Gravenberch-stunt in de maak voor Ajax

Foto: Gravenberch-stunt in de maak voor Ajax

Ryan Gravenberch is inmiddels een vaste waarde in het elftal van Ajax. De negentienjarige centrale middenvelder brak vorig seizoen definitief door als basisspeler in het team van Erik ten Hag. Dat leverde Gravenberch niet voor het eerst in zijn nog jonge loopbaan de interesse op van Europa’s Eliteclubs. Hoewel Gravenberch aan het begin van dit seizoen aangaf dat het aan het einde van het voetbaljaar tijd kon zijn voor een nieuwe stap, is het nog maar de vraag of de middenvelder daar aan toe is. 

Ryan Gravenberch moet het als Ajax-speler inmiddels gewend zijn om in verband gebracht te worden met de grootste teams uit Europa. De tiener is inmiddels al niet meer weg te denken uit de basis van trainer Erik ten Hag. Zijn enorme lichaam en nog groter voetbaltalent maakten Gravenberch in de jeugd van de Amsterdammers al een gewilde speler. Voordat hij zijn eerste contact in Amsterdam tekende, stonden verschillende topclubs al op de stoep bij Huize Gravenberch. Dat er nooit is ingegaan op deze interesse, zegt wat over de omgeving waar Gravenberch thuis is. Dat is, voor Ajax, een van de punten waar het de hoop op contractverlenging kan gaan vestigen. Als het moet gaan bouwen op Mino Raiola, de zaakwaarnemer van Gravenberch, dan kan een zomerse toptransfer inmiddels met potlood opgeschreven worden. 

Ryan Gravenberch en Ajax

Daar heeft de huidige contractsituatie van Gravenberch meer mee te maken dan de interesse van de Europese Elite. Gravenberch sloot op zijn zestiende aan bij het eerste elftal, speelde zich als zeventienjarige jongen in de basis en daar hoort in het moderne voetbal nu eenmaal de interesse van grote Europese verenigingen en torenhoge afkoopsommen bij. Voor Gravenberch is deze interesse niet nieuw: al sinds de jeugdopleiding zitten de grootste clubs achter hem aan, maar er was voor de Nederlander steeds een reden om trouw te blijven aan de Amsterdammers. 


Aan het begin van dit seizoen was die beweegreden duidelijk: Gravenberch achtte zich na één volledig seizoen in de Ajax-basis, waar hij ook zijn eerste minuten als Champions League-basisklant maakte, nog niet klaar voor een stap naar één van de grote competities. Met nog een contract tot de zomer van 2023 hadden Gravenberch én Ajax deze luxe, maar is een transfer na gesprekken tussen Mino Raiola en Ajax over een nieuw contract toch weer onderwerp van gesprek. Niet alleen Ajax is geïnteresseerd om Gravenberch een (nieuw) contract te laten tekenen. Op dit moment zouden Real Madrid en Liverpool de belangrijkste gegadigden zijn om Gravenberch weg te lokken uit de Johan Cruijff ArenA.

Zaakwaarnemer Raiola zal die interesse ongetwijfeld gebruiken om een betere deal voor Gravenberch uit het vuur te spelen. Volgens De Telegraaf-journalist Mike Verweij heeft ook de vader van Gravenberch een stevige vinger in de pap als het gaat om de toekomst van de jonge middenvelder. Dat geen van de laatste drie middenvelders die Ajax verlieten voor een kans in de Europese top (Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech) op hetzelfde, constante niveau kunnen presteren als in Amsterdam, lijkt ook voor Gravenberch in het vat te zitten op het moment dat hij de overstap maakt naar een topcompetitie. 

Europees Elite-voetbal

Het is algemeen bekend dat een speler met Ajax op zijn CV als een hoogwaardige, technische voetballer wordt geschat. Als je kijkt naar de middenvelders die de afgelopen jaren richting Europa’s Eliteploegen overstapten. Opvallend is dat De Jong, Van de Beek én Ziyech het om dezelfde reden niet redden op het moment dat ze niet dé sterspeler zijn, maar als één van de elf moeten spelen. Dat heeft echter niets met de voetballende kwaliteiten van deze individuen te maken. Stuk voor stuk zijn het ver bovengemiddelde voetballers die op basis van hun technische bagage bij elke topclub een meerwaarde kunnen zijn. De spelers hielden alleen niet rekening met het enige grote nadeel dat kleeft aan een transfer maken vanuit Ajax naar de Europese top. 


Een Ajax-voetballer moet hard werken om het eerste elftal te halen, maar is op basis van zijn opleiding en het team waar hij in komt te spelen, een verwend nest. Veruit het kleinste deel van de voetballers in (top)competities hebben het geluk dat ze hun hele loopbaan op talent kunnen teren. Spelers die op jonge leeftijd in het eerste elftal van Ajax spelen, hebben dat privilege al helemaal: daar worden ze op gescout en voor opgeleid of voor aangekocht door de Amsterdammers. Daardoor stimuleert Ajax al jaren de technische ontwikkeling van de speler. Daarmee ontmoedigen de Amsterdammers een aspect dat onderschat wordt in het topvoetbal: het voetballen met het verstand in plaats van het hart. 

Die keuzes zijn op het hoogste niveau van een groter belang dan technische bagage. Als Gravenberch twee spelers uitspeelt, maar uiteindelijk niet in de juiste positie uitkomt en daarom balverlies lijdt met zijn passing, zegt dat iets over de keuzes van de middenvelder. Daarbij geldt altijd dat de meest simpele manier van voetballen op hetzelfde moment ook het meest ingewikkeld is. Dat je jezelf uit verschillende situaties kan dribbelen of op basis van kracht een duel kan winnen, verandert daar helemaal niets aan. 

Keuzemoment

Op het moment dat je niet op het juiste moment de juiste keuze maakt, iets wat eerder onderdeel is van het mentale aspect van het voetbal dan het technische aspect, heb je daar in de absolute top vrij weinig aan die fabelachtige balbehandeling, bovengemiddelde basistechniek of een oog waar menig timmerman jaloers op zou zijn: zonder de juiste keuzes die je naar de optimale positie leiden, heb je minder aan die technische kwaliteiten dan op het moment dat je als speler wél uitgedaagd wordt deze keuzes te maken op basis van spelsituaties in plaats van je talent telkens de boventoon te laten voeren. 


Voor Ziyech is dat misschien nog het minste relevant. Voor Van de Beek, die in Engeland niet zomaar naar voren kan lopen omdat hij dan het middenveld open laat, bracht dat een grote verandering met zich mee waar hij zich nog steeds niet overeen gevoetbald heeft. De Jong krijgt bij FC Barcelona niet zijn voorkeurpositie voor de defensie, maar één linie naar voren, waar de middenvelder gedwongen wordt om sneller te handelen en meer gedwongen wordt tot het één-keer-raken voetbal dan het aannemen, dribbelen en passen-spel dat we van de middenvelder kennen. 

Daardoor kun je je afvragen of Gravenberch al uitgeleerd is bij Ajax. De middenvelder van de Amstedammers teert nog altijd op zijn talent en daardoor lijkt de overgang naar een topclub in een topcompetitie (voorlopig) te groot. Dat kan natuurlijk veranderen op het moment dat Gravenberch ook in de tweede seizoenshelft in de Eredivisie zijn ontwikkeling doorzet en ook op het WK 2022 in Qatar speelminuten maakt voor het elftal van bondscoach Louis van Gaal. Dat Gravenberch wil dat Ajax ook nog een transfersom aan hem overhoudt, zal dat waarschijnlijk betekenen dat hij minimaal tot 2024 bij zou moeten tekenen. Anders dwingt het supertalenttalent, in navolging van spelers zoals spelers zoals Brian Brobbey en waarschijnlijk Noussair Mazraoui, tot een snellere transfer dan goed voor hem is.

Wint Ajax dit seizoen wél de Champions League? Pak 15 keer je inleg!

Wanneer is Gravenberch klaar voor stap hogerop?

  • Deze winterstop
  • Volgende zomer
  • Na WK 2022
  • In zomer 2023
  • Na 2024 pas
2284+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
35+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
45+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
19+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
244+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
49+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
86+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
205+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
75+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
717+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
156+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
43+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
334+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
738+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
196+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
320+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
331+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie