Het geheime wapen van Spanje: Catalaans Masia-exponent vlamt dankzij Kroos

Foto: Het geheime wapen van Spanje: Catalaans Masia-exponent vlamt dankzij Kroos

Toni Kroos heeft Spanje misschien wel een gunst gedaan in de kwartfinale van het EK tussen de Spanjaarden en Duitsland (2-1 na verlenging). De afscheidnemende Duitse middenvelder trapte zijn frustraties stuk op FC Barcelona-spelers Lamine Yamal en Pedri. Voor die laatste betekende dat einde EK. Zijn vervanger ontpopte zich (al langer) als het nieuwe (geheime) wapen van Spanje. Ook een exponent van La Masia: Dani Olmo.

Inside: Spaanse bondscoach Luis de la Fuente ziet Dani Olmo als sleutelfiguur

In aanloop naar de kwartfinale tegen Duitsland ging het in de Spaanse kranten al over Dani Olmo. Op het EK was hij tot aan Duitsland goed voor een assist als basisspeler tegen Albanië (1-0) en voor een doelpunt als invaller in de achtste finale tegen Georgië (4-1). Maar meer nog was hij de speler met een bijzondere voetballoopbaan die nu in Duitsland bij RB Leipzig speelt. Een pikant affiche dus voor hem en zijn woorden gaven al zijn brandende ambitie en opofferingsgezindheid voor deze wedstrijd aan. “Ik ben klaar om te schitteren en wij gaan winnen. Dan ga ik mijn haar verven in welke kleur ook. Heeft iemand tips?”

Met deze woorden in MARCA moet je je dus niet verbazen dat we straks een rood geverfde Dani Olmo zien. Dat heeft de aanvallende middenvelder helemaal niet nodig. Hij veroverde de Spaanse harten met een sterke goal en dito assist tegen Duitsland (2-1). Bovendien valt hij nog meer op door zijn voetbalspel en inzicht. Daniel Olmo Carvajal (geen familie van, deze Carvajal is Catalaans) heeft namelijk de gave om altijd op de juiste positie te staan. “Ik heb van mijn vader geleerd hoe ik het spel moet lezen”, zei hij eerder daarover in een interview met El País.

Toptalent Dani Olmo shokkeert FC Barcelona met vertrek naar Dinamo Zagreb

De echte voetbalvolger kent Dani Olmo natuurlijk al langer. Hij is namelijk geboren in het Catalaanse Terrassa en begon al op jonge leeftijd bij de tweede club uit Barcelona: Espanyol. Een zeer kort verblijf, want de grote FC scoutte hem al snel en stalde Olmo in La Masia. In het beroemde opleidingsinstituut ontpopte de tacticus en technicus met een zeer fraaie traptechniek als een van de grootste talenten. In zo’n beetje elk jeugdteam van FC Barcelona was hij de grote man en aanvoerder. Een grote toekomst bij FC Barcelona wachtte op hem, maar op 16-jarige leeftijd nam hij een schokkende beslissing. De middenvelder zag geen heil om langer in Barcelona te blijven met het gestroomlijnde middenveld bestaande uit Andrés Iniesta, Xavi en Sergio Busquets. Een andere beroemde jeugdopleiding, die van Dinamo Zagreb, greep zijn kans en haalde Olmo naar Kroatië.

Op 16-jarige leeftijd debuteerde Olmo bij de roemruchte club uit Zagreb. Twee jaar later had hij zich ontwikkeld tot onbetwiste bassispeler. Na 124 wedstrijden, 34 doelpunten en 28 assists sloeg RB Leipzig toe in de winter van 2020. De destijds altijd nog pas 21-jarige Olmo werd ingelijfd voor een kleine 30 miljoen euro. Bij Leipzig staat hij inmiddels op 148 duels: 29 goals, 34 assists. Zijn marktwaarde is op dit moment ruim boven de 50 miljoen euro en zal waarschijnlijk na dit EK nog een vlucht omhoog nemen. Olmo gaf in verschillende interviews aan blij te zijn in Leipzig, maar, en daar was die grote maar, open te staan voor een nieuwe club. Het vervelende voor hem is dat hij hoogstwaarschijnlijk onbetaalbaar is voor zijn FC Barcelona.

Dani Olmo, de nummer 10 van Spanje en beoogd sleutelspeler van de bondscoach.

Dani Olmo heeft innige band met bondscoach Luis de la Fuente

Luis de la Fuente kent Olmo goed. Hij haalde hem namelijk als bondscoach van het Onder 21-elftal bij de selectie. Of je nou in Zagreb speelt of in Barcelona, dat maakt voor de aimabele bondsheer niet uit. Sindsdien hebben trainer en Olmo een uitstekende band. De middenvelder met zeer goede manieren, kwam op zijn eerste dag aan in pak “Maar wel zonder das”, aldus Olmo met een knipoog. Ondanks dat hij Catalaans is heeft hij een heel goed gevoel bij Spanje. Het klikte ook met zijn medespelers en dat uitte zich in 6 doelpunten in het beloftenteam en later 10 doelpunten voor het A-elftal van Spanje. En dat in 37 interlands. Weer met De La Fuente als de bondscoach. “Ik luister altijd naar El Mister. Als hij mij nodig heeft sta ik er.”

Zo zagen we op het EK in zijn sterke invalbeurten. Dani Olmo kwam in aanloop naar het EK net terug van een spierblessure en daar baalde de bondscoach van. Hij had namelijk een sleutelrol in gedachte voor zijn oude pupil. Met spelers als Rodri en Fábian Ruiz achter zich zou hij de ideale aanvallende spil zijn. Wat Olmo een extra streepje geeft is zijn uitstekende timing en het lezen van wedstrijden. Hij weet precies in welke ruimte hij moet opduiken. Daarom wordt hij ook vaak als dynamische buitenspeler gebruikt. Dan weer duikt hij op links op, om in een flits weer aan de rechterkant te zijn. Zijn passing en traptechniek is dusdanig ontwikkeld inmiddels dat hij ook de perfecte aanvulling is voor de snelle counter via buitenspelers Yamal en Nico Williams.

Spanje mist Pedri al niet meer

Toch kreeg Pedri de voorkeur, niet in de laatste plaats omdat Olmo nog niet helemaal honderd procent was en De La Fuente de energie van Olmo beter als invaller kan gebruiken dan basisspeler. De schop van Kroos veranderde alles. Olmo kwam snel in de ploeg tegen Duitsland en was de schakel tussen middenveld en aanval. Ook weet hij de ruimtes zo in te duiken dat hij dodelijk effectief is. Waar Pedri meer van de (steek)passjes is, zien we Olmo meer als gatentrekker en afmaker. Niet voor niets dat het in Spanje nu vooral gaat over hoe geweldig La Selección in elkaar zit, dan het ontbreken van Pedri.

Er zijn nog meer gebreken die Olmo kan oplossen. Hij schuwt het vuile werk ook niet en helpt zijn andere middenvelders en verdedigers regelmatig. Achterin en ook nog in de combinatie met spits Álvaro Morata verdoezelt Olmo meer gebreken dan Pedri op dit moment aan kan. Een geluk bij een ongeluk dus.

Dani Olmo kan alsnog in voetsporen treden van Xavi, Iniesta en Busquets

De la Fuente wrijft in zijn handen. Voor de EK-finale moet weer alles op zijn plek vallen. Dat gebeurde tegen Duitsland al door een gefrustreerde Kroos, nu is het de beurt voor Olmo en ook voor de bondscoach om alles in elkaar te laten passen. De lijm met Olmo is gevonden. De basis staat, zo zagen we ook tegen Frankrijk. De Catalaanse middenvelder is er klaar voor. Zo kan hij alsnog in die geweldige voetsporen treden van Xavi, Iniesta en Busquets.

Gaat Dani Olmo ook vlammen tegen Engeland?

  • Ja, echte klassespeler
  • Nee, dat niet
107+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:31
9+
‘Groot risico voor PSV’
10:13
11+
Afbreukrisico voor Priske? “Boel niet op zijn kop zetten”
09:58
75+
Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in voorrondes Europa League of Conference League
09:44
103+
Te Kloese dropt transferbommetje: “Half Rotterdam van slag”
09:25
73+
Champions League-loting FC Twente: mogelijke tegenstanders en waar is de loting te zien?
09:12
118+
‘Barcelona meldt zich voor EK-supertrio’
08:55
156+
‘Opvallende Farioli-verrassing voor Ajacied’
08:40
165+
Ajax gewaarschuwd: “Schrijf ons maar af…”
08:25
22+
‘Voormalig WK-topscorer op weg naar LaLiga’
08:10
440+
‘PSV-exit door Luuk de Jong’
23:50
0+
Voorspelling FC Lugano – Fenerbahçe: Turkse overwinning
23:50
15+
Voorbeschouwing FC Lugano – Fenerbahçe: Wie zet stap richting de Champions League?
23:47
1023+
Bayern heeft slecht nieuws voor Xavi Simons
23:38
165+
Driessen doet belofte: “Maar ik denk toch Feyenoord – Willem II”
23:26
47+
‘Premier League voor Real Madrid-doelman’
23:13
62+
‘Como slaat opnieuw grote slag met Varane’
23:06
114+
Younes kijkt in de spiegel: “Moet mezelf de schuld geven”
22:55
80+
‘Howe bondscoach Engeland, Newcastle ziet opvolger’
22:47
217+
Van den Brom: “Dan gaan we een flesje opentrekken”
22:33
2106+
‘Frenkie de Jong troeft Kylian Mbappé af’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie