Gravenberch krijgt duidelijke boodschap van Tuchel

Foto: Gravenberch krijgt duidelijke boodschap van Tuchel

Ryan Gravenberch hoopte met de trainerswissel bij Bayern München op meer speelminuten. De Nederlandse middenvelder lijkt ook onder Thomas Tuchel niet zeker van (veel) speelminuten. Kijgen we een Donny-drama Lederhosen Edition?

Ryan Gravenberch en Bayern München

Ryan Gravenberch hoopte op een verbetering van zijn situatie bij Bayern München. Thomas Tuchel, de trainer die de ontslagen Julian Nagelsmann een aantal weken terug verving, had niet de mededeling die de Nederlandse middenvelder nodig had. Volgens de Duitse trainer was Gravenberch een volwaardig lid van de selectie. Als basisspeler wilde de Duitser hem, net als zijn voorganger, echter niet erkennen.

Gravenberch speelt niet de minuten die hij bij Ajax maakte. De middenvelder wordt wel degelijk gezien door de Bayern-leiding. Tot nu toe kwam de Nederlandse centrale middenvelder tot 26 duels in het eerste van Der Rekordmeister. Daar ligt ook het pijnpunt voor de middenvelder. Het aantal duels waarin hij wordt gebruikt, komt wel in de buurt van een selectiespeler. De minuten die Gravenberch gemiddeld maakt, tonen aan hoe Bayern hem ziet. Een groot talent, maar niet de man op wie er vanuit het middenveld gebouwd kan worden.

In de Bundesliga (17 duels, 19 minuten gemiddelde speeltijd) komt de Nederlander het minste aan spelen toe. Dat Nagelsmann de Nederlander meer minuten gunde in de DFB Pokal (twee wedstrijden, 53 minuten gemiddelde speeltijd) laat zien dat de potentie van Gravenberch niet ontkent wordt. Ook in de Champions League maakte Gravenberch regelmatiger minuten (42 minuten gemiddeld, zes wedstrijden), maar komt het niet in de buurt van zijn Ajax-periode.

Thomas Tuchel

Bij Bayern speelt Gravenberch in een vergelijkbare rol als bij Ajax. De middenvelder staat over het algemeen als de aanvallende optie op het centrale middenveld (acht) opgesteld. Naast hem staat, net als bij Ajax met Edson Álvarez het geval was, een defensief ingestelde pion. Zowel Nagelsmann als Tuchel heeft een voorkeur voor het duo Joshua Kimmich als nummer zes en Leon Goretzka als ‘acht’ van het centrale middenveld.

Voor dat duo speelt over het algemeen Jamal Musiala, die dit seizoen ook werd vervangen door Gravenberch. Tuchel was duidelijk over de rol van de Nederlander. Hij kan zich in de basis spelen, maar is op hetzelfde moment ook een speler die af kan vallen (voor de basis, red.). Daar heeft Gravenberch precies niets aan, zou je denken. Helemaal niet om het feit dat hij moet concurreren met een Duits international die zijn meerwaarde als ‘acht’ van Bayern al jaren bewijst.

Tel daarbij de situatie van Bayern dit seizoen bij op en er ligt een blauwdruk voor het Gravenberch-seizoen. Dat een trainer in de tijden dat het niet loopt, eerder kiest voor zekerheid (Goretzka) dan het talent (Gravenberch), komt echter niet alleen in Beieren voor. Ajax, en de Nederlandse topclubs met hen, zijn een van de weinige teams in Europa waarin talenten blijven staan als ze fouten maken. Voor een speler als Gravenberch is dat inherent aan zijn aanpassingsproces en op hetzelfde moment ook hetgeen wat Bayern op het middenveld kan gebruiken.

Donny van de Beek

Daarmee staan Julian Nagelsmann en Thomas Tuchel in dezelfde schoenen als Ole Gunnar Solskjaer, Ralf Rangnick en Erik ten Hag bij Donny van de Beek. De aanvallende middenvelder werd voor veertig miljoen euro overgenomen van Ajax. Het moment dat Van de Beek dat torenhoge prijskaartje waar gaat maken, moet echter nog komen. United haalde Van de Beek als een versterking binnen. Bij alle drie de managers van Manchester United bleef het bij mooie woorden over de arbeidsethos.

Zo dramatisch als bij Van de Beek is het toch niet bij Gravenberch? Van de Beek kwam door de jaren heen in 41 Premier League-duels uit en speelde gemiddeld dertig minuten per wedstrijd. Gravenberch wordt in zijn eerste seizoen (logischerwijs) meer ingezet. Gemiddeld gezien komt Gravenberch minder minuten in actie dan Van de Beek in de Premier League.

Het eerste seizoen is in veel gevallen het moment waarin een speler meer krediet heef. Helemaal als er spelers tientallen miljoenen euro’s kosten. Levert dat eerste seizoen echter niet het gewenste resultaat op, blijken Manchester United en Bayern München toch sneller naar andere opties te grijpen dan dat Ajax in het verleden deed.

Transferactiviteit Bayern München

Voor Van de Beek speelt ook zijn persoonlijke situatie mee. De aanvallende middenvelder komt met zijn spelersprofiel niet in de buurt van de creatieve aanvallende middenvelders (Bruno Fernandes en Christian Eriksen, red.) terwijl spelers als Casemiro, Fred en Scott McTomminay in het defensieve werk aantonen beter te functioneren in het Manchester United-systeem dan Van de Beek.

Dat de Nederlandse aanvallende middenvelder, net als bij zijn uitleenbeurt bij Everton overigens, geblesseerd raakte op het moment dat hij richting meer speelminuten ging, is het horrorscenario dat Gravenberch hoopt te voorkomen.

Dat Bayern zich voor volgend seizoen versterkte met Konrad Laimer, hoeft niet per se slecht nieuws te betekenen voor de Nederlander. Laimer is een middenvelder met een defensieve focus en lijkt daarmee eerder een concurrent te zijn voor Kimmich – of Tuchel moet met twee defensief ingestelde middenvelders willen spelen volgend seizoen.

Trekt Bayern München de komende maanden nog een middenvelder aan die vooral dynamisch ingesteld is en als verbindingsstuk tussen de verschillende linies kan dienen, lijkt de tijd om een conclusie te trekken echter wel aangebroken.

Gravenberch kan dan wel de concurrentiestrijd aangaan, maar staat dan eigenlijk al 2-0 achter. De strijd met Goretzka is al verloren en op het moment dat een nieuwe speler voor een miljoenenbedrag aangetrokken wordt, is dat niet omdat Gravenberch zo veel indruk heeft gemaakt – anders bestaat de noodzaak voor nóg een nieuwe middenvelder niet.

Opties voor Gravenberch

Voorlopig krijgt Gravenberch voor volgend seizoen één concurrent erbij. Marcel Sabitzer keert na het lopende  seizoen in principe terug na een half jaartje Manchester United. Gravenberch heeft die concurrentiestrijd dit seizoen in zijn voordeel beslist. Mocht Sabitzer geen vaste verbintenis in de wacht slepen bij United en zijn er ook geen andere clubs geïnteresseerd, kan de 69-voudig international de voor hem nieuwe coach mogelijk wel overtuigen.

Gravenberch zit in zijn eerste seizoen van zijn vijfjarige verbintenis (tot medio 2027, red.). Tuchel leek hem wel een duidelijke opdracht mee te geven voor het restant van dit seizoen: speel elke training alsof het je laatste wedstrijd is. Hoe gek het ook klinkt: dat is ook het enige juiste recept voor een speler met een ontwikkeling zoals Gravenberch. Altijd de sterkste én technisch de beste in de jeugd, op z’n zestiende in Ajax 1, vanaf z’n achttiende basisspeler en, op een paar blessures en wat talentendipjes na, bedolven onder complimenten.

Nu komt Gravenberch in onbekend voetbalwater: jezelf vanaf de bank steeds dichter bij de basis knokken. Dat de Nederlandse middenvelder de komende maanden zelf in handen heeft of Bayern een nieuwe creatieve middenvelder aantrekt of Sabitzer een kans wil geven, is voorlopig de belangrijkste winst van Gravenberchs transfer.

Als de 20-jarige middenvelder de komende maanden geen blijvende indruk weet te maken op Tuchel en de speelminuten gelijk blijven of minder worden, komt Gravenberch al vroeg in de gevarenzone die Donny wellicht onderschatte. Dat de 20-jarige middenvelder komende zomer (tijdelijk) een andere club kan vinden, lijkt met de huidige geruchten al een zekerheid. Als Gravenberch net zo lang wacht Van de Beek, zal het waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn voordat we een Duitse versie van het Donny-drama hebben.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie