Feyenoord passeert Ajax na snelle goal Hartman

Feyenoord is donderdagavond aartsrivaal Ajax gepasseerd op de ranglijst. Dankzij de 1-0 overwinning op SC Cambuur komen de Rotterdammers op gelijke hoogte met PSV, dat wel een beter doelsaldo heeft.

Trainer Arne Slot besloot het basisteam te handhaven dat vorige week een eenvoudige zege behaalde bij FC Volendam (0-2). Quilindschy Hartman mocht zodoende opnieuw starten en de jonge verdediger beschaamde het vertrouwen niet door in de beginfase doelman João Virgínia te verslaan. In de rebound schoot Hartman overtuigend raak voor Feyenoord: 1-0.

Ondanks de snelle voorsprong slaagde Feyenoord er niet in om afstand te nemen van Cambuur. Slot zag zijn elftal voor rust maar weinig kansen creëren, al had Dávid Hancko de pech dat zijn inzet op de paal eindigde en daarnaast wist Virgínia een aantal inzetten van de Rotterdammers te pareren. Feyenoord speelde verder een grijze eerste 45 minuten in de volgepakte Kuip.

Cambuur kreeg zelfs mogelijkheden om langszij te komen. De Leeuwarders scoorden dit seizoen pas acht keer, waarvan zeven in twee wedstrijden, maar in Rotterdam-Zuid was het bijna voor de negende keer dit seizoen raak: León Bergsma kopte vlak voor rust op de paal. Eerder liet Jamie Jacobs al een grote kans onbenut, al was er mogelijk sprake van buitenspel in zijn geval.

Na rust bleef het spel van Feyenoord stroperig. Vanuit een hoekschop kreeg Calvin Mac-Intosh de kans om voor de 1-1 te zorgen, maar doelman Justin Bijlow demonstreerde daags voor de bekendmaking van de WK-selectie opnieuw een prima vorm. Feyenoord kreeg in de tweede helft weinig kansen, al had invaller Santiago Giménez de pech dat Marco Tol een inzet voor de doellijn wegwerkte.

Feyenoord slaagde er maar niet in om Cambuur definitief op de knieën te krijgen. De degradatiekandidaat bleef daardoor tot het einde geloven in een goed resultaat, maar vergat het povere Feyenoord af te straffen.

Scoreverloop: 1-0 (4′) Quilindschy Hartman