Enorme verandering in Champions League en Europa League door topcoaches

Foto: Enorme verandering in Champions League en Europa League door topcoaches

Het Europees voetbal zoals wij dat kennen gaat binnenkort vermoedelijk op de schop. Er wordt namelijk overwogen om het huidige systeem met uitdoelpunten aan te passen, waardoor ze niet meer dubbel tellen. Dit na advies van onder meer Diego Simeone (foto), José Mourinho en Massimiliano Allegri.

Het Algemeen Dagblad schrijft: “Al ruim 50 jaar telt een uitgoal dubbel in het Europese voetbal. Maar topcoaches willen ervan af. De CL-returns Bayern-Liverpool en Barcelona-Lyon (beide 0-0 na het eerste duel) kunnen vanavond de discussie voeden. Eigenlijk is het gek: het voetbal ontwikkelt zich als een sport waarin de ruimtes op het veld steeds kleiner worden. Aan de top ontlopen teams elkaar conditioneel amper nog. En iedereen kent elkaar via data-analyse en spionagetrips door en door. Maar in die sport tellen sommige goals nog wel steeds méér mee dan andere voor de uitkomst van duels.”

De krant gaat verder: “Weg met de away-goal-rule, betoogde daarom begin dit seizoen een aantal Europese toptrainers. Onder anderen Diego Simeone, Massimiliano Allegri, Carlo Ancelotti, José Mourinho en Arsène Wenger deden dat tijdens het jaarlijkse UEFA-eliteforum voor coaches.” UEFA-voorzitter Giorgio Marchetti zei daar al over: “De coaches denken dat het niet meer zo moeilijk is om op vreemde bodem te scoren dan het vroeger was. Zij denken dat de regel opnieuw moet worden bekeken. Dat gaan we ook doen.”

Marco van Basten, tot voor kort werkzaam bij de FIFA, doet een duit in het zakje: “Persoonlijk sta ik neutraal in de discussie. Je kunt er op verschillende manieren naar kijken: het kan een voordeel zijn om 120 minuten thuis te spelen in een returnwedstrijd. Maar als bezoekende ploeg kun je feitelijk óók in het voordeel zijn, want vaak betekent één doelpunt in de verlenging meteen de beslissing. Wordt het voetbal spannender of aantrekkelijker als je de away goal-rule zou afschaffen? Dát zie ik niet zo, eerlijk gezegd.”

Wat vind jij?

  • Weg met het huidige systeem
  • Vasthouden aan het huidige systeem
984+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie