Centimeterwerk voorkomt nederlaag AZ, Jesper Karlsson schlemiel

Lange tijd leek AZ vandaag tegen een nederlaag aan te gaan lopen, in eigen huis tegen sc Heerenveen. In de slotfase werd het echter nog 1-1, ondanks een gemiste penalty door Jesper Karlsson en juist dankzij een VAR-ingreep.

Gemiste penalty, VAR-doelpunt en gelijkspel bij AZ versus Heerenveen

Heerenveen kwam in het AFAS Stadion erg snel op voorsprong: dankzij goed voorbereidend werd van de wederom uitblinkende Osame Sahraoui kon Sydney van Hooijdonk, die afgelopen midweek ook al zijn eerste maakte voor Jong Oranje, de 0-1 tegen de touwen werken. De eerste helft werd niet veel later echter volkomen ontsierd door toedoen van de meegereisde Heerenveen-fans: nadat er vuurwerk vanuit het uitvak op het veld werd gegooid, legde scheidsrechter Jochem Kamphuis de wedstrijd tijdelijk stil.

Een minuut of vijf later kon er door gevoetbald worden. En waar Heerenveen voor de onderbreking aardig de controle had, was het die daarna volledig kwijt. Het wachten leek op de gelijkmaker, maar Xavier Mous deed Andries Noppert vandaag vergeten met enkele bijzonder fraaie reddingen.

Mous keert zelf weggegeven penalty

Met 51 minuten spelen op de klok leek Mous alsnog de schlemiel te gaan worden: een oerdomme overtreding op Sven Mijnans kostte hem een strafschop. Maar de sluitpost maakte zijn fout goed door de penalty van de bijzonder ongelukkig spelende Karlsson te keren. Daarna begon AZ een slotoffensief met onder meer invallers Mayckel Lahdo en Mexx Meerdink binnen de lijnen: laatstgenoemde deed het uiteindelijk. Zijn schot leek door Milan van Ewijk via de lat van de doellijn weg te worden gehaald, maar de VAR greep in omdat camerabeelden lieten zien dat het speeltuig toch nét over de lijn was: 1-1.

En daar bleef het ook bij, waardoor AZ aan concurrenten PSV, Ajax en FC Twente een uitgelezen mogelijkheid biedt om een grote slag te slaan op de ranglijst.

Scoreverloop: 0-1 (06′) Sydney van Hooijdonk, 1-1 (78′) Mexx Meerdink