‘Chelsea gebruikt maas in FFP-wet’

Foto: ‘Chelsea gebruikt maas in FFP-wet’

Chelsea blijft met geld strooien op de transfermarkt. De Londenaren gaven dit seizoen al dik vierhonderd miljoen euro (!) uit aan transfersommen – en dan moeten de salarissen, tekenpremies en zaakwaarnemerscommissies óók nog betaald worden.

Tegenover die enorme transferuitgaven staan ‘slechts’ 56 miljoen euro aan transferinkomsten. De Londenaren hebben sinds het aantreden van Todd Boehly waait er een nieuwe wind bij Chelsea, helemaal als het gaat om spelerscontracten.

Dat heeft te maken met de manier waarop Financial Fair Play werkt. Om de kosten voor Chelsea zo laag mogelijk te houden, zorgt de club ervoor dat het een transferbedrag over meerdere jaren kan uitspreiden. Bij een vijfjarig contract, kan dat over vijf jaar. Tekent een speler langer, dan is die periode ook langer.

Financial Fair Play omzeilen doe je zo…

Noni Madueke tekende bijvoorbeeld een contract tot aan de zomer van 2030, Mudryk verbond zich voor 8,5 seizoen aan de Londenaren. Daardoor heeft de club niet alleen meer ruimte om de spelers ‘af te schrijven’, bovenop betaalafspraken met de verkopende club over de termijnen waarin het transferbedrag wordt overgemaakt.

Er kleeft echter wel een groot risico aan dit beleid: de grote investering aan de voorkant (transfersom) wordt zo in kleine stukken gehakt. Op het moment dat een speler zoals Madueke veel geblesseerd is, om een andere reden niet doorbreekt en veel waarde verliest, zit een club met een langdurig contract én een langdurige betaling.

Chelsea wint van Fulham

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Is dit een goed beleid?

  • Nee
  • Ja
231+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie