ’t Schip Mexico op z’n kop zetten met de Hollandse School
09:55
22+
Loting Copa América: topfavorieten loten gunstig
09:42
140+
Been wijst opmerkelijke ‘gevaarlijkste aanvaller’ van Feyenoord aan tegen Volendam
09:28
371+
Derksen en Van der Gijp fileren ‘lastige Ajax-jongen’
09:13
108+
Boscagli geniet van Bosz-ball: “Een feest”
08:55
85+
Perez ziet titelstrijd beslist: “Bijna onmogelijk voor Feyenoord”
08:40
522+
Bergkamp spuwt gal over Ajax-beleid: ‘115 miljoen!’
08:25
101+
Timber over negatief beeld Feyenoord: “Van twee kanten bekijken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie