Dominant Feyenoord kampt toch met Lazio-vrees

Foto: Dominant Feyenoord kampt toch met Lazio-vrees

Feyenoord heeft andermaal zijn dominantie getoond in de Eredivisie met een 4-0 thuiszege op angstgegner Vitesse. De geslaagde generale repetitie voor de zeer belangrijke Champions League-wedstrijd tegen SS Lazio bracht toch wat angsten naar boven. Niet in de laatste plaats vanwege het uitvallen van spits Santiago Giménez, maar zeker ook op basis van de analyse van de ploeg van trainer Arne Slot.

Analyse Feyenoord: Vitesse speelbal in opwarmer in De Kuip

Het was namelijk eenrichtingsverkeer in De Kuip, waar woensdag om 18.45 uur Lazio wacht. Het doel van Eloy Room werd bestookt en Feyenoord noteerde liefst 23 doelpogingen, toch leverde het geen monsterscore op maar ‘slechts’ een 4-0 overwinning. Ook Slot kon beamen dat hij zich op de bank zat te verbijten toen hij zag hoe veel van zijn spelers toch eerder voor eigen successen gingen dan voor teamgoals.

Feyenoord begon rustig, liet de bal rondgaan en tastte Vitesse even af. De eerste kans was wel gelijk raak. De bij Oranje bewierookte Quilindschy Hartman vond Quinten Timber. De sterk aan het seizoen begonnen middenvelder kon gelijk doorsteken naar professioneel gatenzoeker Calvin Stengs. De uitblinker en man van de wedstrijd rondde sterk af met een laag geplaatst schot.

Paixão flitst, wiegt en lacht, maar levert niet

De Kuip kon zo al vroeg juichen, maar het duurde even voordat de bekende goaltune van Feyenoord weer klonk. Vooral Igor Paixão had zijn vizier niet eens op de buurt van scherp staan. De Braziliaanse vleugelspeler was wel weer aan het flitsen met de ene heupwiegende actie naar de andere, maar de laatste pass was vaak onnauwkeurig, wild of zijn schot kwam niet in de buurt van het doel. Omdat ook Stengs (op de lat), Hartman (voorlangs) en Minteh (naast) misten duurde het tot aan de 37e minuut voordat de 2-0 viel. Het moet gezegd worden dat Paixão deze keer de laatste pass aan iemand anders liet en juist met de vooractie van grote waarde was. Hij tikte een speler uit en zag Stengs vrij staan. De 24-jarige aanvallende middenvelder vond spits Giménez, die op z’n Giménez afrondde. Half vallend met de punt van zijn voet schoot hij de bal in de lage hoek. Het betekende dat de Mexicaan weer 8 duels op rij heeft gescoord. Dat deed hij ook al vorig seizoen. Een prestatie die eerder alleen Cor van der Gijp en Johan Cruijff evenaarden. Het seizoenstotaal van Giménez staat nu al op 13 goals (uit 9 wedstrijden).

Aan de ene kant had je dus de in rendement falende Paixão, aan de andere kant deed Yankubah Minteh precies hetzelfde. Er kwam veel dreiging, snelheid en technische handigheidjes uit, maar nul rendement. Bij de Gambiaanse jongeling zijn de afzwaaiers ook veel vaker te tellen dan bij zijn Braziliaanse collega. Gretig is Minteh wel, het voorkwam helaas ook een doelpunt omdat hij net buitenspel stond toen hij dacht de 3-0 te maken.

Slot weet op welk moment hij moet hameren

Net na rust was het duel alsnog beslist. Giménez liep goed door, kapte af en gaf de bal met een wippertje voor. De ingelopen Lutsharel Geertruida kon eenvoudig binnenkoppen. Een moment waar Slot de komende dagen nog vaak op zal hameren. Deze keer had de Mexicaanse spits namelijk wél oog voor zijn medespelers en gelijk leverde het een doelpunt op. Iets dat wat Paixão en Minteh ook een beetje meer kunnen gebruiken. Net in die laatste fase de goede keuze maken om van die paar kansen ook gelijk doelpunten te maken.

Isimat-Mirin zorgt voor andere Lazio-vrees

Gelukkig voor de Feyenoord-fans is het huidige team van Slot kwalitatief zo sterk in de Eredivisie dat het zich kan permitteren kansen te missen. Zo hadden Minteh, Paixão, Giménez, maar ook Stengs weer goede acties, maar weer geen doelpunt. Met nog een klein half uur spelen sidderde een golf van angst door De Kuip. Giménez bleef liggen na een actie en een geblokkeerd schot. Nicolas Isimat-Mirin had al aangekondigd dat hij Giménez zou afstoppen door hem gewoon “hard te schoppen”, maar om het dan ook te doen. Gelukkig was het meer een onbesuisde tackle van de Vitesse-verdediger dan een bewussie. Hij nam wel het been van Giménez mee in zijn suizende sliding en de Mexicaan bleef liggen en verbeet de pijn. Hij schreeuwde het niet uit van de pijn en kon op eigen initiatief het veld verlaten. De komende dagen moet blijken of deze Feyenoord-angst voor Lazio uit gaat komen. Slot kan de eerder geschorste spits eindelijk inzetten in de Champions League en zei al dat hij denkt dat het meevalt. “Het was slechts een schop en een schop is altijd beter dan een dubbelgeklapte enkel.”

Het moment van de wedstrijd in een tweeluik.
Is Giménez er tegen Lazio bij?

Bankspelers dringen aan op weg naar Lazio

Giménez’ vervanger Ayase Ueda was weer bedrijvig maar mist nog het vernuft van de echte nummer 9 van Feyenoord. De Giménez-wissel was ook het startsein van meerdere Slot-wijzigingen. Zo kwamen onder meer Leo Sauer, Antoni Milambo en Ramiz Zerrouki in het veld. Deze drie spelers lieten zien dat het ook goed zit met de bank. Zerrouki scoorde nog in de interlandperiode en was ook al uitblinker in de uitwedstrijd bij Atlético Madrid. In het kleine half uur dat de Algerijnse middenvelder meedeed liet hij weer zijn passing, rust en overzicht zien. Zo speelde hij een tegenstander uit en met een fraaie voorzet vond hij concullega Mats Wieffer, die naast kopte. Daarna was het de beurtje aan de jonkies voor de kers op de taart. Sauer (17) nam een korte corner met Zerrouki en draaide daarna de bal heerlijk in de zestien waar Milambo (18) scherp was en binnentikte. Een moment waarbij iedereen de juichende Milambo knuffelde na zijn eerste doelpunt voor het A-team van Feyenoord.

Lazio-vrees nieuwe Feyenoord-waarheid?

Want ook op de bank zit het goed en dat is voor Slot en de vele Feyenoord-supporters op de Kuipstoeltjes en op de thuisbank een hele geruststelling. Want Giménez kan er zo maar niet bij zijn en het vizier kan zomaar weer niet scherp staan in de wedstrijd waar het echt om de effectiviteit gaat, die tegen Lazio. Op het allerhoogste niveau moeten kansen worden afgemaakt en kan niet met oogkleppen op gespeeld worden. Die les is hopelijk op een pijnlijke manier geleerd bij Atlético Madrid en moet woensdag nieuw puntenverlies voorkomen. Anders kan de Lazio-vrees weleens de nieuwe waarheid worden van dit nieuwe Feyenoord.

Gaat Giménez woensdag scoren tegen Lazio?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
362+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:42
7+
Been wijst opmerkelijke ‘gevaarlijkste aanvaller’ van Feyenoord aan tegen Volendam
09:28
58+
Derksen en Van der Gijp fileren ‘lastige Ajax-jongen’
09:13
34+
Boscagli geniet van Bosz-ball: “Een feest”
08:55
30+
Perez ziet titelstrijd beslist: “Bijna onmogelijk voor Feyenoord”
08:40
296+
Bergkamp spuwt gal over Ajax-beleid: ‘115 miljoen!’
08:25
70+
Timber over negatief beeld Feyenoord: “Van twee kanten bekijken”
08:10
53+
Giménez geeft titelstrijd met PSV niet op: “Tot de laatste seconden”
07:50
141+
‘Feyenoord opgelicht met zomeraankoop: terugbrengen’
07:33
50+
Trauner over moeizame Feyenoord-zege: “Geen schande”
07:17
112+
Slot haalt positief punt uit zwak optreden Feyenoord: “Dat is wel prettig”
23:44
176+
Zelfspot bij Veerman: “Het is echt verschrikkelijk”
23:22
222+
Paixão wekt verbazing met ‘ongelooflijke schwalbe’
23:09
239+
‘Lucky Feyenoord’: “Wat een slechte wedstrijd”
23:00
133+
Feyenoord sleept tegen FC Volendam zege uit het vuur
22:29
218+
Van Wonderen maakt na PSV-uit pijnlijke constatering
22:16
140+
Bosz wil nog niets weten van landstitel: “Maar best uniek”
21:51
409+
‘De magie is weg bij Feyenoord’
21:28
225+
Til boos op Nijhuis: “Bas was Oost-Indisch doof”
21:08
199+
Guardiola kondigt onder voorwaarde pensioen aan
20:40
131+
PSV vervolgt indrukwekkende reeks met zege op sc Heerenveen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie