FC Utrecht duwt FC Groningen richting KKD

FC Groningen lijkt definitief een streep te kunnen zetten door de Eredivisie-status voor volgend seizoen. Ook FC Utrecht bleek vrijdagavond te sterk voor de manschappen van Dennis van der Ree: 1-2.

Blessures én zege voor Utrechters

De prestaties van FC Groningen en FC Utrecht vallen al geruime tijd behoorlijk tegen. De Trots van het Noorden moet zelfs vrezen voor directe degradatie uit de Eredivisie gelet op de grote achterstand op de concurrentie. Voor de Domstedelingen gloort nog altijd Europees voetbal, maar feit is dat de prestaties ook in de Domstad de laatste tijd ondermaats zijn.

De Euroborg had vrijdagavond zomaar het decor kunnen zijn van een nieuwe aflevering van MAS*H. Maar liefst vier spelers moesten zich voor rust laten vervangen. Aan FC Groningen-zijde viel Jetro Willems uit met een hamstringblessure, waar de Domstedelingen zelfs drie spelers moesten wisselen: Othman Boussaid, Taylor Booth en Ramon Hendriks. Vooral laatstgenoemde leek er slecht aan toe te zijn.

Gelukkig werd er ook ‘gewoon’ gevoetbald. De negatieve resultaten hadden duidelijk invloed op het spelniveau, maar toch was het vooral FC Groningen dat kansen kreeg om de score te openen. Ricardo Pepi kreeg in de lange blessuretijd dé kans om zijn team op voorsprong te schieten, ware het niet dat de Amerikaanse spits nog net kon worden gestuit door doelman Vasilis Barkas.

Goals vallen in blessuretijd eerste helft

Waar Pepi er niet in slaagde om te scoren, daar deed de topschutter van FC Utrecht dat wel. Ook Anastasios Douvikas werd één op één met de doelman gezet en de Griekse spits gaf het goede voorbeeld: 0-1. Dat bleek echter niet de ruststand. Op slag van rust scoorden de Groningers dan toch via Oliver Antman, die de bal via Nick Viergever over de kansloze Baskas heen zag vliegen.

FC Utrecht kreeg binnen vijf minuten na de hervatting een grote kans om opnieuw de leiding te nemen. De voor rust ingevallen Victor Jensen kreeg een opgelegde kans om uit te halen binnen het strafschopgebied, maar doelman Michael Verrips redde FC Groningen door zijn voet op het juiste moment naar voren te schuiven. Bart Ramselaar kreeg binnen enkele seconden ook nog twee schietkansen, waarbij diens eerste uithaal op de kruising vloog.

Dost beslist het

Een kwartier voor tijd viel de dikverdiende 1-2 voor FC Utrecht dan toch. Bas Dost maakte van dichtbij de tweede treffer voor de bezoekers, die daarmee FC Groningen definitief richting de Keuken Kampioen Divisie lijken te duwen. Utrecht liet zelfs nog na om verder afstand te nemen.

Scoreverloop: 1-0 (45′) A. Douvikas, 1-1 (45′) O. Antman, 1-2 (76′) B. Dost