Feyenoord snakt naar nieuwe Sinisterra

Foto: Feyenoord snakt naar nieuwe Sinisterra

Feyenoord had op papier de meest lastige wedstrijd op de Europese donderdag. De ploeg van Arne Slot was ook de enige van de Nederlandse clubs dat géén overwinning wist te boeken. Waar AZ won van Apollon (3-2, Conference League) en PSV vertrouwen tankte tegen FC Zürich (1-5), gaven de Rotterdammers in Denemarken een voorsprong uit handen en gingen naar Rotterdam met een puntendeling. 

Feyenoord had de voorgaande seizoenen voor wedstrijden zoals tegen FC Midtjylland altijd Luis Sinisterra om aan te spelen op de linkerflank. De Colombiaanse vleugelflitser was voor de ploeg van Arne Slot niet alleen belangrijk met zijn doelpunten en assists in zijn laatste seizoen, maar was met zijn snelheid, individuele actie en in de korte combinatie een meer dan bruikbare speler voor Arne Slot. Dat kwam vooral door de dreiging die er van de linksbuiten af ging: op het moment dat hij werd aangespeeld, wist je eigenlijk nooit wat Sinisterra ging doen. Slot zorgde er voor dat de buitenspeler genoeg afspeelmogelijkheden had, maar ook de ruimte kreeg om zijn veelgeprezen individuele actie in te zetten. Daardoor had Feyenoord een bepaalde basis in het spel zitten dat sinds het vertrek van de Colombiaan ontbreekt in de basisopstelling van de Rotterdammers. 

Feyenoord

Dat er een tijd ging komen dat Sinisterra zou vertrekken bij Feyenoord, stond echter al vast toen de Colombiaanse buitenspeler in de zomer van 2018 bij de Rotterdammers tekende. Zijn overgang naar Rotterdam-Zuid betekende het eerste buitenlandse avontuur voor Sinisterra, die na zijn doorbraak bij Once Caldas voor twee miljoen euro werd weggekocht bij de viervoudig landskampioen van Colombia. Dat ook een talentvolle speler als Sinisterra, net als meer Zuid-Amerikanen in hun eerste (half)jaar in Nederland, een aanpassingstijd nodig had om tot zijn beste spel te komen, is niet meer dan normaal. Dat neemt echter niet weg dat het voetbal dat Slot graag wil spelen, wel valt of staat met de geslaagde acties van de buitenspeler(s). 


Ter voorbereiding op het vertrek van Sinisterra trok Feyenoord afgelopen winter al Patrik Walemark aan. De Zweedse buitenspeler, in tegenstelling tot zijn voormalige Colombiaanse concurrent een linkspoot, kon door hulp van de Vrienden van Feyenoord overgenomen worden van Häcken. Bij Walemark ontvouwde zich echter dezelfde situatie als met Sinisterra in zijn eerste jaar in Rotterdam: ook Walemark had een paar maanden nodig om te wennen aan het Nederlandse voetbal en het leven in en rond Rotterdam. Dat de linkspoot, die al bij de selectie voor het nationale elftal van Zweden zat, dit seizoen aardig begon met drie assist en één doelpunt in negen wedstrijden, is echter nog (lang) niet genoeg om het vertrek van Sinisterra op te vangen. 

De international van Colombia speelde in totaal 113 keer voor Feyenoord, maakte 35 doelpunten en gaf 29 assists. Bijna de helft van zijn wedstrijden (49) en dik de helft van zijn productie (23 doelpunten, veertien assists) maakte hij in zijn laatste seizoen voor de Rotterdammers. Dat Feyenoord een recordbedrag ontving (naar verluidt 25 miljoen euro plus vijf miljoen euro aan bonussen, red.) zorgt er echter ook voor dat Slot zijn tactiek moest aanpassen. De rechtsbenige linksbuiten die gehaald werd om Sinisterra te doen vergeten, de 22-jarige Braziliaan Igor Paixão, zit nog in het zelfde proces als dat Sinisterra in zijn beginfase bij Feyenoord zat. 

Arne Slot

Dat zorgt ervoor dat de functie van de buitenspelers gewisseld is. Vorig seizoen was er, helemaal aan het einde van het seizoen, een duidelijke afstemming op de vleugels: op de linkerflank moest Sinisterra met zijn acties binnendoor en slimme looplijnen ervoor zorgen dat er geprofiteerd kon worden van de ruimtes tussen de linies en achter de verdediging. Aan de rechterkant stond destijds nog Arsenal-huurling Reiss Nelson, met wie Slot een speler op het veld had staan die óók de achterlijn kon halen. Daardoor had Feyenoord vanaf beide kanten een ander soort dreiging, heeft dat ook weer zijn gevolgen voor de invulling van het middenveld en de spelers die je als trainer onder de bal laat komen op het moment dat het spel zich op de vleugels bevindt – over het algemeen de beste passer van het middenveld. De Rotterdammers spelen op dit moment nog steeds volgens die automatismen, over het algemeen via de centrale verdediger de bal naar de flanken openen en vanuit daar met een individuele actie/combinatie de defensie van de tegenstander uit elkaar spelen. 


Feyenoord heeft tot nu toe alleen een héél ander type op de linkerflank staan. En daarbij: ook de linksback van dit seizoen is geen Tyrell Malacia, die met zijn tomeloze inzet, felle defensieve stijl en aanvalslust er ook voor zorgde dat Sinisterra gemakkelijker zijn acties kon maken: op het moment dat er constant iemand ‘overheen’ stormt, geef je de defensieve partij ook weer een extra keuze om te maken. Dan kan één stap naar buiten, of naar binnen, van de tegenstander al dodelijk zijn. Dit seizoen mogelijk nog dodelijker dan vorig voetbaljaar, aangezien de Rotterdammers met Quinten Timber en Sébastien Szymanski naast Orkun Kökçü nu drie voetballend zeer vaardige spelers op het veld heeft staan. Het ontbreken van een buitenspeler die met geslaagde acties een verdediging openbreekt, daar ontbreekt het echter nog aan bij Feyenoord.

Dat is, helemaal met de offensieve insteek van het middenveld in het achterhoofd, ook een groot risico dat Slot neemt. De coach heeft niet echt een andere keuze, zowel op basis van de selectie als de financiële middelen waarmee Feyenoord handelt, maar het zorgt er wel voor dat de geoliede voetbalmachine van vorig seizoen nog even op zich laat wachten. Het is immers niet alleen een verschil dat er een linkspoot op links staat, of dat Walemark nu de acties moet maken die Sinisterra een seizoen geleden met hoge regelmaat afleverde. Het Rotterdamse middenveld heeft de belangrijkste schakel in de defensieve positionering van de ploeg (Fredrik Aursnes) dan met Timber opgevangen, de jeugdinternational speelt ook voor het eerst in de basis van een topclub, is een stuk jonger dan Aursnes en zal dus ook nog minimaal een paar weken nodig hebben om richting de impact te gaan die de Noors international had op het middenveld van Feyenoord.

Doelpuntenmachine

In de Eredivisie kom je daar nog mee weg, tegen teams in Europa die kwalitatief (veel) minder zijn ook, maar een goed georganiseerde club zoals Midtjylland, is dan al snel een brug te ver. Dat de Rotterdammers wel op voorsprong kwamen, maar deze niet over de streep konden trekken, heeft echter niet alleen met de defensie van de Rotterdammers te maken. Sterker nog: zoals elke verdedigende actie in de aanval begint, start elke taak voor de verdediger op het moment dat de voorhoede balverlies lijdt. Daar lag ook mét Sinisterra altijd het grootste risico binnen het spel van Feyenoord, maar nu is dat risico des te groter. 


Niet alleen Sinisterra is vertrokken, ook Nelson speelt niet meer in Rotterdam. Hoe gek het ook klinkt: de beste vervanger voor de rechtsbuiten, speelt inmiddels bij FC Utrecht. Jens Toornstra was als centrale middenvelder belangrijk voor de Rotterdammers, zijn spel vanaf de rechterflank zorgde echter voor een heel nieuw element binnen het spel van Feyenoord: Toornstra is nóg minder afhankelijk van zijn snelheid en moet het hebben van zijn slimme loopacties en goede positoneringen. Dat zijn aspecten die in het aanvalsspel, helemaal van de flanken, onderschat worden. Of beter gezegd: verbloemd worden doordat deze spelers ook vaak de meest spectaculaire acties in huis hebben. 

Dat Feyenoord als alternatieven Alireza Jahanbakhsh en Javairo Dilrosun heeft op de basisspelers en het met Oussama Idrissi een back-up in huis heeft die sinds zijn vertrek bij AZ niet meer ‘levert’ zoals hij in Alkmaar en bij FC Groningen deed, zorgt ervoor dat het zeer offensieve middenveld van de Rotterdammers de ploeg in veel van dit soort situaties eerder tegenwerkt dan helpt. Dan kan je wel twee doelpuntenmachines voorin hebben staan: zonder de spelers die Danilo en/of Santiago Gimenez in de juiste positie aanspeelt, kan alléén een nieuwe Sinisterra ervoor zorgen dat Feyenoord óók het aanvalsspel van vorig seizoen kan laten zien.

TIP: Pak 1.7x je inzet als Feyenoord van FC Twente wint!

Heeft Feyenoord de opvolger van Sinisterra in de selectie?

  • Ja, Paixão
  • Ja, Idirissi
  • Ja, Walemark
  • Ja, Dilrosun
  • Ja, Jahanbakhsh
  • Nee, toeslaan op winterse transfermarkt
  • Ja, andere speler
71+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:34
6+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
85+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
84+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
18+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
64+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
62+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
88+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
111+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
6+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
104+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
583+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
627+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
30+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
81+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
26+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1161+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
471+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
52+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1708+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
102+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie