Emanuelson doet Ajax-fans belofte: “Er komt veel talent aan”

Foto: Emanuelson doet Ajax-fans belofte: “Er komt veel talent aan”

Urby Emanuelson timmert als assistent bij Jong Ajax hard aan de weg. Waar hij als voetballer een manusje van alles was, probeert hij in zijn huidige rol eveneens complementair aan de technische staf te zijn. In gesprek met SoccerNews vertelt de voormalig profvoetballer dat hij het volste vertrouwen erin heeft dat dit de komende jaren voor meer talent in de Amsterdamse hoofdmacht gaat zorgen.

Interview: Emanuelson ontwikkelt zich bij Jong Ajax

Na zijn voetballoopbaan, die Emanuelson in 2022 beëindigde, besloot de linkspoot direct door te rollen in het trainersvak. Hij zette bij FC Utrecht, waar hij zijn carrière beëindigde, zijn eerste stappen op het hoogste niveau en kreeg in 2023 plotseling de kans om zichzelf bij Ajax te bewijzen. Als assistent van Jong Ajax stond hij direct tussen de grootste talenten van de club. Eenvoudig ging het niet. Evenals het eerste team slaagden de beloften er niet in om het in de competitie naar behoren te doen. Het eindigde onderaan in de Keuken Kampioen Divisie en kreeg veel kritiek.

Emanuelson erkent dat het niet het eenvoudigste seizoen was. Waar hij logischerwijs zélf veel stappen moest maken, kreeg hij ondertussen een lesje in het beheersen van een crisis. Het maakt dat hij geen makkelijke fase kende. “Ik kijk in ieder geval uit naar het nieuwe seizoen. Er is afgelopen seizoen gewoon een heel hoop gebeurd, dat zag ik ook niet aankomen”, stelt Emanuelson. “Het was een rollercoaster. Komend jaar gaan we gewoon weer keihard werken om spelers beter te maken. Slechter dan vorig seizoen kan bijna niet, dus ik kijk met een goed gevoel vooruit.”

Ondertussen heeft hij alsnog genoten van het jaar. “Na al die jaren voetballen, is dit hartstikke leuk om te doen. Vroeger wilde ik presteren op het veld, nu moet ik het voor elkaar krijgen om onze talenten een push te geven, zodat ze de volgende stap zo goed mogelijk kunnen maken”, analyseert de voormalig Oranje-international. “Ik heb natuurlijk heel veel meegemaakt. Veel mooie dingen, maar ook hele moeilijke periodes. Die ervaring helpt me om informatie te geven aan het individu dat het nodig heeft. Je kunt ze goed voorbereiden op keuzes die ze maken.”

Vertrouwen in talenten Ajax

De zorgen om de jeugdopleiding van Ajax zijn groot. Diverse jeugdtrainers stappen op, omdat ze stellen dat de huidige koers van de Amsterdammers voor problemen gaat zorgen. Zélf ziet Emanuelson die problemen niet: hij denkt dat geduld soms belangrijk is en dat de club dan ook niet in de paniekstand moet schieten. “In het voetbal heb je soms een gouden lichting en daarna heb je altijd wel een periode waarin het allemaal wat moeilijker wordt. Je kunt gewoon niet elk jaar zulke grote talenten brengen. Hopelijk hebben we nu de pauze gehad.”

Bovendien stelt Emanuelson dat afgelopen jaar onder Maurice Steijn en John van ‘t Schip al verschillende jongens naar het eerste team zijn doorgeschoven. Het betekent volgens hem dat er niets mis is met het niveau dat er op De Toekomst te vinden is. “Als je kijkt naar wat er nu in de jeugdopleiding rondloopt en wat er al zit, dan komt er veel talent aan. Belangrijk om te benoemen is dat er ook al veel jonge spelers in het eerste zitten, zoals Silvano Vos, Tristan Gooijer en Kristian Hlynsson. En er komen nog een aantal leuke spelers aan.”

Hij ziet vervolgens een belangrijke rol weggelegd voor de technische staf van volgend seizoen, dan onder leiding van Frank Peereboom. “Dan is het weer aan ons om de jongens klaar te stomen voor Ajax 1. De afgelopen jaren hebben we tientallen goede verdedigers gehad en nu ook weer, dus ik hoop dat het weer de tijd wordt van een aantal goede aanvallers en aanvallende middenvelders. Ik verwacht de komende twee jaar wel een aantal goede spitsen, buitenspelers en aanvallende middenvelders klaar zijn om te schitteren in de hoofdmacht.”

Peereboom is de opvolger van Dave Vos, die de oversteek maakt naar het eerste team. De nieuwe hoofdtrainer Francesco Farioli krijgt met Vos een assistent die het Ajax-DNA moet bewaken, weet welke druk in Amsterdam te voelen is én de volgende stap in zijn loopbaan wil maken. Emanuelson verwacht dat Vos het goed gaat doen in het eerste team. “Hij kan op een veld een hoop teweeg brengen in een groep. En wij gaan weer aan de slag met een nieuwe, veelbelovende lichting. Hopen dat we daarin ook een stap kunnen maken.”

Urby Emanuelson werkte als assistent ook bij FC Utrecht.

Toekomst van Emanuelson als trainer

Emanuelson heeft het voetbal nog niet gemist. “Af en toe doe ik mee met Ajax Zaterdag of Lucky Ajax, maar niet dat ik elke week meespeel. Misschien dat dat nog gaat komen.” Wel staat hij regelmatig op het trainingsveld van Jong Ajax. “Het is een extreem rare ploeg, waar je soms met vijftien of zelfs acht man staat. En ik heb de afgelopen seizoenen gewoon heel veel meegetraind. Dat is een niveau waarbij het conditioneel nog best aanpoten is. Vandaar dat ik nog niet de behoefte heb gehad om ergens in het weekend te gaan voetballen.”

Hij probeert zo min mogelijk bezig te zijn met de komende vijf jaar, maar ambities heeft Emanuelson zeker. Dat betekent echter niet dat hij de grote droom heeft om ooit als hoofdtrainer aan het roer te staan. “Momenteel denk ik dat mijn huidige rol het beste bij mij past. Ik ben natuurlijk nog steeds aan het ontdekken waar ik echt naartoe wil, maar op dit moment denk ik het niet.” Zijn voetbalvriend Hedwiges Maduro is al wat verder in zijn trainersvak. Waar hij vorig seizoen assistent was bij Ajax, neemt hij komend seizoen Almere City FC onder zijn hoede.

Eindigt Emanuelson als hoofdtrainer?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
353+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:46
7+
Go Ahead roept fans op níét stil te staan bij overlijden Kees Vierhouten
11:33
34+
SN Transferoverzicht zomer 2024: alle transfers van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie
11:20
90+
‘Ten Hag wil Feyenoord-publiekslieveling weghalen’
11:05
25+
‘Fikse concurrentie voor Ten Hag in strijd om Mazraoui’
10:50
184+
Enorme dreun voor Wilfred Genee: ‘Het is definitief over en uit’
10:37
65+
Feyenoord slaat enorme slag: contract tot 2028
10:23
85+
Taylor onthult wat zijn eerste indruk van Farioli is
10:07
716+
‘Fortuna Sittard bereikt akkoord met Michael Ballack’
09:54
53+
Ancelotti ziet nieuwe Real-ster: “Kan niet anders dan een geschenk zijn”
09:39
455+
‘Wéér Frenkie de Jong-tegenvaller voor Barcelona’
09:24
43+
Mourinho uit frustratie na zege: “Onbegrijpelijk UEFA-besluit”
09:09
782+
‘Van Gelder-rel krijgt staartje’
08:55
169+
Fraaie prijs lonkt voor Santiago Giménez
08:40
753+
‘Ontslag voor Ajax-kop’
08:25
196+
‘Dit is waarom Ajax en Feyenoord voor een buitenlandse trainer kiezen’
08:10
259+
Hendriks doet boekje open over Ajax-tijd en ‘bizarre’ Mislintat-aanstelling
23:46
130+
FIFA voor de rechter gesleept wegens volle speelagenda’s
23:18
238+
Feyenoord verklaart veelbesproken ‘nieuwe’ logo
22:50
161+
Woede na ESPN-lijst met beste voetballers: ‘Pelé speelde zeker golf?’
22:30
159+
Real Madrid presenteert jaarcijfers met recordomzet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie