Fortuna rekent na rust af met matig Heerenveen

Fortuna Sittard heeft woensdagavond een overwinning geboekt op sc Heerenveen. Na een wat gezapige eerste helft wisten de Limburgers na rust toe te slaan. Uiteindelijk werden de Friezen met 2-0 verslagen.

Fortuna Sittard pakte één punt uit de drie wedstrijden dit kalenderjaar en kon een succesje wel weer gebruiken. sc Heerenveen won afgelopen weekend de Derby van het Noorden. Trainer Kees van Wonderen moest Andries Noppert vervangen door Xavier Mous, de eerste keuze viel uit tijdens de warming-up. De gastheren hadden George Cox, Oguzhan Özyakup en Úmaro Embaló terug in de ploeg. Kristijan Bistrovic maakte zijn debuut voor de formatie van Julio Velázquez. Fortuna begon sterker en had in de openingsfase het meeste balbezit. Een volley van Özyakup eindigde naast het doel van Xavier Mous, die de in de warming-up geblesseerd geraak

Heerenveen kwam vervolgens iets meer in het spel. Het kreeg kansjes via de aanvallend ingestelde backs Mats Köhlert en Milan van Ewijk waagden pogingen, maar echt gevaarlijk werd het niet. De grootste kans kwam op naam van Bistrovic, Mous kon echter redding brengen. Zo gingen de ploegen doelpuntloos de rust in, terwijl het begin van de tweede helft voor Fortuna was. Na een paar gemiste mogelijkheden werd in de 58e minuut de ban gebroken. Burak Yilmaz bereikte de geheel vrijstaande Embaló, die binnen kon koppen: 1-0.

Gelijkmaker blijft uit

Heerenveen bracht Syney van Hooijdonk en Rami Kaib om meer te creëren. Fortuna verdubbelde echter bijna de marge, maar Rodrigo Guth kopte net over. De Friezen drongen af en toe aan, Ivor Pandur was belangrijk voor Fortuna met een aantal reddingen. Het spel golfde nog wat heen en weer, terwijl Heerenveen geen echt slotoffensief er meer uit wist te persen. Diep in de blessuretijd haalde Mous Yilmaz nog neer, waarna de Turkse spits zijn vijfde strafschop van het seizoen mocht nemen. Hij bleef rustig en bepaalde de eindstand op 2-0.

Fortuna hield eindelijk de nul en won voor het eerst in 2023. Hierdoor vindt de ploeg aansluiting bij Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk en Excelsior. Heerenveen laat na de kloof met Sparta te verkleinen en weet dat FC Utrecht er overheen kan wippen.

Scoreverloop: 1-0 (58′) Embaló, 2-0 (90+8′) B.Yilmaz