Edwin de Graaf over tijd als trainer Roda JC: “Limbombe kon het niet opbrengen”

Foto: Edwin de Graaf over tijd als trainer Roda JC: “Limbombe kon het niet opbrengen”

Edwin de Graaf werd door Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC in januari dit jaar binnengehaald als hoofdtrainer om een plekje in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie te bewerkstelligen. Dat avontuur eindigde uiteindelijk, ondanks alle enthousiasme van zijn kant, in een grote teleurstelling. Voor SoccerNews.nl blikt de oud-prof openhartig terug op zijn tijd in Zuid-Limburg.

De Graaf blikt terug op tijd in Zuid-Limburg met de disciplinaire maatregel voor Bryan Limbombe

De 53-jarige De Graaf solliciteerde zelf bij Roda, dat in eerste instantie hoopte op Bas Sibum of Peter Uneken als opvolger van de naar Helmond Sport vertrokken Jurgen Streppel. Die bleken op dat moment echter niet haalbaar voor de Limburgse club, waardoor de leiding van de geel-zwarten uiteindelijk koos voor De Graaf. Hij ging volle goede moed aan de slag in het Parkstad Limburg Stadion, maar een groot succes werd die samenwerking uiteindelijk zeker niet.

Het seizoen zit er inmiddels op voor jullie. Hoe kijk je terug op je tijd als hoofdtrainer van Roda JC en de zeer teleurstellende vijftiende plaats?
“Toen ik de gesprekken met Roda JC voerde om bij die club aan de slag te gaan, werd mij verteld dat ik niet teveel moest gaan veranderen. Achteraf denk ik: had ik dat maar wél gedaan, had ik maar meer mijn eigen lijn getrokken en ding gedaan. Dan doel ik onder andere op een andere uitvoering van de videoanalyse.”

Kun je dit nader uitleggen?
“Ik had er, nu ik er zo over heb nagedacht, een ander sausje overheen moeten gooien. Meer mijn eigen mening moeten doorvoeren. Heus niet alles was negatief bij Roda, maar ik heb voor mezelf geëvalueerd wat ik anders had kunnen doen in die vijf maanden als hoofdtrainer.”

Waar schortte het vooral aan in de selectie die je ter beschikking had?
“In de selectie die ik had zaten spelers die voetbaltechnisch beter waren dan die ik als trainer bij NAC in het verleden had. Alleen: in de laatste dertig meter naar ons doel toe ontbraken er spelers die een lans konden breken. En op een gegeven moment hadden we voorin ook problemen om te scoren. Nou, dan wordt het natuurlijk lastig.”

Uit selectie gezet

Je hebt in de spiegel naar je eigen functioneren gekeken. Ook naar jouw benadering naar spelers toe?
“Ja. Had ik harder moeten zijn? Nee, dat ben ik wel. En direct ben ik ook. Een speler als Bryan Limbombe heeft goeie kwaliteiten en werkt hard op de training, maar in wedstrijden vond ik dat hij bijna niet mee terug verdedigde. Daar heb ik met hem over gesproken en dat kon hij niet opbrengen. Daarom heb ik hem buiten de selectie gelaten.”

Je doelt op de wedstrijd tegen ADO Den Haag in april dit jaar. Niet willen meeverdedigen was dus de reden om Limbombe te straffen?
“Verdedigen hoort ook bij het voetbal. Als je dat dan niet doet, dan grijp ik zoals op dat moment in ja. Daar heb ik geen moeite mee”, onthult De Graaf nu voor het eerst over het verwijderen van Limbombe voor één wedstrijd uit de Roda-selectie.

Besluit Roda-top

Het seizoen ging als een nachtkaars uit, het doel om jullie te plaatsen voor de play-offs om promotie was niet behaald. Tussendoor besloot de clubleiding van Roda om je aflopende contract niet te verlengen. Een teleurstelling?
“Uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik weg moest aan het einde van het seizoen. Ik had graag veranderingen met de club doorgevoerd, zoals ze nu aan het doen zijn. Alleen doen ze dat nu samen met Bas Sibum als hoofdtrainer. Dat is jammer, maar dat is ook het risico van het vak.”

Hoe ziet je verdere toekomst eruit? Heb je al opties om ergens als hoofdtrainer aan de slag te gaan?
“Op dit moment is er nog geen enkele interesse van een club voor mij. Het is nog vroeg, dus het kan nog komen. Ik hoop natuurlijk dat het gaat gebeuren, dat er ergens iets vrijkomt en dat men dan daar denkt: ‘Wij willen met Edwin de Graaf samenwerken’. Maar ik maak me nu nog geen zorgen hoor.”

Was Edwin de Graaf een foute keuze van Roda JC?

  • Ja
  • Nee
599+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
437+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1807+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
722+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
142+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
56+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
103+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
608+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
145+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
550+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
570+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
441+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
46+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
153+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
38+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
494+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
112+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
668+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
372+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie