Celstraffen geëist door justitie na rellen FC Twente – Hammarby

Foto: Celstraffen geëist door justitie na rellen FC Twente – Hammarby

Een jaar geleden ging het in Enschede flink mis op de tribune tijdens het voorronde Conference League-duel tussen FC Twente en het Zweedse Hammarby IF. De dagen voorafgaand aan de wedstrijd was er al veel te doen om het wel en wee van beide supportersgroepen, maar direct na de wedstrijd ging het pas echt mis. Justitie is voornemens om de gewelddadige supporters flink aan te pakken.

Openbaar Ministerie eist maandenlange celstraffen tegen relschoppers

Op 27 juli 2023 ging het helemaal mis in Enschede tussen supporters van FC Twente en Hammarby IF (1-0). Direct na het eindsignaal trok een grote groep FC Twente supporters van de fanatieke zijde richting de hoofdtribune waar zo’n 50 tot 100 Hammarby fans zaten. Voornamelijk sponsoren, businessclubleden, familie en vrienden. De ‘hooligans’ van Twente konden zonder enig probleem die kant op, daar de poort tussen Vak P en de hoofdtribune open stond. Vergezeld door vrienden van Schalke 04 gingen zij de Zweden te lijf. Wat volgde was een misselijkmakend schouwspel. De politie was nergens te bekennen en kwam na tien minuten pas polshoogte nemen. Na de rellen op de hoofdtribune trokken de relschoppers richting het uitvak om daar amok te maken.

Twintig relschoppers voor het gerecht

In totaal staan vandaag en morgen twintig relschoppers voor de politierechter. De NOS kwam met de volgende informatie: ‘De twintig verdachten werden op camera herkend en worden verdacht van openbare geweldpleging in vereniging. Ze zijn tussen de 19 en 43 oud en komen uit Enschede, Hengelo, Almelo en Denekamp. FC Twente legde de verdachten vlak na de rellen al een stadionverbod op. Het OM wil dat ze drie tot vierenhalve maand de cel in gaan en allemaal een gebiedsverbod van vijf jaar krijgen.’

De officier van justitie liet het volgende weten: “Kinderen moeten gewoon naar de voetbal kunnen, zonder last te hebben van stomdronken voetbalhooligans. Er is een zero-tolerance beleid bij voetbalrellen. Maar de hooligans leren het niet. Ik zag een vader met zijn dochtertje staan. Een schattig meisje van een jaar of twee.” Normaal gesproken doet een politierechter dezelfde dag nog uitspraak. In dit geval wil de rechter de dossiers van alle verdachten tegelijkertijd beoordelen. Volgende week dinsdag volgt het vonnis.

Ook de politie heeft flink steken laten vallen

  • Eens
  • Oneens
69+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie