Feyenoord leert pijnlijke les over vechtlust

Foto: Feyenoord leert pijnlijke les over vechtlust

Feyenoord verloor van FC Twente en gaat (hopelijk voor de Feyenoord-supporters) een pijnlijke les leren. De ploeg van trainer Arne Slot werd afgetroefd op vechtlust, intensiviteit en doortastendheid. Iets waar ze bij de landskampioen normaal gesproken nooit verlegen om zitten. Als je de wedstrijd analyseert blijkt hoeveel passie kan schelen in de strijd om de punten.

Analyse Feyenoord in de uitwedstrijd bij FC Twente (2-1 verlies)

Feyenoord begon erg slap aan de wedstrijd. De mannen van Slot lieten zich overbluffen door FC Twente, dat op de manier zoals Slot het zo graag wil druk zette op de tegenstander. Feyenoord werd naar achteren gedwongen en dat leverde al een snelle tegentreffer op.

Manfred Ugalde werd in de diepte weggestuurd en kapte naar binnen. De Costa Ricaanse aanvaller zag de ruimte voor het schot en via de knie van Quilindschy Hartman dwarrelde de bal over de strekkende Justin Bijlow. Feyenoord stond erbij en keek ernaar. Slot schreeuwde het uit van frustratie. Hij zou later aangeven dat als je één ding niet moet doen is energie geven aan Twente in De Grolsch Veste. Met de fanatieke aanhang erachter weet Feyenoord uit eigen ervaring hoeveel extra je dan kan.

Feyenoord speelt beroerde eerste helft

Feyenoord kwam in de eerste helft maar niet in de wedstrijd. Aan de bal was het aardig tot op ongeveer 20 meter van het FC Twente-doel. Tegen Lazio konden de Rotterdammers zoveel meer aan de bal. Tegen FC Twente was er weinig inspiratie, creativiteit en een lage intensiviteit. Simpele voorzetten, met veel tijd van de wereld, gingen hopeloos mis. Feyenoord kreeg slechts 1 kans in de eerste helft via een afgezwaaide bal. Lutsharel Geertruida schoot tegen de paal, maar stond ook buitenspel.

Slot moest ingrijpen in de rust en was eigenlijk toen al te laat. Bart Nieuwkoop die op rechtsback maar niet het gat kan invullen dat is achtergebleven sinds Geertruida centraal is gaan spelen en de onzichtbare Igor Paixão gingen eruit voor de buitenspelers Luka Ivanusec en Alireza Jahanbakhsh. Mats Wieffer ging ietsje verdedigender spelen, Stengs werd naar het midden gedirigeerd en Geertruida ging naar de rechtsbackpositie. Het zorgde voor iets meer controle, maar de gelijkmaker bleef uit.

Slot kreeg de boel ook niet op de rit bij Feyenoord in De Grolsch Veste.

Betere tweede helft, maar niet genoeg

Feyenoord kreeg ook opeens meer kansen en de donderspeech van Slot had ook geholpen want de Feyenoorders toonden een stuk meer passie. Dat leverde in het begin van de tweede helft gelijk wat kansen op. Zo kreeg Calvin Stengs de bal voor de voeten, haalde uit, maar zag Lars Unnerstall sterk redden. Slot wilde daarna met Ondrej Lingr nog wat meer diepgang en vechtlust in de ploeg brengen en haalde de verongelijkte Stengs eruit. Op de bank zeurde de Oranje-international nog wat door toen zijn vervanger de bal met de borst knap mee de diepte in nam. Santiago Giménez struikelde, waardoor de Tsjech moest schieten. Unnerstall stond andermaal goed opgesteld om redding te brengen. De FC Twente-keeper was de grote sta-in-de-weg voor Feyenoord want ook pogingen van invalspits Ayase Ueda en Dávid Hancko werden gekeerd door de Duitse goalie.

In de tegenstoot kreeg Feyenoord al via Ugalde bijna de 2-0 om de oren (hij kopte op de kruisinglat), maar later was het alsnog raak. Twente schoot de bal in een counter heel snel naar voren. Van Wolfswinkel en Ugalde stormden op het Feyenoord-doel af. Justin Bijlow bracht in eerste instantie goed redding op de poging van de Costa Ricaan, maar de Nederlandse spits kon daarna de hoek uitzoeken met alleen een Feyenoord-verdediger in het doel. Uit een corner vond Feyenoord toch nog de aansluiting. De sterk ingevallen Ivanusec zette goed voor en Geertruida tikte binnen. Het was het teken voor het ultieme slotoffensief van de Rotterdammers. Met de inmiddels ingevallen Javairô Dilrosun en de naar voren opgerukte keeper Bijlow probeerde Feyenoord van alles. Vergeefs.

En zo heeft de landskampioen een seizoenstart van 23 punten uit 10 wedstrijden. Al 7 verliespunten, na eerdere gelijke spelen tegen Sparta (2-2) en Fortuna Sittard (0-0). Het verschil met koploper PSV, dat alles won, is al zeer groot.

Feyenoord én Slot laten zich aftroeven door Twente én Oosting

Wat meer zorgen baarde is dat Feyenoord heel slecht voor de dag kwam in Enschede. De Rotterdammers lieten zich aftroeven op felheid, energie en wilskracht. Iets waar ze normaal juist zo goed in zijn. Ook Slot liet zich aftroeven door collega Joseph Oosting. Hij had bij FC Twente een plan uitgedokterd met Sem Steijn op Ramiz Zerrouki. Bij Twente weten ze hoe Zerrouki het spel kan verdelen als je hem de ruimte geeft. Steijn kon niets van zijn aanvallende spel laten zien, maar offerde zich volledig op aan het voetbal onmogelijk maken bij de Algerijnse middenvelder. Zerrouki leverde daardoor veel minder passes af dan normaal (59) en ook een stuk minder nauwkeurig (83 procent) dan doorgaans.

Het zat hem duidelijk in de positieve agressie en de gemiste kansen. Feyenoord had ook pech dat Unnerstall telkens op de juiste plaats stond en dat niet één van die vele kansen van de tweede helft erin ging. Dat het niveau van een ploeg in een wedstrijd ook niet altijd in statistieken te vangen is blijkt ook wel uit dit duel. Feyenoord had 60 procent balbezit, 11 doelpogingen, waarvan 6 op doel. 528 passes werden gegeven, waarvan er 419 aankwamen. 1.47 expected goals, terwijl FC Twente op 0.92 uitkwam. Sowieso waren bijna alle statistieken in het voordeel van Feyenoord. Tijd dus om in de spiegel te kijken, maar ook te beseffen dat deze wedstrijd er tussen kan zitten. En maar goed ook.

Nog geen twee topwedstrijden op rij voor Feyenoord

Feyenoord moet hiervan leren. Een beter leermoment om in de juiste spiegel te kijken na de euforische wedstrijd tegen Lazio is er ook niet. Slechte wedstrijden kan de landskampioen op dit moment nog niet winnen, daar moet Slot met zijn mannen mee aan de slag. Dat moet namelijk snel veranderen willen de Rotterdammers het PSV moeilijk gaan maken in de titelstrijd. En twee wedstrijden op topniveau in één week is nog te veel gevraagd voor dit Feyenoord.

Gaat Feyenoord hiervan leren?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
203+ Votes

Samenvatting FC Twente – Feyenoord (2-1):

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:53
40+
‘Van ‘t Schip rekent af met Ajacied: teruggezet’
15:52
1+
Dingsdag loopt niet weg voor pittig Eredivisie-debuut: “Kan het alleen maar beter doen”
15:36
161+
‘Toptransfer voor Nick Olij’
15:25
68+
Slot ziet Feyenoord-probleem: “Vervelende constatering”
15:12
8+
Oranje-tweetal geblesseerd na Serie A-topper
15:02
52+
De zwijgende KNVB(-fluit)
14:50
129+
Feyenoord deelt blessure-update over Hartman
14:40
60+
Bosz looft ‘technisch perfecte’ PSV’er: “Heel bijzonder”
14:25
34+
Van Bommel vreest vertrek toptalent: “Dan wordt het moeilijk houdbaar”
14:14
453+
PSV-paniek bij Arsenal: ‘bizarre zet’
14:10
52+
Antony reageert op criticasters: “Nooit een berichtje van hen gehad”
13:48
51+
Bosz: “Het wordt iedere keer iets moeilijker om te winnen”
13:34
396+
‘Kromme loting’ dreigt alwéér voor Oranje Leeuwinnen
13:20
23+
Öztürk: “De beste speler in de Serie A, met enige afstand”
13:02
152+
Bosz laat zich uit over inzetbaarheid Teze, Veerman
12:47
112+
Keept Jeroen Zoet volgend jaar weer in Nederland?
12:31
0+
NEC geeft update over mogelijke rentree Bas Dost
12:18
199+
BILD: Bayern München heeft slecht nieuws voor De Ligt
12:00
276+
Ontketende Brobbey begint aan nieuw hoofdstuk
11:46
164+
“Hij is in ieder geval de meest stabiele speler van de Eredivisie”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie