Depay krijgt unieke FC Barcelona-kans

Foto: Depay krijgt unieke FC Barcelona-kans

Memphis Depay zit in een droompositie. De Nederlandse aanvaller ligt nog een half jaar vast bij FC Barcelona, heeft verschillende clubs uit topcompetities achter zich aan zitten, maar trainer Xavi Hernandez was duidelijk: Depay mag niet vertrekken, ondanks een aflopend contract en dus de laatste mogelijkheid op een transfersom. Voordat Depay voor een nieuwe transfer gaat spelen, krijgt hij nog één (unieke) FC Barcelona-kans.

Memphis Depay kreeg deze week een belofte van FC Barcelona-trainer Xavi. De Spanjaard stelde op de persconferentie dat er een rustige transferwinter aan zat te komen. Nieuwe spelers aantrekken lijkt niet alleen door de salarisrestricties van La Liga en Financial Fair Play een utopie. Xavi verwachtte dat niemand zou vertrekken. Ook Memphis niet, die “net als alle andere spelers” zijn minuten zal gaan maken in de komende maanden.

Memphis Depay en de zoektocht naar speeltijd

Voor Depay is dat ogenschijnlijk om zich in de kijker te spelen bij een nieuwe club. De sportieve plannen van voorzitter Joan Laporta spraken in de zomer boekdelen, maar het realisme van de situatie van de Catalaanse club zorgt mogelijk voor een andere route. De rekening van aanwinsten zoals Raphinha (58 miljoen euro), Jules Koundé (50 miljoen euro) en Robert Lewandowski (45 miljoen euro) werden niet betaald van de 35 miljoen euro die er binnengehaald werden met transfers. De salarissen van transfervrije en ‘gearriveerde spelers’ zoals Franck Kessié, Andreas Christensen, Marcos Alonso, Hector Bellerin ook niet.

Daar zorgden onder andere de verkoop van tv-rechten, aandelen van de media-afdeling van de club en andere transacties met investeringsmaatschappijen voor. Daardoor kon Barcelona, zonder dat de lopende schulden groter werden, alsnog flink investeren in de spelersgroep. Op de lange termijn, die al volgend seizoen begint, zorgt dat voor een probleem dat Xavi nu al probeert te tackelen.

De trainer van FC Barcelona heeft naast Lewandowski één spits beschikbaar: Memphis Depay. De Nederlander speelde niet veel onder Xavi, maar de trainer lijkt zich ook te beseffen dat de alternatieven niet van het niveau Memphis zijn. Dat er aan het begin van het seizoen weer nieuwe sponsorinkomsten op de rekening worden bijgeschreven, betekent niet dat Barcelona de luxe heeft om veel geld uit te geven aan een tweede spits. Nu niet, maar datzelfde geldt voor volgend seizoen.

Financiële situatie van FC Barcelona

Dat biedt Memphis niet alleen op basis van de uitspraken van Xavi perspectief voor een langer verblijf bij FC Barcelona. Daar komt het, net als tijdens de onderhandelingen tijdens de Koeman-periode waarin Depay in Catalonië tekende, opnieuw aan op de voorkeur van Depay. Op basis van de geruchtenmolen lijkt de clubleiding van Barcelona daarin op een andere lijn te zitten dan Xavi en de aanvaller zelf.

Laporta had het liefste in de zomer al afscheid genomen van Depay. Juventus wilde ook wel aan die wens meewerken. Barcelona wilde de Nederlander “transfervrij” laten vertrekken. Op papier betaalde Juventus geen transfersom, maar Barcelona hoefde de openstaande miljoenenrekening van de (mis)koop van Miralem Pjanic niet meer over te maken.

Met andere woorden: de club bespaarde in dat geval dubbel. Depay kwam er volgens diverse media niet uit met Juventus, naar het schijnt wegens salariseisen. Dat de Nederlander op een of andere manier gecompenseerd wilde worden voor zijn (achterstallige) en bij een transfer niet-uitbetaalde salaris bij Barcelona, is meer dan logisch. Helemaal als je er vanuit gaat dat spelers als Depay op het veld zich overgeeft aan zijn intuïtie, maar in zijn carrièreplanning met de bedachtzaamheid van ploegmaat Sergio Busquets ‘speelt’. En als de flitsende acties, enorme merken (lees: clubs) en rollende camera’s even niet van toepassing zijn, is er eigenlijk geen betere plek voor Depay dan Camp Nou – en dat beseft de Oranje-ster zich al vanaf het moment dat hij “transfervrij” mocht vertrekken.

Juventus, Tottenham Hotspur, Manchester United, AS Roma… Dat is, met alle respect, geen Olympique Lyon. Clubs waar een speler als Memphis niet alleen meer kan spelen dan bij Barcelona, maar waarschijnlijk ook meer euro’s op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven. Maar de bling-bling van zijn Instagram-pagina leidt een beetje af van de keuze die de Nederlander maakte door bij Barcelona te tekenen: hij zei destijds al ‘nee’ tegen veel dikkere contracten dan zijn huidige en op basis van de berichtgevingen rondom onderhandelingen met andere clubs, wil Depay Barcelona ook niet zomaar verruilen.

Sportieve situatie van FC Barcelona

De uitspraken Xavi laten een ander geluid horen dan de positie waarin Laporta Depay lijkt te willen plaatsen. Daar komen de twee verschillende belangen van de trainer en de voorzitter om de hoek kijken. Dat Laporta geld wil verdienen om grotere spelers naar de club te halen, was al bij zijn aanstelling duidelijk. Dat Xavi vooral oog heeft voor het sportieve aspect, kan ervoor zorgen dat Depay ook na dit seizoen ‘gewoon’ in het Camp Nou-stadion speelt.

Er is immers geen concurrentie voor Memphis. De spitsen in de jeugd van de club zijn geen notoire doelpuntenmakers. Ferran Jutlà, de spits die vorig seizoen nog een aantal keer indruk wist te maken in de spits, speelt inmiddels bij Club Brugge. Laporta kan Depay dus wel willen verkopen, daarmee bezorgt de voorzitter zijn trainer een enorm probleem: een spits met de kwaliteiten van Memphis kost tientallen miljoenen die Barcelona niet heeft en heeft waarschijnlijk ook een hoger salaris dan onze landgenoot.  

Daarnaast moet je ook maar een nieuwe spits vinden die het prima vindt om tweede viool te spelen. Laporta heeft Xavi de ‘verplichting’ opgelegd om de komende jaren met Lewandowski als eerste spits te spelen. De Poolse doelpuntenmachine heeft nog een contract tot 2026, is dan al 34, maar lijkt nog minimaal één of twee topjaren in de benen te hebben. Dat Memphis zich voorlopig liever schikt als back-up achter Lewandowski dan een hoofdrol bij een andere club, zegt ook genoeg hoe Depay zijn eigen perspectief ziet.

Niet alleen de financiële situatie zorgt voor een unieke kans voor Memphis. Ook de sportieve situatie levert deze. Lewandowski is een grote, sterke spits, maar er zijn ook wedstrijdsituaties die om een ander type vraagt. Dat de 34-jarige spits in de loop der maanden/jaren ook minder zal kunnen spelen, lijkt onvermijdelijk met zijn leeftijd in het achterhoofd. Dat Depay een sterker aanspeelpunt is dan Ferran Torres en Ansu Fati, die in theorie ook in de spits kunnen voetballen, en in vergelijking met Lewandowski in de kleine ruimte meer bewerkstelligt, zorgt voor een zeer bruikbare optie voor Xavi.

Waar liggen de ambities van Depay?

De bal ligt in dezen dus vooral bij Depay. Niet om het voetbalcliché dat Depay zelf verantwoordelijk is voor zijn prestaties en als die goed genoeg zijn, Xavi de club geen andere keuze kan geven dan te verlengen met de Nederlander. Depay zit in de beste jaren van zijn voetballeven (28-32) en heeft, op basis van zijn prestaties in het verleden, één groot voordeel: hij hoeft niet alles te spelen om in de basis te staan bij het Nederlands elftal.

Dat neemt niet weg dat een Memphis met (wekelijks) wedstrijdritme altijd een extraatje biedt. De vraag is of een Europese elite-club buiten FC Barcelona behoefte heeft aan een spits die niet groot en sterk is en hem wekelijkse speeltijd kan bieden. Juventus komt dan automatisch weer in beeld. De Oude Dame kan internationaal echter weinig potten breken. De onafgemaakte zaken in Manchester bieden, naast Erik ten Hag als trainer, ook nog een route naar de Premier League.

Voorlopig lijkt Depay zich te richten op zijn rol als back-up voor Lewandowski. Het kan altijd een verkooptruc zijn van Barcelona – spelers die niet mogen vertrekken zijn meer waard dan spelers met een te-koop-bord om hun nek – maar gezien de bezetting in de spitspositie en de financiële situatie van Barcelona lijkt het daar niet op. Als Barcelona kiest om na Pierre-Emerick Aubameyang (Chelsea)  ook Depay laat vertrekken, zal er hoe dan ook een vervanger moeten komen. Het grootste, en dit seizoen unieke, geluk voor Memphis is: dat is volgend seizoen ook zo.

Dan zijn er alleen geen aandelenpaketten en andere zaken meer te verkopen zonder dat de lange-termijn-omzet van de club keldert en de problemen die nu worden opgevangen door salarisoffers en andere creatieve oplossingen betekent dat de club op basis van de omzet al die topsalarissen niet meer kan veroorloven. Daarom speelt Memphis de komende maanden in eerste instantie voor zijn uitgangspositie in de contractonderhandelingen met FC Barcelona dan voor een transfer naar een andere club.  

Waar speelt Memphis voor de komende maanden?

  • Transfer naar andere club
  • Contractverlenging bij FC Barcelona
275+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
18+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
26+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
10+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
80+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
54+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
143+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
233+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
770+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
270+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
57+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
96+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
115+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
272+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
213+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
140+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
216+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
247+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
478+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
33+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
25+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie