‘Budget Bergkamp’ blijft de Schotten verbazen

Foto: ‘Budget Bergkamp’ blijft de Schotten verbazen

Kevin van Veen is in de clubkleuren van Motherwell FC bezig aan het bijzonderste seizoen uit zijn spelersloopbaan. De Nederlander scoorde vooralsnog maar liefst 18 doelpunten in de Schotse competitie, waardoor hij verantwoordelijk is voor maar liefst 42,5 procent van de competitietreffers. Op de topscorersranglijst hoeft hij uitsluitend Celtic-speler Kyogo Furuhashi met 22 treffers voor zich te dulden. Waartoe is Van Veen met zijn huidige vorm nog meer in staat?

Turbulent begin Van Veen

De 31-jarige aanvaller heeft een bijzondere spelersloopbaan achter de rug. Ooit begon hij in de jeugdopleiding van Helmond Sport, waarbij hij op zijn achttiende doorschoof naar de A-selectie. Het was duidelijk dat Van Veen het talent had om in de Keuken Kampioen Divisie, en mogelijk in de Eredivisie, te slagen, maar het gedrag van de speler zat hem een succesvolle toekomst dwars. Vanwege een ruzie met Jurgen Streppel moest hij zijn werkgever verlaten en keerde hij terug naar de amateurs, terwijl hij als stukadoor het werkveld inging.

Fijn was anders, maar Van Veen bleef zijn best doen en speelde onder meer voor Dijkse Boys, UDI ’19 en JVC Cuijk. Het had daarbij het geloof dat de clubs uit de Eerste Divisie vanzelf kwamen en dat was ook het geval. FC Oss had in 2014 namelijk interesse in hem en zo geschiedde. Bij zijn nieuwe club bleef hij niet lang, want binnen een half jaar maakte hij alweer een transfer naar Scunthorpe United: een Engelse club die op het vijfde niveau van het land uitkomt. Van Veen kwam daardoor in de onderste regionen van Engeland terecht.

Einde aan gokverslaving

Waar hij huurperiodes bij SC Cambuur en Northampton Town beleefde, werkte hij achter de schermen hard om zijn gokverslaving zo snel mogelijk vaarwel te zeggen. Na intensieve ondersteuning slaagde de voetballer erin om zijn leven op de rit te krijgen en te kunnen leven met zijn verslavingsgevoeligheid. Het kwaad was op dat moment echter al geschied, want door de vele dagen die hij in verschillende casino’s doorbracht raakte hij een hoop geld kwijt dat hij uiteindelijk nooit meer terug zou krijgen.

In gesprek met het Eindhovens Dagblad ging de centrumspits nog eens in op het dieptepunt in zijn leven, die hij het liefst zo snel mogelijk definitief vaarwel wil zeggen. Tegelijkertijd denkt hij vaak terug aan wat hij had kunnen bereiken wanneer hij alle kansen met honderd procent inzet had aangepakt. “Ik heb vaak zat met jongens gespeeld die bij topclubs in Engeland, Rangers of Celtic hebben gezeten. Zij snappen niet waarom ik nooit verder ben gekomen. Dan denk ik wel: verdomme Kevin, had er niet veel meer in gezeten?”, stelde hij.

Geweldige tijd in Schotland

Twee jaar geleden maakte Van Veen transfervrij de overstap naar Schotland, waar hij bij Motherwell FC tekende. Het was voor de aanvaller een flinke stap omhoog. Waar hij in Engeland op een laag niveau speelde, kwam hij bij zijn nieuwe club plotseling in de Scottish Premiership uit. De laatste jaren doet Motherwell in de middenmoot van het land mee en plaatst het zich regelmatig voor de play-offs, waarmee het in de laatste fase van de competitie een rol vervult in de beslissing om het kampioenschap.

Van Veen kostte Motherwell dan geen geld, maar het is wellicht wel een van de belangrijkste transfers die het de laatste jaren deed. Hij was de laatste twee jaar namelijk als geen ander in staat om zijn team aan de hand mee te nemen en voor de nodige treffers te zorgen. Het leverde hem in Schotland de bijzondere bijnaam Budget Bergkamp op, wat voor Van Veen ongetwijfeld als een mooi compliment zal voelen. Nog altijd behoort Dennis Bergkamp in Engeland namelijk tot de grootste spelers aller tijden in de Premier League.

Afgelopen seizoen was Van Veen goed voor 8 treffers en 4 assists, waarvoor hij destijds 24 basisplaatsen en 5 invalbeurten nodig had. Na een jaar te hebben gewend, blijkt hij dit voetbaljaar zelfs tot meer in staat te zijn. Na 31 wedstrijden heeft Van Veen namelijk al 18 doelpunten op zijn naam staan, waarmee hij op de tweede plaats van de topscorersranglijst staat. Aangezien Motherwell vooralsnog 42 treffers maakte, is hij daarom vrijwel verantwoordelijk voor de helft van de productie. Het kan in Schotland op een hoop bewondering rekenen.

De eenvoudig scorende spits beschikt in Schotland nog over een contract tot de zomer van 2024, waarna het goed mogelijk is dat Motherwell langer met hem doorgaat. Het wordt de komende maanden echter interessant om te zien of clubs uit de Eredivisie en/of Keuken Kampioen Divisie gaan proberen om hem terug naar Nederland te halen. Alhoewel Van Veen met zijn gokverslaving namelijk vervelende jaren achter de rug heeft, lijkt hij inmiddels volledig on fire te zijn om van zijn laatste jaren uit zijn carrière een spektakel te maken.

Is Van Veen goed genoeg voor de Eredivisie?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
391+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie