Cultheld Henk de Jong stelt Cambuur voor dilemma

Foto: Cultheld Henk de Jong stelt Cambuur voor dilemma

Hij is een soort van heilige bij SC Cambuur in Leeuwarden, gaf de club als hoofdtrainer medio 2021 het kampioenschap en bijbehorende promotie naar de Eredivisie: Henk de Jong. Daarna werd hij ziek, keerde weer terug, maar zijn lichamelijke gesteldheid liet werken toch niet toe. Vanaf september wil hij nu alsnog weer aan de slag als hoofdtrainer. Er is alleen één grote maar: de Friezen hebben met Sjors Ultee al een trainer in de geleden. Wat nu?

Hoelang mag Sjors Ultee op zijn post blijven zitten totdat Henk de Jong hem bij Cambuur weer opvolgt?

Ambassadeur. Die functie vervult de 58-jarige Henk de Jong inmiddels voor Cambuur. De club uitdragen naar buiten toe als soort van gezicht, hier en daar wat helpen met commerciële activiteiten. Het uit Drachten afkomstige voetbaldier staat nog één seizoen onder contract bij de club uit Leeuwarden, hij lichtte immers zelf de eenzijdige optie, die afgelopen seizoen kansloos uit de Eredivisie degradeerde.

Werken op de achtergrond. Dus niét op het veld staan, niet Cambuur vertegenwoordigen als hoofdverantwoordelijke in de media en zeker ook niet langs de lijn in de dug-out bij wedstrijden van de Friezen. Dat kán ook niet, want Cambuur heeft immers al sinds enige tijd een hoofdtrainer – na het noodgedwongen vertrek van juist Henk de Jong in oktober vorig jaar – in de persoon van Sjors Ultee.

Mislukte missie

Laatstgenoemde werd vorig seizoen door de Cambuur-top binnengehaald om als hoofdtrainer handhaving te bewerkstelligen, maar die missie mislukte zoals gezegd faliekant. De Friese club pakte onder het bewind van Ultee abominabel weinig punten en kukelde als rode lantaarndrager richting KKD.

Ondertussen zong de naam van Henk de Jong, herstellende van een ziekte met bijbehorende operatie, immer en altijd rond onder de fans. De fans wisten dat een terugkeer van de cultheld en succestrainer uit het verleden op dat moment simpelweg gedurende enige tijd niet mogelijk was, maar de supporters staken hun adoratie voor De Jong toch niet onder stoelen of banken.

Geest van Henk

Iets wat Ultee niet al te prettig zal hebben gevonden, al heeft de voormalig hoofdtrainer van Fortuna Sittard dit nooit hardop uitgesproken. De geest van zijn illustere voorganger bleef immers rondwaren in het stadion van Cambuur, dat overigens over niet al te lange tijd zal worden vervangen door een gloednieuw onderkomen elders in Leeuwarden.

Henk de Jong was zoals gezegd de laatste tijd alweer enigszins actief voor Cambuur als adviseur, wat de roep over een eventuele terugkeer op de trainersbank weer enigszins aanwakkerde. Zeer onlangs maakte de hoofdtrainer prompt ook nog bekend in een Friese podcast dat hij vanaf september dit jaar weer als hoofdtrainer aan de slag wil.

Waarmee Cambuur dan, kort na het begin van de competitie in de Keuken Kampioen Divisie, plots over twee hoofdtrainers beschikt. Dat is opmerkelijk. De clubleiding liet na de bekendmaking van Henk de Jong snel weten “niet op de zaken te willen vooruitlopen”. “Sjors Ultee is onze hoofdtrainer, en daar gaan we het mee doen.”

Positie van Sjors Ultee ondermijnd?

Deze woorden van de Cambuur-top kwamen niet geheel onverwacht, maar aan de andere kant waren ze ook niet bijster sterk. Waarom zei men niet dat een terugkeer van Henk de Jong als hoofdtrainer bij Cambuur absoluut geen optie was? Daarmee hadden de beleidsbepalers de positie van Ultee alleen maar kunnen verstevigen.

Door dit echter niét te doen blijft de naam van Henk de Jong en een comeback rondzingen bij de club uit het hoge noorden. Mocht de start half augustus in de KKD ondanks alle ambities niet goed zijn, dan zou Ultee daar zomaar nóg meer last van kunnen krijgen. Het lijkt er overigens sterk op dat men zich dat bij Cambuur zelf goed realiseert.

Of wil men gewoon dat De Jong zo snel als mogelijk terugkeert op zijn post om de club weer terug te kunnen brengen naar de Eredivisie?

Moet Cambuur Henk de Jong weer terughalen als hoofdtrainer?

  • Ja
  • Nee
1524+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie