Feyenoord boekt zakelijke zege op tien NEC’ers

Foto: Feyenoord boekt zakelijke zege op tien NEC’ers

Feyenoord heeft de koppositie weer van AZ overgenomen. De Rotterdammers kenden een eenvoudige avond in eigen huis tegen NEC. In de eerste helft werd de basis al gelegd met een 2-0 voorsprong. Doordat de Nijmegenaren verder moesten met tien man was het verweer gebroken.

Om de Klassieker tegen Ajax was er natuurlijk veel te doen. Zo ging het veel over de terug van Steven Berghuis naar De Kuip, en de hoge netten in het stadion die nodig waren. Sportief hoopte de stadionclub op meer dan de 1-1 tegen de Amsterdammers. AZ had eerder op de woensdag de koppositie overgenomen in de Eredivisie, Feyenoord wist dat het tegen NEC geen puntenverlies kon permitteren. Arne Slot besloot twee wijzigingen door te voeren in de aanval: Santiago Giménez en Javairo Dilrosun kregen de kans ten koste van Danilo en Alireza Jahanbakhsh. NEC had de van een schorsing teruggekeerde Souffian El Karouani weer in het elftal.

Na een brutaal begin van de bezoekers, nam Feyenoord al snel het initiatief over. In de 9e minuut zette Dilrosun zelf de aanval op aan de rechterkant met Marcus Pedersen, de Noorse back gaf terug op zijn teammaat die de 1-0 kon binnenschieten. Er volgde wat kansjes over en weer, terwijl Giménez liep te trekkenbenen. De Mexicaan kon echter verder. NEC probeerde af en toe tot aanvallen te komen, maar de paar kleine mogelijkheden waren niet echt gevaarlijk voor Justin Bijlow. Richting het eind van de eerste helft moest niet Giménez maar Igor Paixão eraf met een kwetsuur. Hij werd afgelost door Oussama Idrissi.

Vlak voor rust volgde een belangrijk moment. Ivan Márquez haalde Giménez neer, waarna de Spanjaard geel kreeg en scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de stip wees. Hij ging vervolgens kijken naar de beelden, om te checken of de overtreding binnen de zestienmeter tot stand kwam. Dat was het geval, maar de arbiter vond ook dat Márquez rood verdiende. Op het oog een zware straf, Kamphuis stelde echter dat de Mexicaanse spits was doorgebroken. Zo moest NEC verder met tien man en Orkun Kökcü schoot de penalty rustig in de hoek, terwijl Jasper Cillessen bleef staan.

Saaie tweede helft

Na rust probeerde NEC vooral de schade te beperken en kwam er niet meer uit. Er volgden vier wissels van de Nijmegenaren, maar iets aan het speelplan veranderde er niet. Feyenoord controleerde maar de echte wil om de score op te voeren leek er niet. De krachten werden mogelijk gespaard voor de belangrijke duels met FC Twente en PSV. Kökcü, Dilrosun en de invallers Danilo en Patrik Walemark kregen nog kansen, maar vonden het doel niet. Twintig minuten voor tijd was daar het debuut voor Neraysho Kasanwirjo, die FC Groningen afgelopen week voor de Rotterdammers, verruilde.

Er gebeurde weinig meer voor de doelen. Na een saaie tweede helft bleef de 2-0 op het bord staan. Feyenoord wipt weer over AZ heen en maakt zich op voor de topwedstrijden. NEC blijft in de middenmoot staan.

Scoreverloop: 1-0 (9′) J.Dilrosun, 2-0 (45+3′) O.Kökcü (pen.)

7+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie