Feyenoord wanhoopt voor oververmoeide selectie

Foto: Feyenoord wanhoopt voor oververmoeide selectie

Feyenoord is moe. De selectie van trainer Brian Priske worstelt zich door de wedstrijden heen en in de desastreuze thuiswedstrijd tegen RB Salzburg kwam dat voor het eerst pas echt aan het licht. De puf is op en door die vermoeidheid treden blessures sneller op. De lappenmand in De Kuip blijft maar aangevuld worden en de gevolgen van de blessures bij Feyenoord beginnen uit de hand te lopen. Hebben de fysieke staf, spelers en trainer nog de tijd om de energie en fitheid weer te vinden?

Analyse: Feyenoord kampt met oververmoeide selectie vol blessures en problemen op trainingen

De ene blessureklant is nog nauwelijks terug bij Feyenoord of een of twee anderen melden zich in de verzorgingsruimte. De selectie van Priske loopt al maanden op het tandvlees en het aantal blessures blijft maar groeien. Na de desastreuze avond tegen Salzburg meldden Ibrahim Osman en de pas net teruggekeerde Jordan Lotomba zich weer bij de medische staf. De Ghanees lijkt voor langere tijd uit de roulatie te zijn, de Zwitser heeft een lichte blessure. Zij zijn er zondag niet bij. Van de waslijst aan blessures zijn Julián Carranza en Antoni Milambo op de terugweg, maar ook Almere-uit komt waarschijnlijk voor hen te vroeg.

En dat is maar goed ook, want Feyenoord en zeker Priske zouden voorzichtig moeten omgaan met de spelers – anders blijven de blessures elkaar opvolgen. Quinten Timber is daar een duidelijk voorbeeld van. Sinds FC Utrecht-uit kampt de aanvoerder met een enkelblessure, maar telkens wordt hij klaargestoomd voor de volgende wedstrijd. Een enkele keer met flinke pijn doorspelen is tot daaraan toe, maar tegen Salzburg zag je een hinkelende Timber die niet kon geven wat hij in zich had. “De spelers zijn absoluut moe”, zegt Priske hierover. “Als je verliest voelt het misschien wat zwaarder, maar de groep is over het algemeen oké. De meeste spelers zijn het wel gewend om ook doordeweeks te spelen.”

Feyenoord is moe en laat dat ook zien op het veld

Toch zie je duidelijk dat de adem veelal op is bij de Feyenoord-spelers en dat komt ook door de wisselingen in de opstellingen, of juist het gebrek daaraan. Lotomba was nog nauwelijks wedstrijdfit of hij werd door Priske in de basis gegooid tegen de Oostenrijkers. Bart Nieuwkoop was al wat langer fit en zou dus op fysiek gebied een logischere keuze zijn geweest. Als we de spelers op een rijtje zetten die kampen met langdurige blessures, tijdelijke kwetsuren, sluimerende pijntjes en vermoeidheid kom je tot ruim over de helft van de selectie.

Blessures bij Feyenoord in een overzicht

SpelerHuidige situatie blessure
Justin BijlowTijdelijke kwetsuur
Gernot TraunerSluimerende pijntjes
Dávid HanckoVermoeidheid
Quilindschy HartmanLangdurige blessure
Hugo BuenoSluimerende pijntjes/vermoeidheid
Jordan LotombaTijdelijke kwetsuur
Bart NieuwkoopSluimerende pijntjes
Quinten TimberSluimerende pijntjes/vermoeidheid
Antoni MilamboTijdelijke kwetsuur
In-beom HwangVermoeidheid
Calvin StengsTijdelijke kwetsuur
Igor PaixãoVermoeidheid
Ibrahim OsmanLangdurige blessure
Santiago GiménezLangdurige blessure
Ayase UedaLangdurige blessure
Julián CarranzaTijdelijke kwetsuur

Moet Priske door blessures bij Feyenoord naar Farioli kijken?

Bovenstaande is een gigantische lappenmand en Feyenoord heeft een duidelijk probleem. Het Performance en Medical Team van Feyenoord doet er alles aan om de spelers in optimale fitheid te krijgen en te houden, maar soms valt niet op te boksen tegen het tegenstribbelende lijf. Daarbij zou Priske ook de hand in eigen boezem moeten steken. Zodra hij ook maar een oranje stoplicht ziet, rijdt hij keihard door. Zo gooide hij In-beom Hwang vroeg voor de leeuwen en bleef hij de Zuid-Koreaan maar opstellen in alle wedstrijden die volgden. Het is de vraag hoe lang dat kan doorgaan.

We zien de waarschuwingen al bij Timber, maar ook bijvoorbeeld Dávid Hancko en Igor Paixão lopen op hun tandvlees. Vermoeidheid zorgt ook weer sneller voor blessures. En dus zou Priske naar zijn collega Francesco Farioli kunnen kijken. Feyenoord verloor onlangs op pijnlijke wijze van rivaal Ajax (0-2) en daar zijn ze allemaal een stuk fitter. Niet alleen omdat Farioli daar tijdens trainingen ook veel de accenten op legt en de omkadering van Ajax daarop aanspoort, maar ook door het heilige roulatiesysteem. De Italiaan slaat daar misschien iets in door, maar Priske zou wel degelijk met een schuin oog wat van Farioli kunnen leren.

blessures-feyenoord-timber
Aanvoerder Quinten Timber kon het door zijn fitheid niet bolwerken tegen RB Salzburg.

Priske blijft eigenwijs in keuzes voor opstelling

Voorlopig lijkt het er niet op, want hij wil zowel Carranza als Timber klaarstomen voor de basis tegen Almere City. Ook houdt hij vast aan zijn eerste keuzes en wisselt hij niet voor de frisheid en fysieke staat op lange termijn. Dat maniakale vasthouden aan sommige spelers bevestigt ook dat Priske niet te spreken is over de kwalitatieve breedte van de selectie.

Eigenlijk is voorlopig alleen Gernot Trauner een uitzondering op de regel. Vanwege zijn fysieke staat wordt hij eerder uit voorzorg aan de kant gehouden. De rest krijgt geen tijd om te rusten. “Ik zie soms ook dat spelers rust nodig hebben, maar we willen ook wedstrijden winnen. Het is een uitdaging om zulke zaken goed te managen”, zegt Priske hierover.

Voor De Klassieker schreven we al over de medische staf bij Feyenoord. Arne Slot was zo te spreken over de in zijn beginperiode aangestelde performance-trainer Ruben Peeters, dat hij de Belg mee nam naar Liverpool. Een maand geleden vertrok het hoofd van de performance-afdeling bij Feyenoord, Leigh Egger. Na vijf jaar bij de Rotterdammers vond de Australiër in zijn thuisland een nieuwe uitdaging bij de nationale ploeg daar. Het helpt allemaal niet in het streven naar een optimaal prestatieklimaat bij Feyenoord. “Dat zijn dingen die meespelen”, bevestigt Priske in de persconferentie. “Al die blessures hebben natuurlijk niet alleen met pech te maken.”

Uitputtingsslag voor Hancko bij Feyenoord

Taak dus ook op dat gebied voor Feyenoord om zich te herstellen en het beste klimaat te bieden aan de selectie en trainer. Als oorzaak van de vermoeidheid en blessures bij Feyenoord wordt ook gewezen naar het overvolle speelschema. Hancko speelt het liefst alles, maar kan ook niet ontkennen dat hij tegen een uitputting aan zit. “Ik denk dat ik al twintig wedstrijden heb gespeeld en het is pas november. Het is zwaar, maar persoonlijk probeer ik er alles aan te doen om te herstellen. Alleen is het natuurlijk niet makkelijk om elke drie dagen te spelen en zoveel energie te brengen.”

“Het is een beetje too much“, voegt Trauner toe aan de woorden van zijn partner in de Feyenoord-verdediging. “Je ziet de intensiteit van de wedstrijden en wat deze jongens moeten doen… Ze spelen zondag, woensdag en weer zaterdag. Het is echt zwaar. Het fysieke aspect kun je meten, maar niet het mentale aspect. Ze moeten vijf- tot tienduizend beslissingen nemen per wedstrijd. Daardoor treedt er vermoeidheid op in het hoofd dat zich vertaalt naar het lichaam. Dat is zwaar.”

blessures-feyenoord-hancko
Zelfs de topfitte Dávid Hancko toont symptomen van vermoeidheid.

Priske: ‘Dit hoort bij voetbal’

Het overvolle speelschema is een dingetje waar in het hele topvoetbal over wordt gesproken. Toch hebben concurrenten PSV, Ajax, FC Twente en AZ daar ook mee te maken. Voorlopig lijken zij daar beter mee om te kunnen gaan dan Feyenoord. Zeker PSV en Ajax blijven top presteren, ook als er drie wedstrijden in een week gespeeld moeten worden. Priske haalt een beetje de schouders op over het drukke schema en de vele blessures bij Feyenoord. “Wat is veel? Het hoort erbij. Natuurlijk evalueer je of je hier en daar iets anders had kunnen doen, maar over het algemeen hoort dit bij het voetbal.”

De optimalisatie van de medische en fitheidszaken bij Feyenoord, het geven van meer rust bij spelers die tegen een blessure aanzitten, spelers niet te snel in de basis gooien na terugkeer van een blessure: het zijn allemaal zaken die spelen bij Feyenoord en waarbij Priske een grote positieve rol kan spelen. Voorlopig speelt hij echter een negatieve rol en lijkt hij niet te gaan rouleren uit voorzorg.

Wanneer kunnen de Feyenoorders uitrusten?

Ook op het trainingsveld loopt het niet lekker bij Priske en zijn mannen. Door alle fysieke problemen traint Feyenoord volgens Hancko ook anders. “We kunnen niet eens trainen, dus voor ons is het grootste gedeelte van de wedstrijdvoorbereiding de videomeeting”, onthult Hancko. “Op het veld kunnen we maar tien tot twaalf minuten tactisch trainen. Verdedigend en dan aanvallend. Daarna geven de fysieke trainers aan dat we ‘hoog’ zitten en van het veld af moeten.”

En een wedstrijd duurt natuurlijk wel wat langer dan twaalf minuten. Een groot probleem dus voor Feyenoord, dat toch optimistisch kan zijn over de periode na Almere City-uit. Dan is er namelijk een interlandperiode en kunnen spelers rusten. Of niet? “Het liefst houd ik dan alle spelers hier, maar dat mag niet als ze niet geblesseerd zijn”, aldus een bezorgde Priske. Wat dat betreft kunnen veel Feyenoorders thuisblijven, maar zouden juist de spelers die kampen met pijntjes en vermoeidheid ook even gas terug moeten nemen. Alleen dan kan Feyenoord ervoor zorgen dat vermoeidheid geen oververmoeidheid wordt. Want in dat geval is de Rotterdamse selectie helemaal in de problemen. Het medische en performance-team en zeker Priske hebben de middelen in handen om dat te voorkomen.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie