Deze bedragen verdienen PSV, Feyenoord en Ajax aan het EK

Foto: Deze bedragen verdienen PSV, Feyenoord en Ajax aan het EK

De Nederlandse topclubs verdienen flink aan het huidige EK. Voor het afstaan van de spelers ontvangen clubs vergoedingen van de UEFA. Feyenoord en Ajax pakken minimaal een miljoen euro, terwijl PSV meerdere tonnen ontvangt.

Clubs krijgen steeds hogere vergoeding van UEFA voor afstaan internationals

Sinds 2008 keert de UEFA vergoedingen uit aan clubs voor het afstaan van internationals op het EK, onder de naam Clubs Benefits Programme. Veel clubs waren er namelijk niet bepaald blij mee dat zij spelers in wie miljoenen zijn geïnvesteerd, ‘gratis’ zagen vertrekken naar de eindronde. Het afstaan van spelers brengt de nodige risico’s met zich mee, met name de kans op blessures. Het potje dat elk EK ter beschikking gesteld wordt aan de clubs groter.

Voor Euro 2024 deelt de UEFA een recordbedrag aan compensaties uit, van in totaal 140 miljoen euro. Dat is tien miljoen euro meer dan op het EK van 2020, dat een jaar later werd gespeeld. Voor elke dag dat een speler bij zijn nationale team zit op het EK, krijgt de betreffende club een vergoeding. Naar schatting ligt dat bedrag dit EK op 8.800 euro per dag voor categorie 1-clubs, waaronder alle teams uit de Eredivisie. De teller begint al tien dagen voor de eerste EK-wedstrijd van het betreffende land te lopen.

PSV, Feyenoord en Ajax

Landskampioen PSV leverde drie spelers af op het EK in Duitsland, met Jerdy Schouten (Nederland), Joey Veerman (Nederland) en Johan Bakayoko (België). Op dit moment zijn alleen de twee eerstgenoemden nog actief op het eindtoernooi. In totaal krijgt PSV een bedrag van ruim 228 duizend euro vergoed voor Bakayoko. De dagenteller van Schouten en Veerman zal op zijn vroegst op donderdag 11 juli stoppen, indien Oranje verliest van Engeland. Als Nederland de finale bereikt, kunnen de Eindhovenaren nog eens 70 duizend euro bijschrijven. Ze zijn nu in ieder geval al verzekerd van een vergoeding van zo’n 630 duizend euro voor de twee Nederlanders. Dat zorgt voor een totaal van 858 duizend euro aan EK-vergoedingen waar PSV nu al op kan rekenen.

Feyenoord zag liefst zeven spelers vertrekken naar het EK. Het gaat om Justin Bijlow (Nederland), Lutsharel Geertruida (Nederland), Dávid Hancko (Slowakije), Leo Sauer (Slowakije), Gernot Trauner (Oostenrijk), Luka Ivanusec (Kroatië) en Ondrej Lingr (Tsjechië). Van die spelers zijn nu alleen de Nederlanders nog actief op het eindtoernooi. Doordat Slowakije en Oostenrijk wel de knock-outfase wisten te halen en Nederland dus in de halve eindstrijd staat, is Feyenoord al verzekerd van een kleine 1,7 miljoen euro. Dat bedrag kan nog oplopen als Oranje de Engelsen verschalkt.

Ajax moest vijf spelers afstaan voor het EK in Duitsland, het gaat om Steven Bergwijn (Nederland), Brian Brobbey (Nederland), Josip Sutalo (Kroatië), Borna Sosa (Kroatië) en Ahmetcan Kaplan (Turkije). Bergwijn en Brobbey zijn nog aanwezig in Duitsland, nadat zij in de kwartfinale het Turkije van Kaplan uitschakelden. Sutalo en Sosa kwamen met Kroatië de groepsfase niet door. Daarmee heeft Ajax nu bijna 1,3 miljoen euro binnen. Voor de Amsterdammers geldt daarbij hetzelfde als voor PSV en Feyenoord: weet Oranje de finale te behalen, dan komt er nog eens 70 duizend euro bij.

Mooie bedragen?

  • Echt wel
  • Valt wel mee hoor
972+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie