Cambuur moet nieuwe trainer aanstellen voor wederopstanding

Foto: Cambuur moet nieuwe trainer aanstellen voor wederopstanding

Cambuur bungelde al enige tijd aan het dunne koord richting Eredivisie en na de thuisnederlaag tegen FC Utrecht was de verwachte degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie definitief. In Friesland zal er alles aan gelegen zijn om een snelle terugkeer naar de Eredivisie te gaan bewerkstelligen na het huidige dramaseizoen. Is huidige hoofdtrainer Sjors Ultee daar wel de geschikte persoon voor? Het antwoord is: nee.

Ultee werd in de winter van vorig jaar gepresenteerd als de man die het op dat moment al slecht presterende Cambuur weer terug op de rails moest zien te krijgen. De voormalig trainer van Fortuna Sittard, waar hij eerder op straat was gezet maar ook handhaving op het hoogste niveau had weten te realiseren, moest dat laatste kunstje ook in Leeuwarden zien te flikken. De dertiger zette zijn krabbel onder een contract voor anderhalf seizoen.

Bekerdebacle

De inkt hiervan was goed en wel droog of Cambuur moest in de KNVB Beker op bezoek voor de confrontatie met topamateurclub De Treffers uit Groesbeek. Ultee stond in Gelderland na het laatste fluitsignaal met het schaamrood op de kaken langs de lijn, want zijn ploeg had met 1-0 het onderspit moeten delven. Een gênante wanvertoning was dit geweest. Maar de nieuwbakken trainer van de Friezen was nog maar net aan zijn job in het noorden begonnen, dus op dat moment had hij nog alle krediet.

Naarmate de competitie daarna echter vorderde, bleek echter dat de Ultee-formatie veel te vaak aan het kortste eind trok. Onder zijn leiding werd er maar twee keer gewonnen, uit bij FC Groningen en thuis tegen Go Ahead Eagles, waardoor Cambuur nimmer echt aanspraak kon maken op een langer verblijf in de Eredivisie. In een soort van paniek werden er nog wat versterkingen binnengehaald met Mimoun Mahi, Navarone Foor en Bjørn Johnsen.

Maar ook dit drietal wist, ondanks al hun ervaring het tij niet te keren. Bij de geel-blauwen moest de fanatieke aanhang met afgrijzen zien dat er volgend seizoen hoe dan ook KKD-voetbal door hun team gespeeld zal gaan worden. Zoals gezegd was dat in eigen huis na de eclatante verliespartij tegen FC Utrecht een feit. Sjors Ultee noemde het na afloop “logisch” dat hij de schuld kreeg van de degradatie.

Ik knikte met hem mee. Wat een prima zelfreflectie, vond ik. Maar ik was te snel want Ultee bleek nog niet klaar te zijn met zijn eigen conclusie, want hij voegde nog toe: “De problemen spelen hier al anderhalf jaar en ik ben hier vijf maanden. Mij dan de schuld geven van de teloorgang wil zeggen dat je weinig nadenkt.” Ik dacht na deze woorden echter juist wél na: Sjors Ultee had een klein half jaar de tijd gehad om Cambuur in de Eredivisie te houden.

Dát was zijn verantwoordelijkheid als hoofdtrainer, zijn hoofddoel, en daarin heeft hij nu schromelijk gefaald. Zo is het, en niet anders. Dat Ultee er dan nog allerhande dingen bij wil halen over de tijd vóórdat hij in functie trad, kan wel zo zijn. Maar ook hij moet weten hoe het in de voetballerij werkt. Cambuur doet er beter aan om de aanstaande renovatie en wederopbouw als één van de topfavorieten voor de titel in het komende KKD-seizoen, te laten doen door een nieuwe hoofdtrainer.

Het blazoen van Sjors Ultee in Friesland heeft daarvoor teveel schade opgelopen. Met een schone lei beginnen aan de wederopstanding, moet het devies zijn in voetbalgek Leeuwarden.

Wie is een goede kandidaat voor het hoofdtrainerschap van Cambuur?

  • Frank Wormuth
  • Michael Reiziger
427+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:21
0+
Drama voor Botman: “Dat probleem heeft hij nu verergerd”
15:05
64+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
121+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
48+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
50+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
46+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
173+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
113+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
133+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
181+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
241+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
117+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
94+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
80+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
174+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
31+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
19+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
480+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
48+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
63+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie