Feyenoord overleeft bij Fortuna volgende horde in kampioensstrijd

Feyenoord heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de kampioensrace. Op bezoek bij Fortuna Sittard legden de Rotterdammers in de eerste helft de basis voor een betrekkelijk eenvoudige zege.

De Rotterdammers leefden deze week in een roes toe naar het treffen in Limburg. Laat in de wedstrijd tegen AZ werd nog de beslissende treffer gemaakt, wetende dat het programma de komende periode ook minder zwaar is. De thuisploeg moest het doen zonder Julio Vélazquez in de dug-out, de Spaanse trainer werd vorige week weggestuurd tijdens de nederlaag tegen RKC Waalwijk. Fortuna begon aardig en zag Burak Yilmaz zelfs al snel scoren, maar de Turkse spits deed dat vanuit buitenspelpositie.

Daarna wilde Feyenoord de touwtjes in handen nemen. Na tien minuten viel de goal dan ook, al kwam daar wel veel geluk bij kijken. Een hoekschop werd verlengd door David Hancko, waarna Ximo Navarro de bal helemaal verkeerd raakte en achter de eigen doelman Ivor Pandur kopte. Al snel kregen de gastheren de kans om iets terug te doen. Úmaro Embaló stifte de bal langs en over Timon Wellenreuther, maar Yilmaz kon er net niet aankomen.

Rotterdammers al snel op rozen

In de 16e minuut was het weer Feyenoord dat gevaar stichtte. Javairo Dilrosun legde terug op Mats Wieffer, die zonder aarzelen uithaalde van buiten de zestienmeter. Hij knalde de bal hard in het doel, wederom was Pandur kansloos: 0-2. De eerste competitiegoal van Wieffer voor Feyenoord, en wat voor een!

Fortuna probeerde zich weer op te richten. Daarbij zocht het vooral Yilmaz met dieptepassje, maar de ervaren spits mist duidelijk de snelheid om echt gevaarlijk te worden in de couner. Vlak voor rust hielpen de gastheren de tegenstander weer een handje. Dimitrios Siovas leed slordig balverlies, waarna Alireza Jahanbakhsh Santiago Giménez een niet te missen kans bood: 0-3. Met de komst van Thomas Buitink en George Cox in de pauze begonnen de Limburgers met nieuwe energie aan het tweede bedrijf. Dat leverde al snel de 1-3 op. Yilmaz legde terug op Deroy Duarte, die de verre hoek vond.

Feyenoord drukt comeback de kop in

Fortuna kreeg zo de geest weer en creëerde evenveel kansen als in de gehele eerste helft. De tweede treffer bleef echter uit, waarna Arne Slot de Brazilianen Igor Paixão en Danilo bracht voor Jahanbakhsh en Giménez. Drie minuten later viel de beslissing in de wedstrijd. Een poging van Paixão werd van richting veranderd en eindigde zo achter Pandur: 1-4. Fortuna leek er niet meer in te geloven en Feyenoord probeerde de score verder op te voeren. Toch viel de treffer nog aan de andere kant. Bij een hoekschop van invaller Tunahan Tasçi werd de beste kopper van de thuisploeg, Siavos, helemaal vrijgelaten.

Zo eindigde het duel in 2-4. Feyenoord neemt weer wat afstand van naaste belagers AZ en Ajax, en voert de druk op bij de Amsterdammers die vanmiddag op bezoek bij Vitesse gaan. Fortuna blijft op de elfde plek staan.

Scoreverloop: 0-1 (10′) X.Navarro (e.d), 0-2 (16′) M.Wieffer, 0-3 (43′) S.Giménez, 1-3 (48′) D.Duarte, 1-4 (63′) I.Paixão , 2-4 (84′) D.Siovas