Dit zijn de mogelijke opvolgers van Steijn bij Ajax

Foto: Dit zijn de mogelijke opvolgers van Steijn bij Ajax

Maurice Steijn is bij Ajax ontslagen. De oefenmeester slaagde er de voorbije maanden niet in om het elftal naar zijn hand te zetten en beleefde met de club een historisch slechte competitiestart. De directie en Louis van Gaal besloten daarom de trainer uit zijn functie te zetten. Het zorgt ervoor dat Ajax op zoek moet gaan naar een vervanger. Wat zijn de mogelijkheden?

Inside: Instapmoment bij Ajax niet ideaal

Normaal gesproken zou het moment van instappen bij zo een slechte competitiestart ideaal zijn voor een hoofdtrainer. Ajax bungelt onderaan de ranglijst van de Nederlandse competitie en liet wekelijks teleurstellend veldspel zien, waardoor het alleen maar beter kan. De Amsterdamse prestaties kwamen niet alleen maar door het werk van Steijn, want gezien het niveau van de selectie zal het voor de opvolger van de vertrokken trainer niet eenvoudig worden om de spelersgroep wél in vorm te krijgen. Ajax heeft dit voetbaljaar simpelweg een tekort aan kwaliteit en dat zal naar verwachting de rest van het seizoen aanhouden. De huidige positie is echter veel te laag voor het daadwerkelijke niveau van de spelers.

En dus zullen er voldoende trainers zijn die het wel zien zitten om als potentiële redder van Ajax aan de klus te beginnen. Deze zal daarvoor echter wel door een deur moeten kunnen met Van Gaal. Hoewel hij ‘slechts’ adviseur is van de huidige raad van commissarissen en daardoor uitsluitend op de achtergrond zijn werk zou moeten doen, beschikt Ajax over dermate weinig voetbalknowhow dat Van Gaal zo’n beetje de leiding heeft over de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer. Daarbij stuurt hij niet alleen maar aan op een oefenmeester die Ajax uit het dal kan trekken, maar zal de aansluiting op zijn visie de doorslag geven.

Interne mogelijkheden met Ten Cate, De Boer, Wouters en Van ‘t Schip

Hoewel Ajax met Van Gaal en Michael van Praag, voorzitter van de rvc, een plan zal maken voor de langere termijn, is het voor de club eerst zaak dat het eerste elftal weer gaat presteren. Het grootste doel zal dan ook zijn om de rust zo snel mogelijk te laten terugkeren. De nieuwe oefenmeester moet dan ook de nodige ervaring hebben op topniveau en goed weten hoe hij Ajax moet laten voetballen. De naam van Henk ten Cate komt daarbij snel langs. In het verleden was hij bij Barcelona assistent van Frank Rijkaard, eenzelfde functie die hij een tijdlang bekleedde bij Chelsea. In het seizoen 2006-2007 stond hij aan het roer van Ajax en liep hij op een doelpunt na de landstitel mis.

Wil het niet voor Ten Cate gaat, dan is Frank de Boer ook nog altijd een uitstekende crisismanager. De voorbije jaren deed hij het bij Internazionale, Crystal Palace, Atlanta United en het Nederlands elftal dan wel niet goed, maar in het verleden toonde hij in Amsterdam aan uitstekend bij de club te passen. Toegegeven: hij speelde niet het aantrekkelijkste voetbal. Wie echter naar de kwaliteiten in de selectie van die tijd kijkt, komt tot de conclusie dat De Boer het jaarlijks voor elkaar kreeg om alles uit een mindere selectie te krijgen. De huidige spelersgroep heeft eveneens een torenhoog niveau, waardoor hij in ieder geval het seizoen kan redden.

Ajax beschikt binnen de club over nog twee zeer ervaren en kundige trainers, al is het de vraag of ze zelf wel willen. In Ajax Onder 19 is Jan Wouters de assistent. De oefenmeester staat al meer dan 25 jaar met een trainingspak op het veld en weet dan ook goed wat hem te wachten staat. Veel supporters zullen eind vorige eeuw nog in hun gedachte hebben, toen Wouters meerdere teleurstellende seizoenen met de club beleefde. Destijds zat hij echter nog aan het begin van zijn loopbaan. Ook John van ‘t Schip zou een optie kunnen zien, al is het de vraag of hij deze zware functie met zijn vrouw die net overleden is, zou willen bekleden. Volgens meerdere media zou hij inmiddels zijn benaderd.

Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands elftal.

Opties met Jansen, Van der Gaag, Rutten en Advocaat

De opties buiten de club lijken beperkt. Pascal Jansen staat in Amsterdam al een tijdje op het wensenlijstje, maar voor AZ is er geen enkele reden om mee te helpen. Niet alleen laat het in maart Alex Kroes naar Ajax vertrekken, ook is de band tussen de clubs niet bepaald goed en doet de club met Jansen mee voor de bovenste posities van de Eredivisie. Waar het er niet direct op lijkt dat AZ mee gaat doen voor het kampioenschap, is niets in Alkmaar uitgesloten. Dat laatste is overigens ook een goede reden voor Jansen om niet in het wespennest van Ajax te stappen, maar voorlopig bij zijn huidige werkgever te blijven.

Tijdens de afgelopen weken klonk ook de naam van Mitchell van der Gaag. De oefenmeester is momenteel assistent onder Erik ten Hag bij Manchester United, maar zou bereid zijn om terug te keren in Amsterdam. Bij Jong Ajax liet hij een uitstekende indruk achter, waarbij hij destijds voor hetzelfde voetbal stond als Ten Hag. Van Gaal zou eveneens gecharmeerd van hem zijn en overwegen om hem aan te stellen, al is het de vraag of dit het geschikte moment is. Van der Gaag beschikt namelijk bepaald niet over de benodigde ervaring om de situatie gelijk weer op de rit te krijgen. Een aanstelling voor aankomende zomer lijkt dan ook logischer te zijn.

Daardoor komt Ajax, mocht het dit willen, bij twee transfervrije hoofdtrainers uit: Fred Rutten en Dick Advocaat. De laatste trainer leek onlangs naar Curaçao te gaan, maar zag hier alsnog vanaf. Advocaat stond bij Feyenoord, PSV, AZ, het Nederlands elftal en Glasgow Rangers aan het roer en bewees veelvuldig met minder materiaal het uiterste te kunnen presteren. Het enige minpunt is dat hij niet het voetbal speelt dat bij Ajax past. Rutten is dan weer clubloos na zijn PSV-vertrek van afgelopen zomer. Communicatief is Rutten dan niet te sterkste, maar op veel andere terreinen kan de trainer Ajax weldegelijk verder helpen.

Buitenlandse opties niet logisch

In het verleden keek Ajax meermaals naar buitenlandse opties, maar dat lijkt in de huidige staat van de club niet logisch te zijn. Het aantal beschikbare oefenmeesters zal überhaupt niet groot zijn, aangezien de club momenteel weinig aantrekkingskrachten kent. Bovendien is het intern bij Ajax, met de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat, dermate slecht bevallen om een onbekende buitenlander te halen, dat de club zal willen teruggrijpen op het vertrouwde. De komende dagen zullen bij Ajax flinke gesprekken plaatsvonden, waarbij Van Gaal een sleutelrol zal vervullen. Hij zal de club weer terug op de kaart willen zetten. De keuze voor de nieuwe trainer zal de eerste stap moeten zijn.

Voor wie moet Ajax kiezen?

  • De Boer
  • Van 't Schip
  • Jansen
  • Ten Cate
  • Wouters
  • Van der Gaag
  • Rutten
  • Advocaat
1394+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:00
0+
Hoe Cruijff en Van ’t Schip Mexico op z’n kop zetten met de Hollandse School
09:55
3+
Loting Copa América: topfavorieten loten gunstig
09:42
17+
Been wijst opmerkelijke ‘gevaarlijkste aanvaller’ van Feyenoord aan tegen Volendam
09:28
93+
Derksen en Van der Gijp fileren ‘lastige Ajax-jongen’
09:13
47+
Boscagli geniet van Bosz-ball: “Een feest”
08:55
39+
Perez ziet titelstrijd beslist: “Bijna onmogelijk voor Feyenoord”
08:40
342+
Bergkamp spuwt gal over Ajax-beleid: ‘115 miljoen!’
08:25
73+
Timber over negatief beeld Feyenoord: “Van twee kanten bekijken”
08:10
56+
Giménez geeft titelstrijd met PSV niet op: “Tot de laatste seconden”
07:50
154+
‘Feyenoord opgelicht met zomeraankoop: terugbrengen’
07:33
51+
Trauner over moeizame Feyenoord-zege: “Geen schande”
07:17
114+
Slot haalt positief punt uit zwak optreden Feyenoord: “Dat is wel prettig”
23:44
177+
Zelfspot bij Veerman: “Het is echt verschrikkelijk”
23:22
225+
Paixão wekt verbazing met ‘ongelooflijke schwalbe’
23:09
243+
‘Lucky Feyenoord’: “Wat een slechte wedstrijd”
23:00
133+
Feyenoord sleept tegen FC Volendam zege uit het vuur
22:29
223+
Van Wonderen maakt na PSV-uit pijnlijke constatering
22:16
142+
Bosz wil nog niets weten van landstitel: “Maar best uniek”
21:51
410+
‘De magie is weg bij Feyenoord’
21:28
228+
Til boos op Nijhuis: “Bas was Oost-Indisch doof”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie