EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Borst loopt he-le-maal leeg over ‘armoedig’ Oranje

Foto: Borst loopt he-le-maal leeg over ‘armoedig’ Oranje

Hugo Borst heeft heel weinig vertrouwen in het Nederlands elftal. Volgens de columnist beschikt Oranje over geen enkele topspeler, maar hooguit over een aantal subtoppers. Borst denkt met weemoed terug aan de tijden van Johan Cruijff, Ruud Gullit en Wesley Sneijder.

Borst laakt dramatisch spelend Oranje

Na de wedstrijd tegen Oostenrijk verscheen Koeman in aanloop naar de wedstrijd tegen Roemenië niet meer voor de camera’s. Borst schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad wel te begrijpen waarom de keuzeheer van Oranje dat niet heeft gedaan. “Vroeger zou ik hebben geroepen dat Koeman een bangepoeperd is. Maar na een paar dagen begreep ik hem wel. Wat had de ervaren voetbaltrainer in godsnaam moeten zeggen tegen het journaille, tegen het volk? Jokken of met meel in de mond praten past hem niet.”

Borst stelt dat we in de toekomst mogelijk meer te horen krijgen over misstanden binnen Oranje. “Voor de waarheid is het te vroeg. Al zijn het stuiptrekkingen, we leven nog. We mogen ons als derde in de poule herkansen. Tegen een land zonder toppers, zonder subtoppers, Roemenië telt wat Europese middenmoters. (Bloedlink trouwens, want die gasten spelen voor volk en vaderland, iets dat Nederlandse voetballers sinds de wraak op de Duitsers in 1988 niet meer in het bloed zit.)”

Oranje heeft geen enkele topspeler meer

Volgens Borst hebben we met Cruijff, Gullit en Sneijder uitzonderlijke voetballers gehad in het verleden, maar zijn die er nu niet meer. “Uitzonderlijke voetballers nu? Nul. Topvoetballers? Nul. Subtoppers: drie. Memphis, Gakpo en Van Dijk. Je mag ze ook pseudo-topvoetballers noemen, maar dat is weer zo onaardig. We hebben wel één sloopkogel: Dumfries. Internationaal geen topvoetballer, wél een subtopper. Dat hij de afgelopen twee eindtoernooien uitblinker van Oranje was, zegt alles. Dat Weghorst op het WK een belangrijke inbreng had (en nu ook) is schrijnend. Koeman moet het verder doen met junioren, rookies en middenmoters die zouden kunnen uitgroeien tot subtoppers.”

Borst schetst waar het probleem ligt voor Oranje. “In Oranje speelt Gen Z. Jongemannen die graag veel tijd spenderen aan social media en buiten het virtuele louter beleefd, leuk of hartelijk met elkaar omgaan. Aanvoerder Van Dijk erkent het zelf: het schort aan communicatie.” Een ommekeer tegen Roemenië ziet de columnist dan ook niet gebeuren. “Dat zei hij na Oostenrijk, maar hij zei hetzelfde een jaar geleden na verlies tegen Italië. Ze zouden er uitgebreid over gaan praten toen… Niets van gemerkt. Nu ook. Die gasten zeggen elkaar de waarheid niet. Niemand zegt tegen Van Dijk: ‘Dek gvd nou eens een keertje door’. De aanvoerder zelf ontkent dat dat het grote euvel is.”

Eens met Borst?

  • Ja, Oranje heeft geen enkele topspeler
  • Nee, Oranje heeft wel een aantal topspelers
357+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie