Botman over Ajax-periode: “Bij rondo’s en positiespelletjes was ik gewoon niet de beste”

Foto: Botman over Ajax-periode: “Bij rondo’s en positiespelletjes was ik gewoon niet de beste”

Sven Botman is momenteel geweldig bezig met Newcastle United in de Premier League. De 22-jarige Noord-Hollander wist bij Ajax echter nooit door te breken, in gesprek met Voetbal International zoekt hij naar redenen daarvoor.

Botman speelde jarenlang in de hoog aangeschreven jeugdopleiding van Ajax. De centrumverdediger stak er echter nooit bovenuit. “Ik heb tien, elf jaar in de jeugdopleiding van Ajax gezeten. Het ging altijd best goed, maar ik ben nooit hét talent geweest”, laat hij weten.

Na een jaar bij Jong Ajax achtte Botman de tijd rijp voor een volgende stap. “Erik ten Hag zei tegen me dat nog een jaar Jong Ajax helemaal niet slecht voor me zou zijn, maar ik had het gevoel dat ik weer een nieuwe uitdaging nodig had.” De stopper werd verhuurd aan Ajax, waar hij ook buiten het voetbal veel leerde. “Bij Ajax wordt alles voor je geregeld, bij Heerenveen ben je meer op jezelf aangewezen.”

Botman keerde terug in de A-selectie van Ajax. Hij zag zich niet als een typische Ajax-speler. “Iedereen kent de manier van spelen van Ajax onder Ten Hag. Bij rondo’s en positiespelletjes was ik gewoon niet de beste”, zegt Botman eerlijk. De verdediger keek naar alternatieven. “Die zag ik op dat moment ook niet, dus toen heb ik maar verlengd. Drie weken later klopte Lille ineens aan, dat veranderde alles.”

Ontwikkeling in Frankrijk

In Noord-Frankrijk knokte hij zich al snel in de basis. “Deze club en competitie pasten gewoon beter bij me dan Ajax”, aldus Botman. Hij groeide uit tot een van de beste verdedigers van de Ligue 1, werd er verrassend kampioen en maakte zijn debuut in de Champions League. Afgelopen zomer zette hij na aanhoudende geruchten zijn krabbel onder een vijfjarig contract van Newcastle United. “Het heeft allemaal wat langer geduurd dan normaal, maar achteraf is het dat natuurlijk allemaal waard geweest.”

Had Ajax hem toch de kans moeten geven in het eerste?

  • Ja, echt een goede verdediger
  • Nee, hij paste niet in het spelletje
264+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie