Dit is de kraamkamer van de nieuwe Nederlandse toptrainers

Foto: Dit is de kraamkamer van de nieuwe Nederlandse toptrainers

Qua Nederlandse trainers in de Europese of wereldtop houdt het op dit moment niet over. Ronald Koeman is daarnaast tijdens het lopende EK in Duitsland de enige vaderlandse bondscoach. Welke nieuwe generatie toppers kunnen we in de toekomst in de internationale dug-outs zoal als hoofdverantwoordelijke gaan verwachten? SoccerNews heeft wat namen op een rijtje gezet.

Sipke Hulshoff

De naam van deze trainer heeft in relatief korte tijd behoorlijk wat aan status gewonnen. Bondsbaas Koeman had hem als rechterhand, liep met hem weg als assistent, terwijl Hulshoff ook de secondant was van Arne Slot bij Feyenoord. Hij wordt geroemd om zijn vernieuwende tactische vondsten in het aanvalsvoetbal. En hij gaat niet voor niets mee met Slot naar Liverpool.

Mitchell van der Gaag

Deze voormalig verdediger van onder meer PSV zwierf al vaker over het Europees halfrond en stond als hoofdtrainer ook al op eigen benen, onder meer bij Jong Ajax. Tegenwoordig is hij een belangrijke pion naast Erik ten Hag bij Manchester United. Belangrijk is dat Van der Gaag een talenknobbel heeft.

Stijn Schaars

Voormalig middenvelder en oud-international Stijn Schaars keek zeker afgelopen seizoen als assistent-trainer van Peter Bosz bij landskampioen PSV slim over de schouder mee én hielp natuurlijk ook behoorlijk. Hij doet hierdoor een brok aan ervaring op, waarna hij op eigen benen zou moeten gaan staan.

Dave Vos

Misschien, buiten Amsterdam in ieder geval, de (nog) meest onbekende naam in dit rijtje. Hij wordt bij Ajax intern al bewierookt, dat hij het in zijn vingers heeft. Dave Vos gaat, als het goed is, Franseco Farioli assisteren komend seizoen in de Johan Cruijff ArenA. Werken bij een topclub is in ieder geval al een pré. Als die ontwikkeling zich blijft voortzetten, gloort er mogelijk zeker nog meer voor deze coming man.

Dick Schreuder

Zijn naam zong al even rond in De Kuip als mogelijke opvolger van Rotterdamse grootheid Slot, maar Jan-Dirk ‘Dick’ Schreuder blijft ook komend seizoen keurig aan het werk onder de Spaanse zon bij CD Castéllon. Deze oud-prof mag tot de categorie vernieuwende trainers genoemd worden. Hij zal, indien hij bij zijn huidige werkgever goed blijft presteren, de komende seizoenen ongetwijfeld vaker op lijstjes van clubs komen te staan. En ja, ook bij topclubs.

Joseph Oosting

De man van het woonwagenkamp in Emmen, die na een sterke periode als hoofdtrainer bij RKC in Waalwijk vertrok naar het ambitieuzere en grotere FC Twente. Oosting kwam aldaar, zag en won ook nog. Hij heeft nu al bewezen zeker in de subtop mee te kunnen, al is nog een stapje hoger wellicht ook mogelijk.

Alex Pastoor

Alex Priest was als speler een modale prof, maar als trainer heeft hij zich in de wat lagere regionen van de Eredivisie zeker al bewezen. Met Sparta, Excelsior en NEC presteerde hij naar behoren, waarna hij ook met Almere City hoge ogen wist te gooien tijdens het afgelopen seizoen op het hoogste niveau. Hij zou weleens een kans bij een topclub kunnen krijgen.

Robin van Persie

Van Persie is één van de beste spitsen die Nederland ooit heeft voortgebracht. Maar dát telt helaas voor hem nu allemaal niet meer. De voormalig aanvaller gaat namelijk komend seizoen aan de slag als hoofdtrainer, in de Eredivisie bij SC Heerenveen. Na een start als jeugdtrainer bij ‘zijn’ Feyenoord is RvP nu naar eigen zeggen klaar voor het grote werk.

Zijn presentatie was goed, nu de prestaties nog. Komen die er daadwerkelijk, kan Van Persie zomaar een nieuwe loopbaan als groot voetbaltrainer tegemoet gaan.

Rick Kruys

Oud-prof Rick Kruys kun je met een beetje fantasie als de nieuwe kroonprins van het nationale trainersgilde betitelen. Hij deed al ervaring op als hoofdtrainer bij VVV in Venlo, waarmee hij met bescheiden middelen best goed presteerde. Komend seizoen staat hij aan het roer bij FC Volendam, een club waar het eigenlijk nooit rustig is.

René Hake

Is René Hake met zijn 52 lentes op de teller niet te oud om nog een stap hogerop te gaan maken? Onzin. Feit is dat hij met Go Ahead Eagles opnieuw heeft bewezen het trainersvak in zijn vingers te hebben. Als je Kowet kunt laten kwalificeren voor Europees voetbal, mét attractief spel ook nog, dan mag een beduidend grotere club hem best eens gaan benaderen.

Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij

Dit duo is nog niet zo heel oud, heeft in het verleden een grote naam opgebouwd als speler en timmert als hoofdtrainer ook al aan de weg. Zeker de eerstgenoemde Limburger pakte al een trits prijzen van FC Antwerp, waaronder de landstitel, terwijl voormalig goalgetter Ruud van Nistelrooij op de bank zat als ‘baas’ bij PSV.

Mark van Bommel zal het iets gemakkelijker krijgen om, na zijn Belgisch avontuur, elders aan de slag te kunnen gaan. Van The Man zal nog iets aan zijn jongere status als hoofdtrainer moeten gaan doen.

Wie maakt grootste kans om toptrainer te worden?

  • Van Bommel
  • Schreuder
  • Hulshoff
  • Van der Gaag
  • Vos
  • Hake
  • Kruys
  • Van Persie
  • Oosting
  • Schaars
215+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie