De Klassieker verpest door Ajax-supporters: dit gebeurde er allemaal

Foto: De Klassieker verpest door Ajax-supporters: dit gebeurde er allemaal

De Klassieker is deze zondag nooit tot het einde gekomen. Een grote groep Ajax-supporters was zo klaar met de wanvertoning (Feyenoord stond met 3-0 voor) dat ze de wedstrijd saboteerde met vuurwerk. Gestaakt en zeker klaar voor vandaag. Wat gebeurde er allemaal?

Verslag De Klassieker Ajax – Feyenoord (0-3)

Ajax begon nog goed aan De Klassieker. De Amsterdammers gingen er vol op en probeerden Feyenoord onder druk te zetten. Dat lukte aardig want de Rotterdammers kwamen er vaak niet uit. Tot Ajax-gevaar leidde het echter ook niet. De eerste de beste kans van de wedstrijd was juist voor Feyenoord en gelijk raak.

De mannen van Slot slaagden er eindelijk in om de bal een beetje rond te spelen. Ajax liet wat ruimte en de Feyenoord-defensie vond de in de bal lopende Santiago Giménez. De Mexicaanse spits tikte de bal goed de hoek in en Quinten Timber bleek opeens veel snelheid te hebben. Of was Ajax-rechtback Anton Gaaei zo sloom? In ieder geval troefde de Feyenoord-middenvelder zijn tegenstander af en kon de bal eenvoudig doorspelen naar de toegesnelde Giménez. Verwoestend haalde de Mexicaan uit: 1-0 voor Feyenoord.

Even stil in ArenA, maar Ajax richt zich op

Het was even stil in de Johan Cruijff ArenA, maar daarna was het toch echt de beurt aan Ajax. Steven Berghuis kwam goed naar binnen en haalde met zijn uitstekende linkerbeen uit. Timon Wellenreuther stond goed opgesteld en ook het stuitje zorgde niet voor problemen bij de Duitse Feyenoord-goalie. Daar hield het niet op. Ajax kreeg meer kansen en als Brian Brobbey iets beter had opgelet had het gelijk gestaan. De goed spelende Carlos Forbs speelde Mats Wieffer uit en schoot voorlangs, de inglijdende Brobbey was te laat.

Weer uit het niets stond er 0-2 op het scorebord. Niet omdat de bediener per ongeluk op de plus had gedrukt, maar omdat Gaaei gruwelijk in de fout ging. Hij leverde de bal zo in bij Giménez, al moet gezegd worden dat Josip Sutalo ook stond te slapen. Jorrel Hato stond wel goed opgesteld, maar werd kinderlijk eenvoudig door de Mexicaan uitgespeeld en ook Jay Gorter was kansloos op de toch op het oog houdbare bal van Giménez.

Feyenoord was bezig om Ajax in eigen huis te vernederen.

Eerste keer soort van staking door bekertje bier

Daarna lag de wedstrijd zeker 7 minuten stil. Een gefrustreerde Ajax-supporter had een plastic bekertje bier het veld opgegooid. De protocollen schrijven voor dat die gooiende fan dan eerst opgespeurd en verwijderd moet worden. Wie dacht dat na die lange pauze het spelbeeld zou veranderen had het mis. Steijn greep in door Gaaei naar de kant te halen en Devyne Rensch te brengen. Daarmee was de defensieve Ajax-orde niet hersteld. In een Feyenoord-counter waren er nog maar twee Ajacieden over tegenover vijf Feyenoorders. Giménez legde af op de instormende Igor Paixão: kuch, 3-0 met nog een uur te spelen.

En ja, dan saboteer je als Ajax-fan de wedstrijd. We hadden al de bekergooier, maar met vuurwerk weet je dat de wedstrijd gelijk gestaakt wordt en de Ajax-supporters op de tribunes konden het niet meer aan zien. Dus stak een grote groep vuurwerk af en dirigeerde scheidsrechter Serdar Gözübüyük de elftallen naar de kleedkamers. Na een kwartiertje afkoelen speelden ze nog tien minuten. Ajax kreeg een paar kansjes, maar de grootste waren voor Feyenoord. Paixão en Minteh zagen Gorter echter goed redding brengen.

Feyenoord pakt het weer op, maar Ajax-supporters zijn er klaar mee

Na het striemende fluitconcert en weer een kwartiertje rusten ging De Klassieker verder. Vanuit Ajax kabbelde het door. De spelers hoopten dat Feyenoord het rustig aan zou gaan doen om een nog grotere afstraffing te voorkomen. De Feyenoorders gingen daarentegen nog even aanzetten. Minteh had er bijvoorbeeld nog zin in. Voordat Feyenoord nog een doelpuntje kon maken grepen de Ajax-supporters al in. Ze gooiden vuurwerkfakkels het veld op en wisten toen al genoeg: opdracht geslaagd. Want zij wisten ook dat scheidsrechter Gözübüyük nu niet anders kon dan staken en dat de beslissing dan zal zijn: einde wedstrijd, einde Klassieker.

En zo geschiedde. Feyenoord gaat naar huis en alle Ajax-supporters ook. Ondertussen braken relletjes uit tussen de verschillende Ajax-fans. Buiten het stadion moest de ME ingrijpen. Een triest einde van een zo bijzondere Klassieker. Feyenoord beter, Ajax blundert, Feyenoord op weg naar een monsterscore, Ajax dat de afgrond instortte. En toen besloten Ajax-fans het nog wat erger te maken…

Begrijp jij die vuurwerkgooiende Ajacieden?

  • Ja logische actie bij zo'n wedstrijd
  • Nee, schandalig dit!
275+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:28
17+
Boscagli waarschuwt PSV voor ‘twee gezichten’
14:17
16+
“Van Dijk is de beste verdediger ter wereld”
14:00
165+
Feyenoord-directeur ontsloeg Ajax-trainer Van ’t Schip in Mexico
13:54
21+
Vertonghen bang: “Dan gaan we eindigen zoals in Nederland”
13:36
37+
‘Barcelona wil speler van 80 miljoen euro contracteren’
13:11
65+
Onana gefileerd: “Grootste teleurstelling”
12:52
194+
Slot ziet groot pijnpunt bij Feyenoord
12:39
39+
Clubs zijn klaar met rellen: geen uitsupporters meer bij derby
12:38
0+
Schok door België: international neergeschoten
12:15
94+
‘Oranje-international moet Ten Hag helpen’
12:00
107+
Ten Hag bereikt in Manchester nieuw dieptepunt
11:45
50+
‘Juventus aast op prijzige Oranje-international’
11:30
116+
Ten Hag kreeg negatief United-advies: “Iedereen zei tegen mij…”
11:15
413+
Slot doet boekje open over winterse transferplannen Feyenoord
10:59
136+
Feyenoord-publiek verwend: “Je mag fluiten, maar…”
10:44
226+
Bergkamp spreekt zich uit over Ajax-sollicitatie
10:29
144+
Driessen kraakt voormalig Ajax-topman: “In zes maanden…”
10:14
170+
‘Anderlecht klopt aan voor Ajax-talent’
10:00
88+
Hoe Cruijff en Van ’t Schip Mexico op z’n kop zetten met de Hollandse School
09:55
24+
Loting Copa América: topfavorieten loten gunstig
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie