Feyenoord speelde niet eens zo goed tegen Ajax

Foto: Feyenoord speelde niet eens zo goed tegen Ajax

Feyenoord heeft De Klassieker in de Johan Cruijff ArenA dik gewonnen. Dat had er moeten staan zo tegen 16.30 uur. Maar nee, een groep Ajax-supporters gooide vuurwerk op het veld en saboteerde zo de wedstrijd. Toch moet niet vergeten worden hoe Feyenoord speelde en daarom analyseren we de 52 Klassieker-minuten van de ploeg van trainer Arne Slot.

Analyse van Feyenoord in De Klassieker in de Johan Cruijff ArenA

Want Feyenoord speelde eigenlijk niet eens zo goed tegen Ajax. De mannen van Slot wisten wel op pijnlijke wijze de mankementen van het Ajax van trainer Maurice Steijn bloot te leggen. De Feyenoorders zullen misschien nog wel meer balen van de staking dan de Ajacieden, want ze waren op weg naar een grote score en moeten misschien zelfs nog een keer terugkeren om deze trieste Klassieker nog uit te spelen.

Maar triest was het de 52 gespeelde minuten zeker niet wat Feyenoord liet zien. Ajax begon nog sterk met veel druk naar voren. Daar kon Feyenoord niet onderuit komen. Het leverde alleen geen gevaar op. De eerste de beste kans van de wedstrijd was juist voor Feyenoord en gelijk raak.

Feyenoord dodelijk effectief na fouten Ajax-rechtsback

De mannen van Slot slaagden er eindelijk in om de bal een beetje rond te spelen. Ajax liet wat ruimte en de Feyenoord-defensie vond de in de bal lopende Santiago Giménez. De Mexicaanse spits tikte de bal goed de hoek in en Quinten Timber toonde zijn opmerkelijke snelheid en positieve agressie. Of lag het aan het zwakke, trage handelen van Ajax-rechtback Anton Gaaei? In ieder geval troefde de Feyenoord-middenvelder zijn tegenstander af en kon de bal eenvoudig doorspelen naar de toegesnelde Giménez. Verwoestend haalde de Mexicaan uit: 1-0 voor Feyenoord. Weer uit het niets stond er even later 0-2 op het scorebord. Niet omdat de bediener per ongeluk op de plus had gedrukt, maar omdat Gaaei weer gruwelijk in de fout ging. Deze keer kan je niet wijzen op tactische foefjes of individuele kwaliteiten, maar alleen naar die Ajax-rechtsback. Hij leverde de bal zo in bij Giménez. De spits showde zijn dodelijkheid, maar vooral ook dat hij in de actie beter is geworden. Hij speelde Jorrel Hato uit en schoot hard genoeg binnen om Jay Gorter te verschalken.

Feyenoord profiteert optimaal van defensief geblunder Ajax

Steijn greep in door Gaaei naar de kant te halen en Devyne Rensch te brengen. Daarmee was de defensieve Ajax-orde niet hersteld. In een Feyenoord-counter waren er nog maar twee Ajacieden over tegenover vijf Feyenoorders. Giménez legde af op de instormende Igor Paixão: 3-0 met nog een uur te spelen. Daarna werd de wedstrijd nog twee keer gestaakt en dus definitief afgeblazen vanwege het afgestoken vuurwerk.

Vanuit Ajax kabbelde het daarvoor nog door, zo geschrokken waren zij door de actie van de supporters en nog meer door het effectieve spel van Feyenoord. De spelers hoopten dat Feyenoord het rustig aan zou gaan doen om een nog grotere afstraffing te voorkomen. De Feyenoorders gingen daarentegen vlak voor het einde van de wedstrijd nog even aanzetten. Minteh had er bijvoorbeeld nog zin in, maar ene doelpunt voor de 52e minuut leverde het niet meer op.

Nieuwe orde in het Nederlandse voetbal

Ook al was het geen volledige Klassieker Feyenoord maakte wel iets duidelijk. De verhoudingen zijn definitief verschoven. De Rotterdammers speelden als een landskampioen en dan vooral in de organisatie en effectiviteit. Er was even gezeur toen Ajax druk zette in het begin, maar de boel werd snel rechtgezet. Feyenoord kenmerkte zich door stabiliteit, orde, organisatie, focus en effectiviteit. Alles wat op dit moment ontbreekt in Amsterdam.

Beoordeling Feyenoord (op basis van 52 minuten tegen Ajax)

SpelerBeoordeling
Timon Wellenreuther7
Lutsharel Geertruida6
Gernot Trauner7
David Hancko7
Quillindschy Hartman6
Mats Wieffer6
Quinten Timber7
Calvin Stengs6
Igor Paixão8
Santiago Giménez9
Yankuba Minteh7

Is Feyenoord nu dé te kloppen ploeg van Nederland?

  • Ja, Feyenoord is op dit moment de allerbeste
  • Nee, Feyenoord moet nog wel wat verbeteren
599+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:36
0+
‘Barcelona wil speler van 80 miljoen euro contracteren’
13:11
13+
Onana gefileerd: “Grootste teleurstelling”
12:52
63+
Slot ziet groot pijnpunt bij Feyenoord
12:39
24+
Clubs zijn klaar met rellen: geen uitsupporters meer bij derby
12:38
0+
Schok door België: international neergeschoten
12:15
75+
‘Oranje-international moet Ten Hag helpen’
12:00
74+
Ten Hag bereikt in Manchester nieuw dieptepunt
11:45
44+
‘Juventus aast op prijzige Oranje-international’
11:30
91+
Ten Hag kreeg negatief United-advies: “Iedereen zei tegen mij…”
11:15
360+
Slot doet boekje open over winterse transferplannen Feyenoord
10:59
120+
Feyenoord-publiek verwend: “Je mag fluiten, maar…”
10:44
187+
Bergkamp spreekt zich uit over Ajax-sollicitatie
10:29
122+
Driessen kraakt voormalig Ajax-topman: “In zes maanden…”
10:14
143+
‘Anderlecht klopt aan voor Ajax-talent’
10:00
78+
Hoe Cruijff en Van ’t Schip Mexico op z’n kop zetten met de Hollandse School
09:55
24+
Loting Copa América: topfavorieten loten gunstig
09:42
157+
Been wijst opmerkelijke ‘gevaarlijkste aanvaller’ van Feyenoord aan tegen Volendam
09:28
404+
Derksen en Van der Gijp fileren ‘lastige Ajax-jongen’
09:13
112+
Boscagli geniet van Bosz-ball: “Een feest”
08:55
87+
Perez ziet titelstrijd beslist: “Bijna onmogelijk voor Feyenoord”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie